Di malam sepi. . .

October 31, 2012 ILA shafila 2 Comments

Pernah dengar lagu ni tak? "Di malam sepi, aku bermimpi. . . Mimpi yang sedih, sekali. . ." Eh. . . Jangan salah faham ye. Saya tak bermimpi pun :) Mmmmm. . . Bukan apa pun saja nak layan perasaan sambil tengok wajah anak-anak yang sedang lena tidur. Seorang ke utara dan seorang lagi ke selatan. Sambil merindui cik suami yang balik ke kampung. Kenapa saya tak ikut? Bukan sengaja nak bagi alasan tapi yang sebenarnya cuti tahunan saya sudah hampir kehabisan. Yang tinggal pun sudah pun diperuntukkan untuk perkara yang lain. Tak sabar menanti cik suami pulang esok. Hehehehe... Bagi yang menjalani kehidupan perkahwinan jarak jauh ni, setiap cuti yang ada perlu dimanfaatkan sepenuhnya. Ok lah...Selamat malam semua.

2 comments:

Hari Arafah; Salam Aidil Adha

October 25, 2012 ILA shafila 1 Comments

Hari Arafah jatuh pada 9 Zulhijjah dan merupakan hari untuk para jemaah haji kita melakukan wuquf di Padang Arafah. Hari yang penuh dengan keistimeawaan dan kelebihannya yang tersendiri. Antaranya:
  1. Hari Maghfirah
  2. Mustajab berdoa
  3. Terlepas dari seksaan neraka
  4. Turunnya rahmat Allah
  5. Ibadah puasa yang paling dimuliakan.
Sebagai renungan kita bersama, daripada beberapa buah hadis yang menyatakan:

Dari Aisyah r.a. katanya, Rasulullah s.a.w. bersabda; "Tidak ada satu hari di mana Allah SWT paling ramai membebaskan hambaNya dari Neraka selain dari Arafah." (Sahih Muslim)

Dari Abu Hurairah r.a. bahawa Rasulullah s.a.w. bersabda, " Sesungguhnya Allah SWT, memuji mereka yang sedang wukuf di Arafah kepada penduduk langit dan berkata kepada mereka: "Lihatlah kepada hamba-hambaKu yang datang kepadaKu." (HR Ahmad)

Bagi tidak mensia-siakan kedatangannya sekali setahun ini, kita digalakkan untuk berzikir dan berdoa kepada Allah pada hari hari ini kerana inilah satu-satunya peluang yang tidak harus ditinggalkan malah perlu direbut dengan sesungguh-sungguhnya.

Dan bagi insan yang masih belum berpeluang untuk mengerjakan ibadah haji ini, kita digalakkan berpuasa.

Daripada Abi Qatadah al-Ansari bahawa Rasulullah S.A.W telah ditanya mengenai puasa hari Arafah?

Maka jawab Rasulullah S.A.W yang artinya: Dikaffarah (ampun dosa) setahun lalu dan setahun akan datang.
(HR Muslim)

Niat: “Sahaja aku puasa sunat hari A’rafah esok hari kerana Allah Ta’ala.”

Jadi selamat mengerjakan puasa kepada yang berpuasa pada hari ini. 


Dan saya juga mengambil kesempatan ini untuk mengucapkan;

Selamat menyambut Aidil Adha.

Bagi yang akan pulang ke kampung (termasuk saya);

Selamat memandu dan berhati-hati lah di jalan raya. Semoga kita semua selamat sepanjang perjalanan untuk pulang ke kampung berkumpul bersama keluarga tersayang.

p/s: Saya terlebih excited sikit sebab Alfeey dah boleh berjalan dan cik suami dapat balik beraya bersama2.

1 comments:

Alfeey berjalan; Potty Training Alisha

October 15, 2012 ILA shafila 1 Comments


Jeng jeng jeng...
Alfeey dah boleh jalan... 
Ibu senang hati...
Bila dah dapat kaki ni....
Lagi lah penat ibu nak melayan...

Tukang "kemas rumah" :)

Sebenarnya dia mula nak mengatur langkah ni sejak 10 bulan lagi. Tapi betul2 berani bila dah masuk 11 bulan. Lambat banyak dari kakak. Tapi lain anak lain perkembangannya kan. Ye lah, kata orang (yang saya google lah), budak lambat jalan ni, otot kaki dia kuat. Tak lah jalan terhoyong hayang. Hehehehe....apa-apa lah. Janji, perkembangannya normal.

Ok... jom layan pulak vid kakak. Tak acilah kalau adik saja yang dapat peluang enter frame.


Dah dua minggu saya potty training Alisha (hujung minggu saja). Alhamdulillah, tiap kali nak wee wee, dia ke toilet. Training pant pun kering saja. Tapi kerap betul dia ke toilet. Tak dengar apa2 pun, tiba-tiba dengar bunyi flush je. Kali pertama dia poo poo di toilet, pagi jumaat lepas. Mak aihh....riuh satu blok boleh dengar dia jerit dari dalam..."Ibu kakak dah pandai b**** kat j*****". Siap ketawa besar lagi. Kuss semangat ibu dia. Ye lah... pukul 6 pagi. Kebanyakan orang tidur lagi. Tak susah nak training anak kita bila dia sendiri dah bersedia. 

Tapi ke taska, saya masih bekalkan pampers dan beberapa helai training pants untuk Alisha. Takut juga bila dah leka, dia terlupa pulak nak ke toilet.

Anyway cuti hujung minggu kali ni, saya sedikit penat melayan karenah AA dan mengemas rumah. Raya haji  kan dah dekat (padahal sambut di kampung). Alisha pun masih dalam proses mengenal ABC. Walaupun dia dah boleh membaca dan mengenak A-Z secara turutan. Tapi bila mengenal abjad secara random, dia sedikit teragak2.












1 comments:

Saya yang berdarah

October 09, 2012 ILA shafila 2 Comments

Hehehehe.......gempar tak tajuk post saya kali ni.
Berlaku di atas kecuaian saya sendiri di tempat kerja.
Terkena botol kaca.




Disebabkan lukanya agak dalam, ambil masa juga lah untuk darah berhenti.

Menurut kata seorang makcik kat office saya ni, air tengah pasang sekarang ni tu sebab darah banyak. Macam-macam betul.....

2 comments: