In

Selamat Tahun Baru 2011.

Tahun 2010 sudah hampir ke penghujung dan akan melabuhkan tirai.

Selamat datang 2011.

Semoga 2011 akan membuka era yang baru dalam hidupku dan semoga azam sepanjang 2011 dapat terlaksana sebagai mana 2010 ini.

Kepada semua kawan2 yang melawat blog ku yang takseberapa ini....SELAMAT TAHUN BARU 2011....ku ucapkan.


Read More

Share Tweet Pin It +1

0 Comments

In

Pelaburan ASB Halal atau Haram

Tengok tajuk pun dah tau.

Ku terpanggil nak bincangkan perkara ni selepas satu insiden sembang2 ngan member ofis.

Kalau kita melabur dalam ASB, dividen yang kita perolehi di setiap penghujung tahun itu: hukumnya adalah haram. Boleh saja di gunakan tetapi tidak dibuat sebagai perbelanjaan makan dan minum.

Ini sumber yang aku perolehi dari http://www.zaharuddin.net/

Pandangan Yang Mengharuskan
Antara yang mengharuskan adalah Majlis Fatwa Perak, Majlis Fatwa Sarawak dan beberapa tokoh akademik.

Teks keputusan fatwa Perak berbunyi:-
Untuk makluman tuan mesyuarat jawatankuaa syariah perak yang berlangsung pada 1 Ogos 1992, membuat keputusan berdasarkan pendapat terbanyak serta dengan alasan-alasan syarak yang dikemukakan adalah seperti berikut :
"Bermuamalah dengan skim ASN dan ASB adalah harus dan segala keuntungannya berupa dividen atau bonus hukumnya HALAL".

Fatwa Yang Mengharamkan
Antara fatwa yang mengharamkan adalah Majlis Fatwa Selangor.

Tapi..

Bagaimana pula bila kita PINJAM DUIT DARI BANK UNTUK SERTAI ASB.

Walaupun isu di atas masih diperdebatkan oleh mereka yang berkenaan, namun jika anda meminjam dari Bank Konvensional untuk tujuan menyertai pelaburan ASB, ia telah disepakati haram oleh Majlis Fatwa Kebangsaan dan semua mufti-mufti Malaysia. Ini kerana pinjaman wang dari bank konvensional tersebut adalah riba. Tatkala itu, isu ASB tidak perlu diambil kira lagi kerana asal cara dapat duit untuk melabur itu pun sudah haram.

Macammana kalau kita dah buat pelaburan yang macam ni? Ada sesiapa yang dah buat?

Read More

Share Tweet Pin It +1

3 Comments

In

2 tarikh, 3 peristiwa

Salam to all,

Kenapa dengan tajuk di atas tu?

Meh ku nak cerita :)

Entri ni sebenarnya terlewat sikit, tapi tak mengapalah. Yang penting, ceritanya tetap ada.

10 Disember:

Pada tarikh ini, setahun yang lalu tepat pukul 1 petang, ku dengan rasminya bergelar IBU kepada seorang puteri yang sangat comel. Puteri ini dinamakan ALISHA ADNAIN yang memberi makna "dilindungi Allah" dan gabungan nama salah satu Syurga Allah Syurga Adn' dan mata.
Tiada sambutan yang meriah, cuma makan-makan biasa di kampung bersama mak, abah, adik2 dan mak ndak dan anak2nya serta Atuk. Ku hanya belikan sebiji kek dan KFC sahaja. Mak pula rajin membuat nasi goreng sebagai tambahan.
Alisha sibuk mengusik sana sini, kami yang dah besar ni yang melebih2.

Alisha sayang: Selamat ulangtahun pertama ye. Ibu doakan semoga Alisha dikurniakan kesihatan yang baik dan dilindungi Allah selalu. Semoga Alisha menjadi anak baik kepada ibu dan abah, sentiasa cemerlang dalam semua bidang yang Alisha ceburi dan beriman kepada Allah serta berjaya di dalam kehidupan.

14 Disember:

Pada tarikh ini, 32 tahun yang lalu, ku lahir ke dunia, menjadi anak sulung kepada Haji Shafie dan Hajah Foziah. Alhamdulillah, dengan ajaran dan didikan mereka, ku membesar menjadi diriku sekarang.

Mak dan Abah: Terima kasih kerana melahirkan Ila ke dunia ini. Jasa mak dan abah membesarkan Ila dan adik2 ini sungguh bernilai. Rasanya tidak dapat ditebus selagi hayat dikandung badan. Hanya Allah Taala yang dapat membalasnya kerana semua itu sungguh bernilai jika hendak dibanding dengan semua yang ada di dunia ini.

Pada tarikh ini juga, 2 tahun yang lalu ku SAH menjadi isteri kepada Mohd Razaleigh. Tahun lepas ketika menyambut ulangtahun pertama, ku sedang berpantang dan cik suami berada di sisi. Tahun ini, cik suami tidak berkesempatan untuk pulang. So, abang....kita tunda celebration nya ke bulan depan bila abang balik ye :)

Abang: Terima kasih kerana dua tahun yang bahagia ini. Semoga kita sentiasa bahagia dan kekal bersama sehingga keakhir hayat. Terima kasih kerana masih belum penat melayan karenah isteri abang yang macam2 ni.
.
.
.
.
.
Tiada kata2 yang dapat menggambarkan perasaan ku yang sebenarnya terhadap insan2 yang kusayangi ini. Ucapan terima kasih mungkin sesuatu yang biasa. Tetapi itulah yang dapat ku tulis. Hanya Allah sahaja yang tahu betapa bersyukurnya aku kerana berpeluang menjadi sebahagian dari mereka.
Semoga allah berkati kami semua.

Read More

Share Tweet Pin It +1

0 Comments

In

USM Part 2 @ Perangai baru Alisha

Kebetulan ada gap satu hari, ku balik kampung untuk menghantar bekalan susu buat Alisha. Owhhh...rindu sungguh aku pada puteriku itu membuatkan air mata ini mengalir sendiri bila menyentuhnya. Baru tiga hari berpisah terasa begitu lama sekali.

Alhamdulillah, semakin lancar jalannya. Macam2 perangai baru yang ditunjuknya. Yang terbaru: dapat je telefon, mesti nak letak kat telinga. Kononnya tengah bercakap. Siap berjalan2 lagi.



Tengok, dah makin bulat mukanya. Apa tidaknya, semua opah bagi makan :)

Balik semula ke USM pada pagi jumaat. Sampai dalam pukul 10.10 pg, terus masuk kelas Intoduction to numerical analysis sampai pukul 12 tgh. Petangnya ada kelas lagi dari pukul 3-5 ptg dan exam pada sebelah malam pukul 8-10 mlm.

Leceh betul pak guard kat Restu ni, kereta memang dah tak boleh masuk kalau tak de orange sticker. Di sebabkan ada beg, ku request masuk juga (gila nak jalan usung dua tiga beg mendaki jalan yang macam mendaki bukit). Diorang siap mintak tinggalkan lesen dan bagi masa 10 minit aje.

Masuk je dalam ku tengok banyak kereta dah kena clamp tapi masih banyak juga yang dapat parking dengan selamatnya. Oh ye, nak dapatkan orange sticker tu mesti kena ada surat dari doktor yang menyatakan kesihatan tidak memuaskan. Hampeh....

Siap hantar beg2 ke bilik, ku bawa kereta keluar dan masuk balik USM, parking kereta dekat DP.

Hari ni (sabtu) memerap saja di bilik. Esok pun macam tu juga. Cuma petangnya ada exam dari pukul 5-7 ptg.

Hari isnin nanti nak kena pergi canselari. Nak minta salinan surat tawaran belajar. Entah mana pulak hilangnya salinan yang aku dapat dulu. Lepas tu nak pergi PPJJJ nak ambil borang drop kursus. Macam tak konfiden je nak buat 312.

p/s: tadi baru telefon abah, cakap ngan Alisha. Tak tahan dengar diorang ketawa dengan telatah Alisha. Mak cakap hari ni, dia asyik nak pakai topi. Macam2 anakku itu. Rindu sangat pada Alisha ni. Cik suami pulak keluar belayar. Kemungkinan sampai 9 Disember nanti. Lagi lah rindu padanya.

Read More

Share Tweet Pin It +1

1 Comments

In

USM Part 1

Dah 2 hari di USM.

Semalam uruskan pendaftaran Desasiswa dan Kehadiran. Patah kaki berjalan dari DP ke Desasiswa Restu. Mak aih jauh nya. Barang2 semua tinggal dalam kereta dulu. Bila dah lepas pukul 1, baru kereta boleh masuk, itupun bersusun je menunggu parking. Dah dapat parking, operasi mengangkut barang naik ke bilik di tingkat 7. Dah lah dapat parking jauh nak mampus. Nasib baik ada lift. Selesai semua, mandi, solat dan pam susu....terus tumbang atas katil. Nasib baik ada bantal kecik Alisha buat teman tidur.

Hari ni, kelas dari pukul 9pg ke 1 ptg. Dan sambung balik 8-10 malam.

Aduh... rindu giler sama itu budak kecik. Rindukah dia pada ku?



Perkara paling bodoh telah berlaku hari ini. My C902 terjun dalam lubang JAMBAN. Mujurlah hajat belum terlaksana lagi. Dengan berat hati dan terpaksa rela ku ambil kembali telefon yang tengah syok berenang di dasar itu. Seharian ku cuba keringkan dengan harapan ia kembali berfungsi. Hampeh...

Terasa dunia kecil ku terhenti seketika. Tak boleh nak contact cik suami dan mak abah especially my sweetheart Alisha Adnain. Public phone kat RESTU ni tak membantu langsung.

Read More

Share Tweet Pin It +1

1 Comments

In

Alisha dan Abah

Dari jauh ku memerhatikan momen antara anak dan abah setelah cik suami selesai solat.

Read More

Share Tweet Pin It +1

0 Comments

In

No tittle

Tersangatlah malas....

Beg ku belum pack lagi....

Beg Alisha pun belum pack lagi....

Buku2 pun belum pack lagi....

Stok susu pun masih belum cukup....

Next week dah nak pergi berperang di USM (3 minggu nih)....

Study pun toing - toing je.....

Bersemangatlah sikit cik Shafila.

Read More

Share Tweet Pin It +1

0 Comments

In

Zebra Cake

Kek ni belang2 ni ku buat atas permintaan cik suami sebelum ke Miri minggu lepas.
Dia minta ku bawakan untuknya ke sana. Resepinya ku ambil daripada blog kak Ummi.
Ku memang follow exactly resepi kak ummi ni. Di sebabkan mata tak mahu lelap, ku mula buat lebih kurang pukul 1 pagi.

Dah siap masuk dalam loyang.


Tadaa.... Bagi sejuk dalam 30 minit. Terus potong sebab.....

.

.

.

.

.
Alisha terjaga dari tidur (pukul 4 pagi). Sedap sangat kot baunya sampai terjaga dia. Tengok je kek tu terus dia mintak.

Sedap je anak ibu makan.

Read More

Share Tweet Pin It +1

0 Comments

In

My Breastpump

Salam semua...

Ku tak pernah lagi buat cerita tentang ni. Hari ni ku nak cerita sikit mengenai breastpump yang aku miliki.

1. Philips Avent Manual Breast Pump



Beli pump ni dekat Jusco IOI Mall dengan harga RM219 masa preggy 8 bulan. Tak perasan yang set ni rupa2nya bukan BPA Free. Memang best tapi tangan penat nak mengepamnya. Dan banyak sangat part kena buka bila nak cuci. Tak kisah sangatlah kan, dah namanya manual. Ku guna sepenuhnya masa dalam pantang dan sebulan masuk kerja. Bila dah mula bekerja, pengeluaran susu drop sikit. Mungkin sebab stress dan beban kerja. Aduh ku mula risau.



2. Spectra 3



Breastpump yang kedua aku Spectra3. Beli dekat FabulousMom. Harganya dah lupa pulak. Dalam RM380 rasanya. Tambah Breastshield set, dah boleh buat double pumping.









3. Medela Swing



Memandangkan spectra3 memerlukan punca elektrik untuk digunakan, aku buat keputusan untuk beli Medela Swing ni. Hehehe... bila dah pakai yang ni, agak jarang lah aku gunakan BP yang dua lagi tu. Memang sesuai bila nak pergi berkursus atau pun travel.
Pam ni aku beli secara online dengan harga RM650.












Mak hairan bila tengok aku sanggup berbelanja besar untuk menjayakan niatku untuk menyusukan Alisha sepenuhnya. Aku sendiri malas nak kira berapa wang yang telah aku belanja untuk membeli pam2 ini, storage bottles dan macam2 eksesori yang lain. Demi yang terbaik unuk anak ku, ku pejam mata saja.

Alhamdulillah, cik suami dan keluarga turut menyokong usaha ku selama ini.


Hari ini juga sudah 11 bulan 2 hari, Alisha Adnain minum susu ku. Semoga Alisha membesar dengan sihat.

Read More

Share Tweet Pin It +1

0 Comments

In

Balik kampung

Sempena cuti Deepavali, ku angkut Alisha balik kampung. Yelah, bagi jumpa atuk ngan opah dia. Sebabnya hujung minggu ni, kami berdua nak ke Miri jumpa cik suami dan langsung menyambut hari raya aidiladha di sana. Akan berada di sana selama seminggu.

Kat kampung manja betul anakku itu dengan atuknya, syok sangat bermanja2 ngan atuk sampai taknak kat aku. Puas juga nak mengajak dia tidur.

Main ngan atuk

Opah pulak asyik bagi makan je. Dah boolat perut Alisha :)

Mulut penuh makan tembikai

Naik Ultraman.


video



Balik KL hari ahad tu, kena tempuh jam yang teruk. Perjalanan 4 setengah jam melarat ke 9 jam. Nasib baik Alisha tak meragam. Tidur je dia. Sampai Puchong, semua tumbang tidur kepenatan.

Read More

Share Tweet Pin It +1

1 Comments

In

SHOW YOUR TEETH BABY!" CONTEST 2010

Salam pagi rabu yang ceria.

Jalan2 pagi ke blog izwa dan tertarik dengan contest yang dianjurkan oleh Rich Mom Diary
Jom sama2 kita join :)

Klik

http://harlindahalim.blogspot.com/2010/11/show-your-teeth-baby-contest-2010.html

untuk syarat penyertaan dan hadiah2 menarik

Kupertaruhkan:

Nama penuh bayi/kanak-kanak : Alisha Adnain Mohd Razaleigh
D.O.B dan umur : 10 Disember 2009 (11 bulan)
Hobby bayi/kanak-kanak tersebut : Main
Berapa batang giginye yang dah ada sekarang : 5 batang (dua bawah 3 atas)

Read More

Share Tweet Pin It +1

4 Comments

In

Aktiviti Alisha

Usia 10 bulan 3 minggu genap, Alisha baru berdiri sendiri tanpa sokongan apa2 dan mula nak bertatih. Kali pertama melangkah dapat 3 tapak. Bila jatuh, dia bangun dan mencuba lagi. Bila dah penat, Alisha kembali melakukan aktiviti yang paling disukainya. Nak tau apa?

.

.

.

.

.

mula-mula belajar panjat grill pintu


pastu belajar panjat meja


panjat meja dah pandai, panjat rak tv pulak

advanced lagi, panjat walker pulak

video

cubaan memanjat



Selain daripada tu, Alisha juga pantang nampak buku bergambar. Suka benar dia. Bawa dia pergi Giant untuk beli barang, on the nak keluar dia ternampak poster gambar-gambar haiwan. Ya Allah bising suara dia menegur. Sudahnya, aku beli dua keping poster itu :)







sampai tertidur



Cepat2 jalan ye anak ibu, dua minggu lagi kita nak pegi Miri, jumpa abah.

Sekarang ni pun, Alisha dah ada 5 batan gigi. Tiga atas dan dua bawah. Suka betul dia menggigit masa menyusu. Pastu tersengih2 ketawakan aku bila aku menjerit kesakitan. Adoi anak ibu ni. Macam2 perangainya.

Read More

Share Tweet Pin It +1

1 Comments

In

Hadiah dari melurjelita.com :)

Alhamdulillah, sudah pun masuk bulan baru.

Entry ini sepatutnya awal lagi aku buat sepatutnya.

Jutaan terima kasih ingin aku ucapkan kepada Kak Laili, pemilik kepada melurjelita.com kerana menghargai aku sebagai salah seorang pembaca blognya. Perkenalan alam maya ini,bermula di Ratuhati seterusnya ke FB. Secara tidak langsung terus menjadikan aku salah seorang dari pembaca setia blog peribadinya. Terima kasih kak Laili jelita.

Hadiah berupa senaskah Al-Quran berkulitkan warna merah emas akan aku gunakan sebaik-baiknya.






Kepada teman2 blogger yang mengunjungi blog ku ini, silalah berkunjung ke melurjelita.com. Secara jujur, banyak entri2 menarik yang boleh dibaca. Sama2 kita menyokong melurjelita.

Read More

Share Tweet Pin It +1

3 Comments

In

"50 Bloggers Diperlukan"

Hahaha...tak pernah pun aku buat dua post dalam satu hari.

Saja jenjalan blogwalking tadi sampai la kat link ini. Aku bukanlah seorang yang pandai nak bercerita apatah lagi nak menulis sesuatu yang boleh menarik perhatian pembaca lain.

Blog ini pun terhasil kerana suamiku dan anakku (memandangkan cik suami berada jauh di seberang sana). Tapi bila ada teman2 yang membaca dan meninggalkan jejak, hati ini mula terpanggil untuk terus mencoretkan cerita ^_^

Dengan pengetahuan ber'blog' yang masih cetek, hati teruja untuk menyertai blogroll 100penulis.com ini. Semoga dengan peredaran masa dan bantuan rakan2 blogger yang lain, aku dapat memperbaiki kelemahan dan menjadikan hobi sampingan ini semakin menarik disamping menambahkan ilmu pengetahuan dalam dunia 'blog' ini.

Berminat? Jom jenguk sini ye http://www.100penulis.com/2010/10/50-bloggers-diperlukan.html

Read More

Share Tweet Pin It +1

0 Comments

In

Travel With an Infant by Airplane

InsyaAllah, bulan depan aku dan Alisha akan ke Miri untuk bercuti dan menyambut AidilAdha bersama cik suami. Risau juga kerana ini merupakan pengalaman pertama bagi aku membawa Alisha 'terbang' bersama.

Kali pertama aku ke Miri, Alisha berusia 5 bulan di dalam kandungan. Dan, pada tarikh penerbangan nanti Alisha sudah berusia 11 bulan. Harap-harap tidak timbul sebarang masalah nanti.

Saja-saja aku google mencari sedikit info 'perjalanan bersama bayi'

Instructions :

1. Bring a bottle. Make sure to bring enough formula or milk to last. Pack extra in case of delays or cancellations.

2. Take a pacifier. When the altitude changes the pressure in the cabin of the plane, children don't know how to make their ears pop. Either taking a pacifier or drinking a bottle pops their ears and relieves the pressure.

3. Plan ahead. Fill a carry-on for the infant with favorite toys and activities that he can play with quietly on the airplane.

4. Be courteous to other passengers. Keep the child as quiet as possible on the plane. While a crying infant is tolerated on an airplane, try to console him. Walk your baby up and down the aisles if necessary.

5. Keep her comfortable. Dress her in layers, such as a bodysuit with pants and a long sleeved top. Planes are often cold, but to be safe, it is best to layer for the option of removal or addition of clothes.

6. Feed the child at normal meal and snack times. Hunger causes kids to get irritable and hard to deal with. Stop at a newspaper stand in the terminal to purchase snacks if necessary. Several options are available, and it is best to have some on hand in case the child gets hungry. Service on the airplane, while no longer free, still offers chips and other snacks for purchase to passengers.

Read more: How to Travel With an Infant by Airplane eHow.com http://www.ehow.com/how_2071206_travel-infant-airplane.html#ixzz13LVQ1Xdv

Ada sesiapa nak bagi tips lagi tak?

Read More

Share Tweet Pin It +1

0 Comments

In

i City

Nak share sedikit momen ketika ke i City, sabtu lepas. Saja jalan-jalan bawa mak dan abah yang kebetulan datang menjenguk cucu mereka (huhuhu...atas permintaanku juga kerana ada hal yang tidak dapat dielakkan). Niat di hati memang dah lama nak pergi tapi tak kesampaian.

Nak masuk kena bayar tiket sampai rm10. Huhuhu...sebab hari sabtu kah? sebab En. driver merangkap adikku kata sebelum ini hanya rm1. Whatever lah. Layan je lampu2 yang berwarna warni sementara mencari tempat parking.

  • Kupon yang sah untuk 24 jam
  • Boleh tebus di cold room / safari zoo


    Orang ramai sangat. Mungkin sebab hujung minggu kot. Kesian kat mak ngan abah kena jalan jauh sebab dapat parking yang agak jauh.

Cantik kan ....



My gambar dari D3000 tak menjadi sangat. Macam nak kena beli flash je or settingnya tak betul lagi (^_^). So, kebanyakan gambar snap guna hp je.

Alisha yang baru bangun tidur.

Mak yang macam malu-malu bila aku suruh pose ngan abah :)

Alisha ngan Atuk dah jadi BFF. Kat rumah pun asyik nak ikut atuk je.

Alisha dengan ibu. Ala....dia nak pergi kat Atuk masa ni.



p/s: Lain kali nak pi ngan cik suami pulak. Bila abang nak balik Puchong ni.

Read More

Share Tweet Pin It +1

2 Comments

In

Alisha n Flashcard

Saja nak share aktiviti hujung minggu Alisha.

video

Menjerit je yang lebih rasanya :)

Read More

Share Tweet Pin It +1

1 Comments

In

10-10-10


Kenapa dengan tarikh ini?

Alhamdulillah, pada 10-10-10 ini, anakandaku ini genap 10 bulan.


Maka


10 bulan jugalah aku menjadi ibu kepada Alisha Adnain
10 bulan jugalah aku menyusukan Alisha Adnain
10 bulan melayani karenah Alisha Adnain


Banyak yang aku pelajari sepanjang tempoh 10 bulan ini. Yang paling utama adalah kesabaran. Tanpa rasa sabar, aku percaya aku tidak mampu menempuhinya tambahan pula terpaksa berjauhan dengan cik suami. Aku akui bukan mudah untuk aku mengharungi semua ini. Aku berdoa semoga Allah memudahkan segala apa yang aku lakukan.




Read More

Share Tweet Pin It +1

0 Comments

In

'lensaMama's Cutes Baby in Diapers'

Saja jalan-jalan menjengah lensaMama, tertarik dengan contest yang dianjurkan iaitu 'lensaMama's Cutes Baby in Diapers'




Hadiah-hadiah menarik di sponsor oleh lensaMama sendiri, funky mama, pinky frog dan tiny toes. Jom sama-sama kita join :)



Nama: Alisha Adnain Binti Mohd Razaleigh
DOB : 10 Disember 2009

Alisha pakai lampin pakai buang jenama Drypers ni sejak dari hari pertama dilahirkan lagi. Kulit Alisha juga serasi dengan Drypers. Selain itu Alisha juga selesa bergerak ke sana sini. Harganya juga berpatutan. Tapi kadang-kadang ibu ada juga pakaikan Alisha dengan Huggies sebab ibu sukakan pelekatnya.
Hujung minggu pula ibu akan pakaikan Alisha dengan CD.

Read More

Share Tweet Pin It +1

0 Comments

In

Perasaan

Kecewa
.
Hampa
.
Putus Asa
.
Bukan mudah untukku luahkan dengan kata-kata.
.
Wahai diri, bersabarlah. Janganlah kau gundah.
.
Hanya padaMu Allah ku berserah. Janganlah kau biarkan perasaan ini terus terbelenggu. Tunjukkanlah jalan yang terang untukku. Berilah kesudahan yang baik kepadaku.

Read More

Share Tweet Pin It +1

0 Comments

In

Kisah Raya.

Berlalu sudah bulan Ramadhan. Dan kini kita sudah berada dipertengahan syawal.
Alhamdulillah, Syawal kali ni meriah dan bermakna buat kami suami isteri kerana menyambutnya dengan kehadiran Alisha yang genap 9 bulan sempena 1 Syawal.

Tahun ni raya pertama disambut di kampung suami di Keratong Lima, Pahang. Kami pulang ke Keratong pada 8 September. Aduh.. kesian cik suami kerana terpaksa berulang alik mengangkat barang dari tingkat 5 ke kereta. Penuhlah montot Cik Exora kami tu. Hehehe..kami pulang ke kampung tanpa mandi pun. Bekalan air yang tinggal pada pagi itu hanya boleh digunakan untuk mencuci muka dan membersihkan apa2 yang patut sahaja :) Aduh..cukup tak selesa rasanya. Semuanya gara2 kawasan rumahku terputus bekalan air sejak dari Selasa lagi. Walaupun tiada air, aku masih sempat masak nasi ayam permintaan suamiku pada malam kepulangannya. Cik suami kata sedap walaupun ini percubaan pertamaku. Kembang kuncup m****t ku seketika.

Sehari sebelum raya, semua adik beradik cik suami dah pun pulang ke kampung. Hehehe...penuh rumah pak cik Saleh.

Pada pagi raya, selepas bermaafan, yang lelakinya dah bergerak ke masjid dan budak2 kecil dah mula berjalan raya. Yang perempuannya pulak kat rumah je. So tahun ni aku tak de lah pergi sembahyang sunat hari raya.

Raya kedua, kami bergerak ke Gerik selepas Asar. Dari keratong naik bukit Genting dan turun melalui Batang Kali dan keluar ke PLUS Highway melalui Tanjung Malim. Tiba di gerik pukul 1 pagi setelah melalui 8 jam perjalanan. Alhamdulillah, Alisha langsung tak meragam. Selepas makan dan menyusu dia terus sahaja tidur.

Raya ketiga, kenduri akikah untuk alisha dan cik suami. Seekor lembu ditumbangkan. Alhamdulillah, walaupun menunya hanya kari daging lembu, rebus daging lembu cicah air asam, ulam-ulam dan sambal belacan, tetamu yang datang cukup meriah. Banyak wooo orang bagi duit raya kat Alisha. Terima kasih kepada mak dan abah yang sudi sponsor kenduri. Aku dan cik suami hanya keluarkan duit untuk lembunya sahaja.

16 September, dah balik ke Puchong. Habiskan masa kami bertiga sahaja

19 September, cik suami pulak balik ke Miri :(

Ok lah.. itu sahaja cerita raya tahun ni. Gambar2 raya akan ku upload kemudian.

Read More

Share Tweet Pin It +1

0 Comments

In #AA

Alisha mengantuk.



Saja aku nak letak gambar ni. Lucu? Tuan puteri ni dah mengantuk sangat masa ni. Masa merangkak pun boleh tergolek. Bila bangun berdiri lagi lah... Tapi disebabkan nak main punya pasal, dia tetap tak mau tidur walaupun dah dipaksa.

Read More

Share Tweet Pin It +1

1 Comments

In

Salam Ramadhan



Selamat meneruskan ramadhan. Dan selamat menyambut kedatangan syawal. Ibu dah bagi Alisha cuba baju kurung raya.

Read More

Share Tweet Pin It +1

1 Comments

In

Alisha dah 8 bulan.



10 August yang lepas, tuan puteri ni mencecah umur 8 bulan. Alhamdulillah, sudah banyak perkembangan yang ditunjukkannya. Terkini, dia sudah mula belajar berdiri dengan melepaskan tangannya dari sebarang sokongan. Hehehe....walaupun seketika cuma, dia tetap berjaya. Dapur sudah menjadi tempat dia bermain dan pantang sungguh dia melihat pintu bilik air terbuka, meluru sahaja dia nak masuk. Mulutnya sudah mula mengeluarkan suku kata - ta...da...bu...ma...ba. Sekali sekala terkeluar juga ibu dari mulutnya :)






Anak ibu membesar jadi manusia yang berguna dan beragama ye...Amin.

Read More

Share Tweet Pin It +1

0 Comments

In

HFMD

Khamis lepas, aku terperasan bintil2 merah yang tumbuh di kaki dan tapak tangan Alisha. Dalam hati aku terfikir 'apakah ini?'. Memandangkan hari ini ada kelas praktikal untuk pelajar pergigian, aku hantar juga Alisha ke taska. Tapi aku berpesan kepada staf taska yang menyambut Alisha mengenai keadaan kaki Alisha.

Petangnya bila aku ambil Alisha, bintil2 merah yang tumbuh mula melepuh (blister). Arghhh...Zie memberitahu mungkin kena jangkitan tangan, kaki dan mulut (dia sendiri tidak pasti keadaan penyakit ini). Aduh dari mana pulak Alisha kena jangkitan ni. Alisha pulak macam biasa saja seperti tiada apa yang berlaku. Balik rumah, aku perhatikan Alisha agak sukar untuk merangkak. Terkengkang2 jadinya. Kasihan anakku ini. Bintil2 merah yang berisi air sudah tumbuh di bahagian lututnya. Memandang kepada keadaan badan yang terlalu penat, aku ambil keputusan untuk bawa Alisha ke klinik pada esok hari sahaja.

Bila ke klinik, Dr Shahidah sahkan bahawa Alisha dijangkiti HFMD ini. Mujurlah Alisha tidak demam. Dan bintil2 ini hanya tumbuh di kaki dan sedikit di tapak tangannya sahaja.








Sedikit info yang aku nak share kan bersama mengenai HFMD ni:

Description
Hand, foot, and mouth disease (HFMD) is a common viral illness of infants and children. The disease causes fever and blister-like eruptions in the mouth and/or a skin rash. HFMD is often confused with foot-and-mouth (also called hoof-and-mouth) disease, a disease of cattle, sheep, and swine; however, the two diseases are not related—they are caused by different viruses. Humans do not get the animal disease, and animals do not get the human disease.

Illness
The disease usually begins with a fever, poor appetite, malaise (feeling vaguely unwell), and often with a sore throat.
One or 2 days after fever onset, painful sores usually develop in the mouth. They begin as small red spots that blister and then often become ulcers. The sores are usually located on the tongue, gums, and inside of the cheeks.
A non-itchy skin rash develops over 1–2 days. The rash has flat or raised red spots, sometimes with blisters. The rash is usually located on the palms of the hands and soles of the feet; it may also appear on the buttocks and/or genitalia.
A person with HFMD may have only the rash or only the mouth sores.

Cause
HFMD is caused by viruses that belong to the enterovirus genus (group). This group of viruses includes polioviruses, coxsackieviruses, echoviruses, and enteroviruses.
Coxsackievirus A16 is the most common cause of HFMD in the United States, but other coxsackieviruses have been associated with the illness.
Enteroviruses, including enterovirus 71, have also been associated with HFMD and with outbreaks of the disease.

How It Is Spread
Infection is spread from person to person by direct contact with infectious virus. Infectious virus is found in the nose and throat secretions, saliva, blister fluid, and stool of infected persons. The virus is most often spread by persons with unwashed, virus-contaminated hands and by contact with virus-contaminated surfaces.
Infected persons are most contagious during the first week of the illness.
The viruses that cause HFMD can remain in the body for weeks after a patient's symptoms have gone away. This means that the infected person can still pass the infection to other people even though he/she appears well. Also, some persons who are infected and excreting the virus, including most adults, may have no symptoms.

HFMD is not transmitted to or from pets or other animals.

Factors That Increase the Chance for Infection or Disease
Everyone who has not already been infected with an enterovirus that causes HFMD is at risk of infection, but not everyone who is infected with an enterovirus becomes ill with HFMD.
HFMD occurs mainly in children under 10 years old but can also occur in adults. Children are more likely to be at risk for infection and illness because they are less likely than adults to have antibodies to protect them. Such antibodies develop in the body during a person’s first exposure to the enteroviruses that cause HFMD.
Infection results in immunity to (protection against) the specific virus that caused HFMD. A second case of HFMD may occur following infection with a different member of the enterovirus group.

Diagnosis
HFMD is one of many infections that result in mouth sores. However, health care providers can usually tell the difference between HFMD and other causes of mouth sores by considering the patient’s age, the symptoms reported by the patient or parent, and the appearance of the rash and sores.
Samples from the throat or stool may be sent to a laboratory to test for virus and to find out which enterovirus caused the illness. However, it can take 2–4 weeks to obtain test results, so health care providers usually do not order tests.


Treatment and Medical Management
There is no specific treatment for HFMD.

Symptoms can be treated to provide relief from pain from mouth sores and from fever and aches:

Pain and fever can be treated with over-the-counter medications (caution: aspirin should not be given to children).

Mouthwashes or sprays that numb pain can be used to lessen mouth pain.

Fluid intake should be enough to prevent dehydration (lack of body fluids). If moderate-to-severe dehydration develops, it can be treated medically by giving fluids through the veins.
Prevention
A specific preventive for HFMD is not available, but the risk of infection can be lowered by following good hygiene practices.

Good hygiene practices that can lower the risk of infection include

Washing hands frequently and correctly (see Clean Hands Save Lives! ) and especially after changing diapers and after using the toilet

Cleaning dirty surfaces and soiled items, including toys, first with soap and water and then disinfecting them by cleansing with a solution of chlorine bleach (made by adding 1 tablespoon of bleach to 4 cups of water)

Avoiding close contact (kissing, hugging, sharing eating utensils or cups, etc.) with persons with HFMD

Vaccination Recommendations
No vaccine is available to protect against the enteroviruses that cause HFMD.
Complications
Complications from the virus infections that cause HFMD are not common, but if they do occur, medical care should be sought.
Viral or "aseptic meningitis can rarely occur with HFMD. Viral meningitis causes fever, headache, stiff neck, or back pain. The condition is usually mild and clears without treatment; however, some patients may need to be hospitalized for a short time.
Other more serious diseases, such as encephalitis (swelling of the brain) or a polio-like paralysis, result even more rarely. Encephalitis can be fatal.

There have been reports of fingernail and toenail loss occurring mostly in children within 4 weeks of their having hand, foot, and mouth disease (HFMD). At this time, it is not known whether the reported nail loss is or is not a result of the infection. However, in the reports reviewed, the nail loss has been temporary and nail growth resumed without medical treatment.

sumber: http://www.cdc.gov

Alhamdulillah, hari ini bintil2 merah yang melepuh itu sudah hilang. Sayang anak ibu.

Read More

Share Tweet Pin It +1

7 Comments

In

Saja-saja

Rindu pada cik suami @ abah Alisha.

Hari ni mak ngan abah datang dari kammpung. Bawa petai untuk cik suami :)

Tujuan sebenar kunjungan kali ini adalah nak menghantar adik lelaki ke KLIA. Tahniah buat Amin yang berjaya melanjutkan pelajaran ke Universiti Malaysia Sabah. Pandai-pandai lah bawa diri kat tempat orang dan belajar rajin-rajin ye.

hachi

Read More

Share Tweet Pin It +1

0 Comments

In

Grrr...grr...

Mood tak berapa nak ok hari ni.

Cuai betul. Tak sampai sepuluh langkah pun jaraknya dari machine ATM tu. Macammana boleh lupa? Dah puas cari dalam beg. Tapi tak de. Orang kat sebelah tu ke yang ambil. Adoi...lepas hampir 45 minit baru kad atm Maybank ni di block. Harap2 orang yang mengambil tu tak sempat nak menggunakannya lagi. Kalau tak abis duit aku riban2.

Nak kena pergi bank la pulak untuk semak akaun dan buat kad baru. Kan dah banyak kerja.

Saat macam ni, kan bagus kalau ada yang sudi mendengar keluh kesah hati ini. Cukuplah sekadar mendengar bukannya mengeluarkan kata2 amarah yang menyakitkan hati.


hachi

Read More

Share Tweet Pin It +1

0 Comments

In

Alisha yang tak sihat.



Alisha demam on off on off sejak sabtu lalu.
Tapi semalam panasnya makin meninggi.
Risau ibu dibuatnya. Susu pun tak nak minum sangat.
Ibu bawa Alisha ke Hospital Universiti.
Mula-mula nurse check dan ambil darah.
Berat - 6 kg (turun 0.2kg dari yang ditimbang pada hari isnin)
Suhu - 38.2C (aduh risau ibu)
Darah - Untuk check electrolyte dan denggi.
Dua-dua tangan anak ibu kena cucuk sebab sebelah kiri tak boleh
keluar. Baik betul anak ibu sebab tak menangis langsung. Mungkin tak
larat sangat kot anak ibu ni tertidur masa darah dilkeluarkan.

Alhamdulillah, bila jumpa doktor. Darah anak ibu ok je. Paru-paru ok. Abdomen ok. Telinga ok. Cuma kerongkongnya merah sikit. Mungkin sebab batuk. So diagnosis doktor adalah tonsilitis dan virus infection (which is very common to infant and children).

Doktor cuma bagi pracetamol syrup dan augmentin syrup (antibiotic). Tiada ubat untuk selsema dan batuk sebab ubatnya boleh menyebabkan mengantuk. Doktor takut berlaku masalah pernafasan semasa tidur.

Sudahnya, ibunya hanya ke pejabat separuh hari dan hari ini ibu ambil cuti kecemasan untuk jaga Alisha.


[Alisha lepas makan ubat]

Tapi anak ibu ni tak boleh duduk diam. Bila badan dah rasa sedap sikit mulalah dia buat operasi balik. Alisha... Alisha...

Malam tadi pukul 2 pagi dia dah jaga.. main sampai pukul 4. Ibu pun kena berjaga sekali. Aduh dah rasa longlai. Tapi demi puteri yang seorang ni tidak mengapalah. Apalah sangat semua itu bila melihat anak ibu ni kembali sihat. Semoga anak ibu ni sentiasa sihat ye. Jangan sakit lagi ye sayang.


hachi

Read More

Share Tweet Pin It +1

0 Comments

In

Alisha n ibu

Just want to share mom n daughter moment with abah :)











p/s: sekarang Alisha dah pandai berjaga malam, menyelerakkan rumah, menjelajah rumah :)

hachi

Read More

Share Tweet Pin It +1

0 Comments