USM Part 1

November 30, 2010 ILA shafila 1 Comments

Dah 2 hari di USM.

Semalam uruskan pendaftaran Desasiswa dan Kehadiran. Patah kaki berjalan dari DP ke Desasiswa Restu. Mak aih jauh nya. Barang2 semua tinggal dalam kereta dulu. Bila dah lepas pukul 1, baru kereta boleh masuk, itupun bersusun je menunggu parking. Dah dapat parking, operasi mengangkut barang naik ke bilik di tingkat 7. Dah lah dapat parking jauh nak mampus. Nasib baik ada lift. Selesai semua, mandi, solat dan pam susu....terus tumbang atas katil. Nasib baik ada bantal kecik Alisha buat teman tidur.

Hari ni, kelas dari pukul 9pg ke 1 ptg. Dan sambung balik 8-10 malam.

Aduh... rindu giler sama itu budak kecik. Rindukah dia pada ku?



Perkara paling bodoh telah berlaku hari ini. My C902 terjun dalam lubang JAMBAN. Mujurlah hajat belum terlaksana lagi. Dengan berat hati dan terpaksa rela ku ambil kembali telefon yang tengah syok berenang di dasar itu. Seharian ku cuba keringkan dengan harapan ia kembali berfungsi. Hampeh...

Terasa dunia kecil ku terhenti seketika. Tak boleh nak contact cik suami dan mak abah especially my sweetheart Alisha Adnain. Public phone kat RESTU ni tak membantu langsung.

1 comments:

Alisha dan Abah

November 24, 2010 ILA shafila 0 Comments

Dari jauh ku memerhatikan momen antara anak dan abah setelah cik suami selesai solat.

0 comments:

No tittle

November 24, 2010 ILA shafila 0 Comments

Tersangatlah malas....

Beg ku belum pack lagi....

Beg Alisha pun belum pack lagi....

Buku2 pun belum pack lagi....

Stok susu pun masih belum cukup....

Next week dah nak pergi berperang di USM (3 minggu nih)....

Study pun toing - toing je.....

Bersemangatlah sikit cik Shafila.

0 comments:

Zebra Cake

November 22, 2010 ILA shafila 0 Comments

Kek ni belang2 ni ku buat atas permintaan cik suami sebelum ke Miri minggu lepas.
Dia minta ku bawakan untuknya ke sana. Resepinya ku ambil daripada blog kak Ummi.
Ku memang follow exactly resepi kak ummi ni. Di sebabkan mata tak mahu lelap, ku mula buat lebih kurang pukul 1 pagi.

Dah siap masuk dalam loyang.


Tadaa.... Bagi sejuk dalam 30 minit. Terus potong sebab.....

.

.

.

.

.
Alisha terjaga dari tidur (pukul 4 pagi). Sedap sangat kot baunya sampai terjaga dia. Tengok je kek tu terus dia mintak.

Sedap je anak ibu makan.

0 comments:

My Breastpump

November 12, 2010 ILA shafila 0 Comments

Salam semua...

Ku tak pernah lagi buat cerita tentang ni. Hari ni ku nak cerita sikit mengenai breastpump yang aku miliki.

1. Philips Avent Manual Breast Pump



Beli pump ni dekat Jusco IOI Mall dengan harga RM219 masa preggy 8 bulan. Tak perasan yang set ni rupa2nya bukan BPA Free. Memang best tapi tangan penat nak mengepamnya. Dan banyak sangat part kena buka bila nak cuci. Tak kisah sangatlah kan, dah namanya manual. Ku guna sepenuhnya masa dalam pantang dan sebulan masuk kerja. Bila dah mula bekerja, pengeluaran susu drop sikit. Mungkin sebab stress dan beban kerja. Aduh ku mula risau.



2. Spectra 3



Breastpump yang kedua aku Spectra3. Beli dekat FabulousMom. Harganya dah lupa pulak. Dalam RM380 rasanya. Tambah Breastshield set, dah boleh buat double pumping.









3. Medela Swing



Memandangkan spectra3 memerlukan punca elektrik untuk digunakan, aku buat keputusan untuk beli Medela Swing ni. Hehehe... bila dah pakai yang ni, agak jarang lah aku gunakan BP yang dua lagi tu. Memang sesuai bila nak pergi berkursus atau pun travel.
Pam ni aku beli secara online dengan harga RM650.












Mak hairan bila tengok aku sanggup berbelanja besar untuk menjayakan niatku untuk menyusukan Alisha sepenuhnya. Aku sendiri malas nak kira berapa wang yang telah aku belanja untuk membeli pam2 ini, storage bottles dan macam2 eksesori yang lain. Demi yang terbaik unuk anak ku, ku pejam mata saja.

Alhamdulillah, cik suami dan keluarga turut menyokong usaha ku selama ini.


Hari ini juga sudah 11 bulan 2 hari, Alisha Adnain minum susu ku. Semoga Alisha membesar dengan sihat.

0 comments:

Balik kampung

November 09, 2010 ILA shafila 1 Comments

Sempena cuti Deepavali, ku angkut Alisha balik kampung. Yelah, bagi jumpa atuk ngan opah dia. Sebabnya hujung minggu ni, kami berdua nak ke Miri jumpa cik suami dan langsung menyambut hari raya aidiladha di sana. Akan berada di sana selama seminggu.

Kat kampung manja betul anakku itu dengan atuknya, syok sangat bermanja2 ngan atuk sampai taknak kat aku. Puas juga nak mengajak dia tidur.

Main ngan atuk

Opah pulak asyik bagi makan je. Dah boolat perut Alisha :)

Mulut penuh makan tembikai

Naik Ultraman.


video



Balik KL hari ahad tu, kena tempuh jam yang teruk. Perjalanan 4 setengah jam melarat ke 9 jam. Nasib baik Alisha tak meragam. Tidur je dia. Sampai Puchong, semua tumbang tidur kepenatan.

1 comments:

SHOW YOUR TEETH BABY!" CONTEST 2010

November 03, 2010 ILA shafila 4 Comments

Salam pagi rabu yang ceria.

Jalan2 pagi ke blog izwa dan tertarik dengan contest yang dianjurkan oleh Rich Mom Diary
Jom sama2 kita join :)

Klik

http://harlindahalim.blogspot.com/2010/11/show-your-teeth-baby-contest-2010.html

untuk syarat penyertaan dan hadiah2 menarik

Kupertaruhkan:

Nama penuh bayi/kanak-kanak : Alisha Adnain Mohd Razaleigh
D.O.B dan umur : 10 Disember 2009 (11 bulan)
Hobby bayi/kanak-kanak tersebut : Main
Berapa batang giginye yang dah ada sekarang : 5 batang (dua bawah 3 atas)

4 comments:

Aktiviti Alisha

November 02, 2010 ILA shafila 1 Comments

Usia 10 bulan 3 minggu genap, Alisha baru berdiri sendiri tanpa sokongan apa2 dan mula nak bertatih. Kali pertama melangkah dapat 3 tapak. Bila jatuh, dia bangun dan mencuba lagi. Bila dah penat, Alisha kembali melakukan aktiviti yang paling disukainya. Nak tau apa?

.

.

.

.

.

mula-mula belajar panjat grill pintu


pastu belajar panjat meja


panjat meja dah pandai, panjat rak tv pulak

advanced lagi, panjat walker pulak

video

cubaan memanjat



Selain daripada tu, Alisha juga pantang nampak buku bergambar. Suka benar dia. Bawa dia pergi Giant untuk beli barang, on the nak keluar dia ternampak poster gambar-gambar haiwan. Ya Allah bising suara dia menegur. Sudahnya, aku beli dua keping poster itu :)







sampai tertidur



Cepat2 jalan ye anak ibu, dua minggu lagi kita nak pegi Miri, jumpa abah.

Sekarang ni pun, Alisha dah ada 5 batan gigi. Tiga atas dan dua bawah. Suka betul dia menggigit masa menyusu. Pastu tersengih2 ketawakan aku bila aku menjerit kesakitan. Adoi anak ibu ni. Macam2 perangainya.

1 comments:

Hadiah dari melurjelita.com :)

November 01, 2010 ILA shafila 3 Comments

Alhamdulillah, sudah pun masuk bulan baru.

Entry ini sepatutnya awal lagi aku buat sepatutnya.

Jutaan terima kasih ingin aku ucapkan kepada Kak Laili, pemilik kepada melurjelita.com kerana menghargai aku sebagai salah seorang pembaca blognya. Perkenalan alam maya ini,bermula di Ratuhati seterusnya ke FB. Secara tidak langsung terus menjadikan aku salah seorang dari pembaca setia blog peribadinya. Terima kasih kak Laili jelita.

Hadiah berupa senaskah Al-Quran berkulitkan warna merah emas akan aku gunakan sebaik-baiknya.






Kepada teman2 blogger yang mengunjungi blog ku ini, silalah berkunjung ke melurjelita.com. Secara jujur, banyak entri2 menarik yang boleh dibaca. Sama2 kita menyokong melurjelita.

3 comments: