Wednesday, August 15, 2012

Petua untuk sembuhkan tonsillitis (swollen tonsil)

Sila baca entry saya sebelum ini :)

Swollen Tonsil pictures

gambar tonsil yang membengkak (sumber: google)

Swollen Tonsils

gambar tonsil dalam keadaan biasa (sumber: google)



Saya meng-google laman-laman yang memberi petua-petua untuk menyembuhkan tonsillitis ini. Ye lah pergi jumpa doktor pun hanya dapat ubat demam dan antibiotik saja. Memandangkan anak saya ni susah betul nak makan ubat. Siap melalak macam kena pukul. 

Kalau ikutkan kaedah perubatan yang profesional, perawatan antibiotik diberi untuk 7-10 hari (saya pulak request untuk 3 hari...mak aihhhh pahit batul rasanya. Patutlah Alisha muntah balik. Dan untuk kurangkan demam yang disebabkan oleh tonsillitis ni hanya doktor hanya memberi Ibuprofen (anti-inflammatory drug).

Ada beberapa petua yang saya jumpa untuk sembuhkan tonsillitis:



1. Amalkan air limau kasturi campur madu sikit.
Bagi kanak-kanak buat 1 biji limau kasturi campur madu setengah sudu kecil pastu kacau biarkan selama setengah jam baru minum...1x sehari
Bagi dewasa pula 2 biji limau kasturi campur 1 sudu teh madu kacau biarkan selama setengah jam atau lebih...minum 2x sehari

2. Makan Aiskrim (tapi tak boleh minum air sejuk)
Bukan aiskrim malaysia tau tapi aiskrim yang berkrim

3. Minum 100plus
Kena hilangkan gas dululah.

4. Berkumur dengan air garam

Sedikit Info: Pembedahan untuk membuang tonsil mungkin akan dibuat pada kes tonsillitis yang kronik (paling teruk). Seperti, sekiranya pembengkakan tonsils pada kanak-kanak berlaku berulang dua kali sebulan kerana masalah ini akan menyebabkan speech impairments, swallowing difficulties, respiratory problems dan juga heart illnesses (maaf ye, sengaja saya tak tukar ke BM version).






25 comments:

  1. Salam..
    saya mang tngah meragam pasal tonsil la nih,ini kali yang 3 saya kena tonsil,3 kali gak la g klinik..ni nak try gak petua U..hope sembuh lah,thanks

    ReplyDelete
  2. jemput cuba airis. Anak saya Alisha, dah cuba petua no 2 dan no 3 tu. memang berkesan pada dia.

    ReplyDelete
  3. hi..
    nk tanya kesan petua tu mcm mana? tonsil tu boleh mengecut balik ke...?
    Ank saya ada mslh ni skarang :(

    ReplyDelete
  4. Hi roselind,
    tonsil tu back ke bentUk asal lah. Bila dah kecut balik demam pun ok.
    Even kita. Yg dewasa ni pun, doctor yg sy jumpa tu suruh minum byk 100 plus.

    ReplyDelete
  5. Baru 1st time kena. Aduuu seksanyaa

    ReplyDelete
  6. Anak kena atau sendiri yg kena Ninnie.
    Kalau kita kena dah rasa siksa, anak lagilah sengsara.

    ReplyDelete
  7. Kalau dah menjadi teruk,adakah cara ini berkesan?

    ReplyDelete
  8. Kalau dah menjadi teruk,adakah cara ini berkesan?

    ReplyDelete
  9. teruk macam mana tu nablala raihaha?

    anak saya kalau demam, mmg saya check tonsil dia bengkak atau tak... kalau bengkak memang terus kasi pcm dan 100 plus. Insya Allah,next day dah ok...

    ReplyDelete
  10. Not dеаlіng ωith strep may possiblу ѕeem liκe a good stratеgy right up until іt is your lіttle one that ԁevelops Rheumаtic feveг.
    Тhiѕ can be whаt trаnsρireԁ to us April 2009.

