Follow Me @noorshafila

Tuesday, December 18, 2012

Party Pack Birthday; Birthday Alisha (+ Alfeey)

December 18, 2012 2 Comments
Sambutan hari jadi Alisha yang ke-3 tahun ni saya buat di taska saja. Sebenarnya ini kali pertama sambut hari jadi dia di taska. Dua tahun sebelum ni, bulan disember saja kami berada di kampung (ibu kena pergi USM).

Ini bermakna buat kali pertama juga saya prepare party pack untuk birthday. Selalunya, dia yang terima tapi kali ni merasa juga dia bagi pada kawan2.

Tak dapat nak sediakan beria-ia. Kebetulan saya berkursus dalam minggu yang sama. Kek pun saya hanya kek biasa yang di jual di Secret Recipe tu saja. Niat di hati nak tempat 3D kek tapi di Secret Recipe perlukan 5 hari bekerja. Makanya, moist chocolate kek yang jadi pilihan. Atas permintaan birthday girl yang nak kek Ben 10 (lucukan anak saya ni). Tada....... (kena share dengan Alfeey la.....his birthday - 2 nov)


Untuk party pack pula, saya tak suka sangat nak letak junk-food ni. Dan bukan semua ibu bapa yang suka anak2 diorang menikmatinya. Saya sendiri tetapkan limit banyak mana yang diorang boleh makan junk-food. Tapi dah namanya  pun party pack....paling kurang sedikit pun kena ada. 


Ini yang saya letakkan dalam party pack:
Vitagen
Mamee
Puding
M&M
Sunmaid Raisins
Gula2 (5pcs)
Belon (2pcs)
bola kecil

(ingat nak bagi pensil warna dan buku warna. Tapi tak sempat nak cari. Gara-gara buat perancangan last minit - sangat tidak bagus okeh). Brown paper bag yang saya guna tu beli dekat kedai yang jual barang2 bakery. Rm3.00 untuk 100pcs. Sticker tu pulak saya print dari template yang saya cari dari internet. Lupa lah pulak blog addressnya. Nanti bila2 saya teringat saya update kan di sini ye. Klip tu pulak saya beli dengan harga Rm1.50 untuk 12 pcs. 


Okey....semua dah siap packing. Perasan tak dinasour kecik atas kotak kek tu. Yang tu pun dari Secret Recipe juga. Dah ada Ben 10 kenalah ada monsternya (Ekkk...ibu pulak yang lebih ni). Selain tu saya bekalkan keropok dan nugget yang saya goreng (gara-gara ibu bekerja yang tak sempat nak buat apa2 seorang diri. Hahahaha...)

Ingatkan nak bagi kamera, biar kakak2 dengat taska tolong ambilkan gambar. Punya lah cari tapi tak jumpa juga. Malam tu bila saya buka laci dalam bilik, elok je kamera tu terletak dalam tu. Hampehh betul. Padahal saya dah buka laci yang sama masa proses mencari sebelum tu.

Anyway, Alisha sangat happy bila tengok kek dia. Masa saya ambil petang tu, becok je mulut dia bercerita. Kawan-kawan pun sama. Kek Ben 10...kek Ben 10...



Anak-anak saya bila sampai di rumah petang tu.


 Berehat sambil minum susu.

Mungkin...cik suami balik nanti  boleh sambut sekali lagi birthday anak-anak sekali dengan hari jadi ibu (14 dis) dan ulangtahun perkahwinan yang ke-4 (juga 14 dis).

Tuesday, December 04, 2012

Gara-gara terlebih lasak.

December 04, 2012 1 Comments
Dah puas saya tegur. 
Nak juga main lompat-lompat.
Kononnya nya main dengan adik.
Padah kena pada sendiri.
Puteri ibu ni....


Dalam juga lukanya (nasib baik mata takde apa2)
Nasib baik ibu ni tak cepat panik.
Tekap luka dengan kain.
Lepas darah berhenti..terus je bawa pergi klinik.
Doktor hanya gam saja dan berpesan kalau Alisha muntah2 atau kena sawan dan pengsan, terus bawa ke hospital.


Dah siap.
Dia kembali melasak.
Alisha oh Alisha......

Alhamdulillah, saya monitor juga sampai semalam. Alisha tak de apa2.

Thursday, November 29, 2012

Ratu di hatiku (TRIAD)

November 29, 2012 2 Comments

Saya bukan kategori yang jiwang terlebih..hehehehe
Tapi saya suka lagu ni :)
Gara-gara Adam & Hawa lah ni
Layan je lah liriknya ye....

Ratu Di Hatiku – TRIAD

Pernah aku mencintai wanita

Tapi tak seperti saat ku mencintaimu

Pernah aku merindukan wanita
Tapi tak seperti saat ku merindukanmu



Kamulah ratu di dalam hatiku

Ku cinta kamu sampai mati
Takkan pernah ada wanita yang bisa
Menggantikan kamu di hatiku
Menjadi ratu di hatiku



Pernah aku menikmati wanita

Tapi tak seperti saat ku menikmatimu
Pernah aku menangisi wanita
Tapi tak seperti saat ku menangisimu


Kamulah ratu di dalam hatiku

Ku cinta kamu sampai mati
Takkan pernah ada wanita yang bisa
Menggantikan kamu di hatiku
Menjadi ratu di hatiku


Kamulah ratu di dalam hatiku

Ku cinta kamu sampai mati
Takkan pernah ada wanita yang bisa
Menggantikan kamu di hatiku
Menjadi ratu di hatiku
Menjadi ratu di hatiku
Menjadi ratu di hatiku
Menjadi ratu di hatiku

Wednesday, November 21, 2012

Daging berlada bersama bunga kuchai

November 21, 2012 2 Comments
Saya baru je terjebak dengan bunga kuchai aka chives flower ni. Masa beli hari tu ingatkan kuchai yang biasa kita masak dengan taugeh tu. Sebab nak cepat, nampak je chives terus ambil. Masa tengah kemaskan barang-barang, baru perasan rupa-rupanya yang saya beli tu bunga kuchai. Blank sekejap kepala.....nak masak apa la pulak ni.

Ambil tab terus google kat internet....jumpa lah resepi ni. Kebanyakan resepi menggunakan daging. Mana lah  saya ada daging masa tu....ayam adalah. Main campak-campak je. Ye lah nak makan sorang je kan. Bila makan...sedap lah pulak. Alisha pun join sekaki, walaupun sedikit pedas. Hehehehe...

Sekarang, bunga kuchai ni dah jadi sayur yang wajib di beli tiap kali membeli barang dapur (lupa nak snap gambar)

Jom tengok tengok hasil masakan saya. Yang ni saya gunakan daging.


Antara bahan yang saya gunakan: bunga kuchai, daging, halia, bawang putih, bawang merah besar, cili padi, sos tiram dan lada hitam serta sedikit garam.

Selamat mencuba :)

Friday, November 16, 2012

Timmy Time; Time for Alisha and Alfeey

November 16, 2012 1 Comments

Pernah tengok siri animasi Timmy Time?

Siri kegemaran Alisha dan Alfeey.


Ditayangkan di channel 615 @ 9 malam.

Sedikit info tentang siri animasi ini, yang saya copy paste dari Official Website Timmy Time

Each Episode will follow a day in the life of Timmy and his friends in Nursery. The daily routine is usually disrupted when Timmy or one of the class is naughty, or over inquisitive, or sibling rivalry erupts. For the young animals it's all in the day to day experience of learning about life, friendship and trial and error.

Timmy is the central character and the stories revolve around him. Storylines are strong but simple enough to be told without dialogue using a unique combination of expressive character animation, gesture and reactions, comedy and slapstick, Baahs, quacks and oinks etc.

Timmy can be a bit of a handful only because he's eager and enthusiastic. In each Episode he will learn something about himself and his friends as well as the days' activities.



The main Character: TIMMY

Mesti ada yang bertanya, kenapa saya biarkan anak2 saya tidur lewat dan masih lagi menonton tv. Jangan risau ye, habis je rancangan ni, diorang terus sahaja tidur (selalunya Alfeey lah yang akan tidur dahulu....Alisha masih sibuk bersembang lagi bercerita tentang apa yang dia buat di school). Ada juga hari2 yang diorang tak tengok sebab dah tidur awal.

Masa menonton rancangan ni lah saya dapat guling-guling atas tilam layan karenah budak berdua ni.
Sepanjang setengah jam, Alisha akan jadi pencerita kepada saya (padahal ibu dia pun tengok). Timmy ini lah..Timmy itu lah... Dan masa ini lah macam-macam cerita yang akan saya dengar dari dia. Hohoho...macam mak nenek je bila dia bercerita.

Bukan senang tau nak cover balik 11 jam, waktu yang saya tinggalkan diorang di taska. Hanya ada 4 jam je sebelum diorang tidur. Macam-macam nak kena buat. Semua buat sama-sama tau =) - mandi, makan, solat,    video call dengan abah dan lain-lain lagi. Sob...sob...sob....

Dan sudah seminggu juga Alisha mula belajar Iqra'. Alhamdulillah =) Dia dah mula mengenal. Dan juga setiap sebutannya jelas. Tak banyak pun yang saya ajar setiap malam, cukup satu muka yang baru dan satu muka ulangan yang malam sebelumnya.

Jangan ketawa ye bila saya cakap, Alisha juga dah solat. Hanya satu rakaat je. Angkat takbir, rukuk, sujud, duduk Tahiyyat dan salam. Kadang2 dia ikut saya dan kadang2 dia bersolat sendiri. Alhamdulillah =)

Cuma yang menjadi masalah pada saya, macam mana nak train Alisha supaya kemas kan permainan lepas dah main. Sepah satu bilik bila diorang main sama-sama. Ada idea tak? =)

Wednesday, November 14, 2012

Salam Maal Hijrah; Doa Akhir dan Awal Tahun

November 14, 2012 0 Comments

Hari ini merupakan hari terakhir tahun 1433H dan pada petang ini bakal masuk ke tahun baru 1434H.

Selamat tahun hijrah yang baru buat semua muslimin.

Semoga kehidupan kita lebih diberkati di tahun yang baru ini.

InsyaAllah, bersama-sama dapat kita memperbaiki diri ke arah yang lebih baik dunia dan akhirat.

Jangan lupa untuk baca doa akhir tahun sebelum maghrib nanti dan doa awal tahun selepas maghrib nanti.

Dan diikuti dengan bacaan surah Yaasin (sebaiknya 3 kali).


Doa Akhir dan Awal Tahun Hijrah. 



Thursday, November 08, 2012

Our new family members - Mr & Mrs Robo, T1 & T2

November 08, 2012 0 Comments
Salam pagi khamis buat semua.

Huhuhu... kelam kabut betul saya pagi ini bila Alisha buat perangai. Hilang kesabaran saya pagi ini dek karenahnya. 


As a mom, bila tengok macam ni tak sampai hati nak marah....kan? (Intan payung saya).

Ok... balik kepada cerita asal. Sempena hari lahir Alfeey yang lepas, saya dan cik suami bawa A-A ke Pets Wonderland. Suka lah cinonet dua orang tu. 

Alisha dah mula rambang mata. Tengok arnab.....dia nak 'rabbit'. Tengok iguana..... dia nak 'buaya' (hahahaha...). Nasib baik dia tak mintak 'dog' bila tengok anjing. 

Lepas seketika, dan dia pun macam excited je bila tengok....saya dan cik suami ambil keputusan untuk belikan A-A


Sepasang hamster spesis Phodopus Roborovskii 

Hamster jenis ni yang paling kecil dan terpantas. Kalau nak diikutkan tak sesuai sangat untuk budak kecil macam diorang jadikan hamster jenis ni sebagai binatang peliharan sebab susah nak handle dan terlebih aktif.  Saya yang dah dewasa ni pun susah nak tangkap. Tapi bila fikir balik, bosan pulak kalau tengok hamster yang tak berapa nak aktif. (Ayark...ni untuk ibu ke anak haaa.....napak macam ibu yang melebih2 ni. hehehehe.....) Tapi nak kena perhatikan jugalah bila diaorang berdua tu main2 dengan Mr & Mrs Robo ni. Ada masa nya juga untuk diorang pegang dan tengok. 


Yang ini favorite Alfeey. Tak macam Alisha yang masih takut nak pegang. Dah hampir dua bulan join family saya. Baru-baru ni, seekor melarikan diri (takut dengan Alfeey kot). Nasib baik jumpa balik. Gara-gara Alfeey pecahkan akuarium (sebab cuba keluarkan mereka), saya letak dalam tupperware sementara nak beli yang baru. Sebab tak bertutup, dia berjaya keluar. Puas jugalah mencari :)

Superwomen tak saya nak jaga A-A tambah pulak Mr & Mrs Robo dan T1 & T2 (naming after the bananas in pyjamas - B1 & B2). Hehehehe...Tak de makna nya kan????

Wednesday, November 07, 2012

One Year Old Alfeey

November 07, 2012 0 Comments
Anak bujang saya ni sudah pun menjejak setahun pada 2 November lepas. Saya tak buat majlis yang hebat pun. Hanya sekadar beli kek dari King's (pilihan kakak yang tak berapa sihat). Bukan tak mahu buat sambutan hari jadi untuknya...tapi saya merancang untuk buat sambutan hari jadi di Taska sahaja bersama-sama dengan kawan2. So nanti saja lah saya berkongsi tentang sambutannya. 

Pagi 2 Nov: Baru bangun tidur dengan style rambut baru.

Eh...siapa punya birthday ni?

Dah comot pun

Semakin nakal dia.

Aksi Alfeey

Alhamdulillah, sebagai ibu saya bersyukur kepada Allah kerana menganugerah amanah (Alfeey Adham) ini kepada saya dan suami. Saya masih lagi berusaha memperbaiki diri saya di dalam proses menjadi seorang ibu yang sempurna buat anak-anak saya. Doa saya semoga Alfeey dapat terus membesar dengan penuh kasih sayang dari saya suami isteri dan sentiasa dilindungi Allah serta dikurniakan kesihatan yang baik. Juga, semoga anak saya ini menjadi muslim yang taat kepada Allah dan insan yang baik kepada masyarakat. 

Alfeey Adham: Ibu sayang kamu. Selamat Hari Lahir =)



Wednesday, October 31, 2012

Di malam sepi. . .

October 31, 2012 2 Comments
Pernah dengar lagu ni tak? "Di malam sepi, aku bermimpi. . . Mimpi yang sedih, sekali. . ." Eh. . . Jangan salah faham ye. Saya tak bermimpi pun :) Mmmmm. . . Bukan apa pun saja nak layan perasaan sambil tengok wajah anak-anak yang sedang lena tidur. Seorang ke utara dan seorang lagi ke selatan. Sambil merindui cik suami yang balik ke kampung. Kenapa saya tak ikut? Bukan sengaja nak bagi alasan tapi yang sebenarnya cuti tahunan saya sudah hampir kehabisan. Yang tinggal pun sudah pun diperuntukkan untuk perkara yang lain. Tak sabar menanti cik suami pulang esok. Hehehehe... Bagi yang menjalani kehidupan perkahwinan jarak jauh ni, setiap cuti yang ada perlu dimanfaatkan sepenuhnya. Ok lah...Selamat malam semua.

Thursday, October 25, 2012

Hari Arafah; Salam Aidil Adha

October 25, 2012 1 Comments
Hari Arafah jatuh pada 9 Zulhijjah dan merupakan hari untuk para jemaah haji kita melakukan wuquf di Padang Arafah. Hari yang penuh dengan keistimeawaan dan kelebihannya yang tersendiri. Antaranya:
  1. Hari Maghfirah
  2. Mustajab berdoa
  3. Terlepas dari seksaan neraka
  4. Turunnya rahmat Allah
  5. Ibadah puasa yang paling dimuliakan.
Sebagai renungan kita bersama, daripada beberapa buah hadis yang menyatakan:

Dari Aisyah r.a. katanya, Rasulullah s.a.w. bersabda; "Tidak ada satu hari di mana Allah SWT paling ramai membebaskan hambaNya dari Neraka selain dari Arafah." (Sahih Muslim)

Dari Abu Hurairah r.a. bahawa Rasulullah s.a.w. bersabda, " Sesungguhnya Allah SWT, memuji mereka yang sedang wukuf di Arafah kepada penduduk langit dan berkata kepada mereka: "Lihatlah kepada hamba-hambaKu yang datang kepadaKu." (HR Ahmad)

Bagi tidak mensia-siakan kedatangannya sekali setahun ini, kita digalakkan untuk berzikir dan berdoa kepada Allah pada hari hari ini kerana inilah satu-satunya peluang yang tidak harus ditinggalkan malah perlu direbut dengan sesungguh-sungguhnya.

Dan bagi insan yang masih belum berpeluang untuk mengerjakan ibadah haji ini, kita digalakkan berpuasa.

Daripada Abi Qatadah al-Ansari bahawa Rasulullah S.A.W telah ditanya mengenai puasa hari Arafah?

Maka jawab Rasulullah S.A.W yang artinya: Dikaffarah (ampun dosa) setahun lalu dan setahun akan datang.
(HR Muslim)

Niat: “Sahaja aku puasa sunat hari A’rafah esok hari kerana Allah Ta’ala.”

Jadi selamat mengerjakan puasa kepada yang berpuasa pada hari ini. 


Dan saya juga mengambil kesempatan ini untuk mengucapkan;

Selamat menyambut Aidil Adha.

Bagi yang akan pulang ke kampung (termasuk saya);

Selamat memandu dan berhati-hati lah di jalan raya. Semoga kita semua selamat sepanjang perjalanan untuk pulang ke kampung berkumpul bersama keluarga tersayang.

p/s: Saya terlebih excited sikit sebab Alfeey dah boleh berjalan dan cik suami dapat balik beraya bersama2.

Monday, October 15, 2012

Alfeey berjalan; Potty Training Alisha

October 15, 2012 1 Comments

Jeng jeng jeng...
Alfeey dah boleh jalan... 
Ibu senang hati...
Bila dah dapat kaki ni....
Lagi lah penat ibu nak melayan...

Tukang "kemas rumah" :)

Sebenarnya dia mula nak mengatur langkah ni sejak 10 bulan lagi. Tapi betul2 berani bila dah masuk 11 bulan. Lambat banyak dari kakak. Tapi lain anak lain perkembangannya kan. Ye lah, kata orang (yang saya google lah), budak lambat jalan ni, otot kaki dia kuat. Tak lah jalan terhoyong hayang. Hehehehe....apa-apa lah. Janji, perkembangannya normal.

Ok... jom layan pulak vid kakak. Tak acilah kalau adik saja yang dapat peluang enter frame.


Dah dua minggu saya potty training Alisha (hujung minggu saja). Alhamdulillah, tiap kali nak wee wee, dia ke toilet. Training pant pun kering saja. Tapi kerap betul dia ke toilet. Tak dengar apa2 pun, tiba-tiba dengar bunyi flush je. Kali pertama dia poo poo di toilet, pagi jumaat lepas. Mak aihh....riuh satu blok boleh dengar dia jerit dari dalam..."Ibu kakak dah pandai b**** kat j*****". Siap ketawa besar lagi. Kuss semangat ibu dia. Ye lah... pukul 6 pagi. Kebanyakan orang tidur lagi. Tak susah nak training anak kita bila dia sendiri dah bersedia. 

Tapi ke taska, saya masih bekalkan pampers dan beberapa helai training pants untuk Alisha. Takut juga bila dah leka, dia terlupa pulak nak ke toilet.

Anyway cuti hujung minggu kali ni, saya sedikit penat melayan karenah AA dan mengemas rumah. Raya haji  kan dah dekat (padahal sambut di kampung). Alisha pun masih dalam proses mengenal ABC. Walaupun dia dah boleh membaca dan mengenak A-Z secara turutan. Tapi bila mengenal abjad secara random, dia sedikit teragak2.












Tuesday, October 09, 2012

Saya yang berdarah

October 09, 2012 2 Comments
Hehehehe.......gempar tak tajuk post saya kali ni.
Berlaku di atas kecuaian saya sendiri di tempat kerja.
Terkena botol kaca.




Disebabkan lukanya agak dalam, ambil masa juga lah untuk darah berhenti.

Menurut kata seorang makcik kat office saya ni, air tengah pasang sekarang ni tu sebab darah banyak. Macam-macam betul.....

Friday, September 28, 2012

Fantastic Friday

September 28, 2012 2 Comments
Hari ni terlambat bangun la pulak. Sedar-sedar aje dah jam 5.25 (dah lewat sejam dari yang sepatutnya). Kelam kabut saya bangun masakkan bekal untuk Alfeey. 

Budak berdua tu pun bangun sekali. Alaaa....lagi lah kelam kabut saya dibuatnya. Bagi susu seorang sebotol masing-masing buat hal sendiri sementara saya siapkan beg taska diorang (sambil Alfeey follow aje setiap langkah saya). 

Alhamdulillah....by 6.30, semua dah siap dan sempat lah saya melayan karenah budak berdua di pagi hari Jumaat ni. 


Big smile from My Boy
Nampak tak 3 batang gigi tu? Yang atas tu gigi taring dia (gigi ketiga yang keluar). 
Ada tiga batang lagi gigi yang sudah menampakkan diri (2 gigi depan tu dan satu lagi taring)


 Makan biskut dulu......(yang pink tu jangan makan ye Alfeey)


Alisha pulak sibuk men-deco basikal dia.
*
*
*
*
Apa-apa pun, hari saya tetap ceria dengan karenah budak berdua ni.
Semoga anda semua pun begitu juga. Sentiasa ceria disamping keluarga tersayang.

Ok lah.. selamat bercuti hujung minggu buat semua.

Monday, September 24, 2012

Hantu!!!!

September 24, 2012 2 Comments

My girl ni konon-konon nak usik saya. 
Alisha: Ibu.....hantu....
Saya: Ala...takutnya (pura-pura takut)
Dia dah gelak-gelak dan terselak rambut dia ke belakang.
Alisha: Alamak.....ibu tolong kakak jadi hantu...
Saya: Tak jadilah ibu nak takut (sambil betulkan rambut dia semula jadi hantu)

Sekarang ni, suka sangat dia nak tengok cerita hantu. Dia tak tahu ke yang ibu dia ni penakut ya amat :) Tapi disebabkan hujung minggu je dapat layan karenahnya yang macam-macam ni, ikut je lah. Bukan tengok secara berlebihan ye...sebab dia pun penakut juga. Hahahaha......


Wednesday, September 12, 2012

September 12, 2012 1 Comments
N3 ni ditulis dalam keadaan perut saya yang terover kenyang, gara-gara jamuan hari raya. Adoi ya...ni lah gara-gara semua juadah nak dirasa. Bila cuba sikit...sedap je rasanya apa lagi....laju je lah sudu dan garfu di tangan ni menyuapkan makanan ke mulut. Eh....tangankah yang bersalah. Hehehehe.....hancus lah diet saya hari ni.

Semalam, calon2 UPSR dah mula mula menduduki peperiksaan. Mungkin sebab itu perjalanan balik dari tempat kerja ke rumah sangat aman damai tanpa ada kesesakan. En. Polis yang mengawal lalu lintas pun enjoy je bekerja.


Hehehe...nakal kan saya snap gambar ni. Maaf ye En. Polis....dah selalu sangat saya nampak En. Polis ni sepanjang perjalanan pergi dan balik kerja. "Jasamu sentiasa dikenang." Ewah :)

Disebabkan jalan yang aman damai, sebelum pukul 6 lagi saya dah sampai taska ambil dua orang buah hati saya tu. Alfeey baru bangun tidur. Hairan jugak, kalau dekat taska nak pulak dia tidur petang macam ni. Kalau hujung minggu.... susah sangat nak tidur. Kadang2 samapai tertongeng-tonggeng jatuh sebab mengantuk tapi still juga tak mau tidur.


muka baru bangun tidur.

Bawa diorang play kat playground sekejap. Mungkin sebab awal sangat, budak2 lain pun tak de lagi. Bila dah berdua je.....Alisha tak de lah melasak sangat. Kalau tak, tak larat nak kejar.


nak usik adik ^__^


kakak: "Ibu....peace" - cakap sampai kembang2 hidung.
adik: 'apa la kakak ni' - dalam hati. 

Penat melayan karenah anak dara seorang ni. Asyik bergaduh je dengan saya. Siap cakap "Tak mau kawan ibu." bila dia marah sangat. Ibu dia yang memang dah faham sangat dengan feel anak dia ni selamba je jawab, "Ibu pun tak nak kawan kakak lah." Kelam kabut dia datang peluk cium saya balik. Kasihan Alisha dapat ibu macam saya yang suka menyakat budak kecik.

Thursday, September 06, 2012

Terima Kasih Izwa :)

September 06, 2012 2 Comments



Blogger :: Mrs.Eady :: said...
psstt...nmpk gmbr tak pakai tudung la..hehehe..
September 6, 2012 2:00 PM
 Delete

Terima kasih buat Izwa di atas komen ini. Masih ada kawan yang perihatin. Excited nak post n3 punya pasal. Hehehe.... Terlupa mungkin ada juga insan yang bergelar lelaki mungkin tersesat di blog saya yang tak seberapa ini.

Jadi saya dah mengeditkan semula gambar dalam n3 sebelum ini untuk tatapan semua.


Gambar kawin

September 06, 2012 1 Comments
"kakak buat apa?" "ni abah ngan ibu comel potong kek." "apa tu?" "ni kek happy birthday to you allah selamatkan kamu." (dia bangun sambil tunjuk sekeping gambar) "hehehehehe...ni gambar kahwin abah dengan ibu." " tak lah, ni abah dengan ibu comel potong kek happy birthday to you." "ibu comel ke?" "yelah..ibu ni comel." ibu sengih sampai ke telinga bila anak puji.

Ni perbualan saya dengan Alisha pagi tadi. Saya tengah siap-siap nak pakai tudung, tak perasan yang dia tengah belek-belek album gambar lama (album kahwin kami). Siap keluarkan sekeping nak tampal kat dinding katanya.

Pastu dia sibuk cari beg sekolah keretapi (beg tu ada gambar keretapi Thomas n friends) tapi tak jumpa pun sebab beg tu memang sengaja tinggalkan dalam kereta. Dalam beg tu ada sekeping gambar abah dia. Dah lusuh pun gambar tu. Saya agak dalam hai mesti dia nak simpan gambar kami potong kek tu dalam beg juga.

Gambar bawah ni tak de kena mengena pun dengan n3 ni, cuma bila dah ternampak tadi.....mengeluh sendiri saya, bila lah nak dapat balik berat badan macam ni. Hehehehe takde lah kurus mana pun, tapi kalau tak silap berat saya masa ni dalam 56-58 kot. Sekarang ni macam dah statik dekat 71-73. Tak lebih dan tak kurang dari tu. Usaha lah kuat sikit cik puan oooii :)

gambar sehari sebelum wedding.





Wednesday, September 05, 2012

September 05, 2012 0 Comments
Hujan lagi kat luar. Jangan lah melarat sampai masa balik kerja nanti. Tau saja lah KL ni, hujan sikit je, semua jalan jadi sesak. 

Gelap

Masa ni hujan berhenti sekejap. Kasihan abg2 dan pakcik polis.

Gara-gara hujan semalam, saya sampai Puchong lambat. Dekat pukul 7 baru ambil the kids. Kasihan budak berdua tu. Sebagai tanda mohon maaf sebab ambil lambat. Ibu yang dikasihi ni bagi lah peluang untuk mandi kolam walaupun dah malam sebagai ganti janji ibu nak bawa pergi taman.

Adik yang sama naik perangai dengan kakak. Gambar kakak tak boleh nak upload sebab seksi sangat. Hehehehe
September 05, 2012 1 Comments
My wonderful kids latest photos

 Alisha Adnain @ 2yrs 9mths

 Alfeey Adham @ 10mths

Buah hati saya. Anugerah terindah dari Allah. Semoga mereka berdua menjadi anak yang soleh dan solehah.

Tuesday, September 04, 2012

Jalan-jalan BlogWalking

September 04, 2012 0 Comments
Assalamualaikum uols.... BW di awal pagi (hehehehe.....).

Tapi sebelum tu saja-saja menjengah website Nuffnang :-) Tengok earning saya yang tak seberapa tu, ngeh...ngeh..ngeh... Baca-baca What's Happening @ Nuffnang? Saya tertarik nak BW ke blogger of the month September : Submerryn.com . Best...best...best...  [tak mau bagi komen blog orang :)] tapi sangat worth kalau kita follow blog yang sangat informative macam ni.

Seperti biasa, buka blog kegemaran saya Salam Dua Benua: Semoga hubby kak LG cepat sembuh. 

Dan juga, blog Izwa yang comel Bicara Hati: Selamat menempuh kerja-kerja yang busy tu ye.

Serta blog masakan milik kak Azlita Masam Manis

Akhir sekali buka mukabuku kejap (sebelum mulakan kerja ye - ye ke? )

Ok lah....jom mulakan kerja di hari selasa ini :)

p/s: Ain banyak sangat berangan lah. Tengok Adam & Hawa tanpa Mr.Hubby tak beshhhh.


kakak nak ikut abah balik Miri ke? Siap masuk dalam beg ni.

Monday, September 03, 2012

Soto Ayam dan Sagu Gula Melaka

September 03, 2012 0 Comments
Assalamualaikum....dah tengah hari derr... Perut dah rasa lapar pulak. Masa berpuasa sebulan Ramdhan yang lepas, tak terasa pun rasa lapar bila masuk waktu macam ni. Sekarang ni, masuk je pukul 12, perut dah berkeriut bunyi minta di isi. Bila dah lapar ni, terasa nak berkongsi nak story sikit tentang 'not so open house" yang saya buat jumaat lepas, sempena cuti hari kebangsaan kita. Saya ada buat makan sikit2 memandangkan Mr. Hubby masih lagi bercuti. Bila dah kecil-kecilan ni, kita masak sendiri je lah. Oppsss....bukan saya :( tapi Mr. Hubby lah - my masterchef :) Thank you sayang.

Menu kami hari tu -
Soto ayam
Sagu gula melaka (saya buat yang ni tau. Hehehehe...)
Lemang (beli ready made kat Giant)
Rendang ayam
Kuah Kacang (pun beli kat Giant, lupa pulak namanya, cuma bancuh dengan air panas tapi saya masak atas api. Serius cakap, tak rugi mencuba)
Kek batik (saya juga. Hehehe...) 
Biskut-biskut raya, dan Sirap bandung soda.
(so faham-faham jelah, mana yang tak bertanda tu was made by Mr Hubby lah)

Kami mencuba resepi dari CMG Dapur tanpa sempadan untuk menu soto dan sagu gula melaka. Jom kita tengok resepinya.


BAHAN KUAH SOTO 



 1.5 kg rangka ayam, cuci bersih dan toskan
2 batang serai, dititik
1 inci lengkuas, dititik
1 pokok daun sup, kerat kasar2
1 genggam bawang goreng
Air secukupnya (anggaran 5 - 6 liter)
2 camca besar rempah sup "Adabi"
1 1/2 camca besar rempah kurma "Adabi"
1 biji bawang besar*
8 biji bawang merah*
5 ulas bawang putih*
1.5 inci halia*
4 biji buah keras*
1/4 inci kunyit hidup*
1 camca besar lada hitam biji*
(*bahan-bahan ini dikisar halus)

BAHAN TUMIS :-)
1 batang kayu manis
2 kuntum bunga lawang
4 biji buah pelaga
6 kuntum bunga cengkih

BAHAN LAIN :-)
Nasi impit, didadu
Begedel (kami tak buat pun)
Taugeh, buang ekor dan celur sekejap
Cili kicap
Soo hoon goreng
Kacang tanah goreng
Daging ayam yang dicarik halus
Hirisan daun sup
Hirisan daun bawang
Bawang goreng

CARA MEMBUATNYA :-)


UNTUK KUAH SOTO :- Panaskan sedikit minyak dalam periuk, tumis bahan2 tumis hingga harum, masukkan serai, lengkuas dan bahan kisar halus, tumis hingga wangi. Rempah sup dan kurma, disatukan dan bancuh dgn sedikit air, kacau rata dan masukkan dalam peruk tadi, tumis hingga rempah sedikit garing. Masukkan rangka ayam, gaul rata dan biar kecut sekejap. Tuang air secukupnya, masukkan bawang goreng dan daun sup, kacau rata dan biar mendidih. Kecilkan api dan renih 1 - 2 jam, tambah gara, secukup rasa.
UNTUK SOTO AYAM :- Isi nasi impit secukupnya dalam mangkuk, tuang kuah. Letak begedel, dan bahan2 lain. Nikmati soto dengan sambal kicap..hmmmm...

SAGU GULA MELAKA




BAHAN-BAHANNYA :-)
300 gram sago biji, cuci dan toskan
2 liter air
2 helai daun pandan, disimpul
3/4 camca teh pewarna hijau makanan


1 ketul gula melaka, hiris kecil + 1/2 cawan gula pasir  + 1 1/4 cawan air + 1 helai daun pandan (disatukan dan masak hingga pekat, tapis dan sejukkan)

1 cawan pati santan + 1/4 camca teh garam + 1/2 camca teh tepung jagung = satukan, kacau dan masak hingga panas, sejukkan.

CARA MEMBUATNYA :-)

Didihkan 2 liter air tadi bersama daun pandan dan pewarna hijau makanan, kemudian masukkan sago biji dan masak hingga kelihatan jernih. Masak dengan api sederhana dan kacau selalu. Tutup api dan biar 4-5 minit dalam peiuk.
Tuang dalam tapis dan cuci biji sago tadi bawah air paip untuk membuang kanjinya. Kemudian masukkan ke dalam bekas2 kecil atau acuan yang anda gemari, padat2kan dan simpan dalam peti sejuk 1 - 1 1/2 jam. Sapu sedikit minyak pada acuan tadi.
Keluarkan dari acuan dan letakkan dalam bekas sesuai, tuang gula melaka tadi dan juga santan pekat tadi. Hidangkan sejuk.

p/s - kami follow resepi ni bulat2. Alhamdulillah tidak mengecewakan langsung. Thank you CMG. Gambar atas tu sna guna hp saya je. Terlupa pulak nak snap meja hidangan kami. Lain tahun lah ye.......

Our Raya Photos

September 03, 2012 1 Comments

Walaupun dah lambat tapi masih mood raya lagi sebab kita masih di bulan Syawal, saya mengambil kesempatan ini untuk mengucapkan,

Salam Syawal
Selamat Hari Raya
Maaf zahir dan batin

dari saya sekeluarga.

Enjoy our raya photos ye.