    Ϻy seνen year outԁated dаughtеr
    complained of а ѕore throаt, I appearеԁ аnd
    didn't see anything at all alarming, assumed it had been just a cold. Per month or two afterwards she develops migratory joint discomfort that after a few times lands us while in the ER. Long tale brief she had produced RF in the untreated strep (she was under no circumstances poor ample that i seriously thought of it would be strep & remaining a parent that doesn't like my childrеn
    on antibiοtiсs I hardly eνеr tоοκ her to the
    dос aѕѕumed it was mегely a cold).

    Ѕo nοw we're on a long term antibiotic procedure & praying that if now we have a reoccurance it will once again affect only her joints and not her coronary heart! Oh how I wish now that we would have addressed (even unneccesarily) for that sore throat very last yr!!

    Feel free to surf to my website; http://www.strepthroatdoctor.org/pictures-of-strep-Throat

    ReplyDelete
  11. I just moved house recently and one of the sacrifices which resulted from this process was the length and condition of my nails.
    Ask your child if anything new is going on at school.

    particular finger you won't ever bite and can perform the biting on remaining fingers.

    Feel free to visit my homepage - How to stop nail biting

    ReplyDelete
  12. Start making mental notes when you bite your nails.
    Ask your child if anything new is going on at school.

    You will be trained to either remove your habit, or reverse it.


    my blog Nail biting

    ReplyDelete
  13. aiskrim yg berkrim tu cthnya camne ye?brand
    apa?

    dan camne caranya nak buang gas pada 100+ tu?

    anak sy tgh demam ni.huhu bcoz of tonsil.risau..

    ReplyDelete
  14. aiskrim yg berkrim tu cthnya camne ye?brand
    apa?

    dan camne caranya nak buang gas pada 100+ tu?

    anak sy tgh demam ni.huhu bcoz of tonsil.risau..

    ReplyDelete
  15. I dld it and i'm so surprised that It really works...Sure,IT Definitely Is effective...initially i didn't
    imagine that it is actually performing...thanksss :
    *

    my web blog ... Dragon City Cheats

    ReplyDelete
  16. salam semua,tonsil ni bukan kerana badan panas nak demam ke?aku kalau nak demam mesti tonsil dtg tanpa dijemput..aku akan cuba petua diatas..terima kasih..

    ReplyDelete
  17. They're these trolls. Teasing us with that discussion about Ursa then... F YOU IKKI, NOW We will Never ever KNOW!!!

    Feel free to surf to my blog post ... dragon city cheats

    ReplyDelete
  18. Hello there I am so excited I found your web site, I really found
    you by mistake, while I was browsing on Aol for something else, Anyhow I am here now and would just like to say kudos for a
    marvelous post and a all round enjoyable blog (I also love the theme/design), I don’t have time to
    read it all at the moment but I have book-marked it and also included your RSS feeds, so when I have time I will be back to read more, Please do keep up the awesome work.


    Have a look at my homepage; how to create email templates

    ReplyDelete
  19. ada ke tonsil berlubang?

    ReplyDelete
  20. Tak pernah dengar lagi tonsil berlubang.

    ReplyDelete
  21. Huhu,, perit kena tonsil.. dulu tiap-tiap bulan saya kena tonsil.. sakit tu ya allah tuhan je yang tau..Dr ni da cam muka dan sampai nak operate.. tapi sekarang alhamdulillah.. da stop... ada rahsianya if nak sembuhkan tonsil tanpa operate.. dan operate pun belum tentu da taknaik.. memang sejarah hitam la kalo naik balik.. hhuuuhuu. do contact me okeh 010-9333205

    ReplyDelete
  22. Anak umur 2 tahun 4 bulan boleh ke bagi 100 plus, sbb anak saya kerap Kene penyakit ni.

    ReplyDelete
  23. baru tahu ais krim boleh rawat masalah tonsil.bole apply la utk anak sy yg kena tonsil tu.

    ReplyDelete
  24. Skrg dh ade 100plus yg xde gas.. beli yg tu je senang.. aiskrim ape2 saje.. bukan aiskrim yg kite wat sendiri pkai air.. aiskrim nestle vanila..

    ReplyDelete