Makan Vitamin/Supplement tapi masih tak berkesan.

December 12, 2013 ILA shafila 0 Comments

Aduh..pening kepala fikir. Duit dah belanja banyak beli vitamin/supplement tapi masih juga tak de kesannya. Tengok kesan pada orang lain memang kebabomm...tapi diri sendiri masih seperti tu juga.

Meh baca kat sini kenapa?

Makan Vitamin masih tak berkesan - Kenapa Ya?

Kenapa saya makan vitamin tak ada apa-apa kesan ye? Mesti soalan ini timbul dalam kepala bila dah berbelanja besar tapi masih tidak ada kesan seperti yang diharapkan.

Mari kita kita selidik dan samaada anda dah ikut guide pengambilan vitamin.

Kurang minum air putih - kena minum ikut keperluan badan. 1L untuk setiap 25kg
Kita digalakkan minum air putih 3 liter sehari. Bagi membantu penyerapan vitamin dengan lebih baik. Air putih penting untuk pastikan detokfikasi berjalan lancar supaya toksin dapat dikeluarkan daripada badan.

Makan Vitamin secara banyak pada satu masa
Tujuannya takut terlepas makan vitamin yang lain. Ini boleh meningkatkan kepekatan darah pada masa tertentu, lebih-lebih lagi sebalum tidur. Sedangkan pada masa yang sama anda kurang ambil air putih bagi membantu penyerapan khasiat vitamin yang telah anda ambil. Bila membeli vitamin dapatkan jadual pengambilan vitamin yang sesuai daripada Perunding Kesihatan.

Vitamin yang tidak boleh diambil serentak:
  • Vita-Lea dan Alfafa tidak boleh diambil serentak dengan Vitamin E, GLA, Ostematrix ataupun dairy produk yang lain. 
  • Vita-Lea tidak boleh diambil serentak dengan air susu. Ia boleh menyebabkan gangguan pada penyerapan zat besi yang terkandung dalam Vita-Lea. 
  • Vitamin E tidak boleh diambil serentak dengan Alfalfa kerana Alfalfa boleh menyebabkan gangguan penyerapan Vitamin E. 
  • Alfalfa dan Vitamin E tidak disarankan untuk ibu mengandung, kerana boleh menyebabkan risiko keguguran di awal kehamilan. 
  • Vitamin E tidak boleh diambil serentak dengan GLA Complex kerana ia boleh ganggu penyerapan nutrisi kedua-duanya. 
  • Zink perlu diambil sebelum waktu makan. Ini kerana dalam proses pencernaan yang normal, zink akan dimusnahkan, dikeluarkan dan mengikat dirinya dengan bahan lain. Pengambilan Zink selepas makan (terutamanya roti dan susu) akan menurunkan potensi zink sehingga 1mg untuk setiap 15mg zinc yang anda telan. 

Pengambilan Kafein - kena kurangkan atau stop terus lagi bagus
Pengambilan minuman berkafein boleh ganggu penyerapan nutrisi vitamin yang diambil. Bila mengambil dengan kuantiti yang banyak dan berterusan boleh menyebabkan pembaziran pada khasiat vitamin yang diambil dan kerosakan pada vitamin.

Pengambilan Vitamin bersama ubat - sangat tidak boleh
Bagi anda yang masih dalam pengawasan doktor dan bercadang mengambil vitamin pada masa yang sama, elakkan mengambil kedua-duamya secara serentak. Kerana ia boleh menimbulkan kecelaruan dalam tubuh dan boleh menyebabkan gangguan pada penyerapan yang baik untuk kedua-duanya. sekiranya anda mengambil vitamin dan ubat, jarakkan pengambilan ubat atau vitamin 2 @ 3 jam.

Tidak konsisten dalam pengambilan Vitamin - jangan cepat putus asa
Ni kalau rasa nak, makan, kalau malas tak nak makan. Ada juga yang berhenti separuh jalan bila lihat tiada kesannya. Anda harus faham, kesan suplemen ke atas tubuh kita adalah perlahan-lahan. Ramai orang yang tidak penah mengambil suplemen sebelum ini akan mengalami Healing Crisis selepas mmengambil Suplemen Shaklee semulajadi. Jangan risau ia adalah positif kerana badan kita dalam proses pemulihan. Berikan masa pada tubuh anda 3-6 bulan untuk benar-benar merasai keberkesannya.

PENTING
Ikuti peraturan dalam pengambilan suplemen dan minum air 3 Liter sehari.

Tampil Cantik Kekal Sihat secara semulajadi dengan MH Vita Shoppe


0 comments:

Happy Birthday My dear Alisha

December 11, 2013 ILA shafila 0 Comments

 Happy Birthday to my dear daughter ALISHA ADNAIN.

10.12.2009

2010

2011

2012

2013



You means the world to me!
So much out there for you to see!
I'd like to take you in my arms,
and show you the world and all it's charms.
As you grows a little day by day,
As you blooms out like a precious flower.
You are the most precious gift, that I've ever been given

Love, ibu.....



0 comments:

Promosi Disember Shaklee

December 04, 2013 ILA shafila 0 Comments




0 comments:

Bagaimana VIVIX bertindak.

November 20, 2013 ILA shafila 0 Comments

Ramai yang kata:

Mahal lah VIVIX ni...
Betul ke VIVIX ni berkesan...

Mula-mula dulu saya pun berfikiran begitu. Tapi bila dah tengok kesan pada yang menggunakannya. Apalah sangat jika nak dibandingkan dengan apa yang kita boleh dapat.

Saya nak share sikit macam mana VIVIX ni bertindak. Huhuhuhu...tengok botol pun dah comey je...





Bagaimana VIVIX bertindak?
Badan kita berhadapan dengan 4 mekanisma penuaan selular.

1. Kemusnahan DNA
Setiap sel di dalam badan kita sentiasa diserang oleh berjuta-juta anasir pemusnah DNA yang boleh membahayakan data asas untuk sel genetik. Ia juga akan menghasilkan “typo” yang mengganggu fungsi-fungsi sel serta ketahanan.

Kandungan VIVIX membantu untuk memelihara dan membaikpulih sel DNA selular.

2. Pengawalan genetik
Pengawalan genetik menyumbang kepada kemerosotan selular penuaan dengan mengawal keseimbangan dinamik di antara kadar kemusnahan dan pembaikpulih. Ini termasuk sel hidup atau mati.

Kandungan VIVIX memberikan kesan positif kepada penyusunan genetik yang melambatkan proses penuaan selular.

3. Kemerosotan pengeluaran tenaga selular
Mitokondria di dalam sel kita menghasilkan tenaga yang kita tidak akan dapat hidup tanpanya. Apabila keberkesanan mitokondria berkurang maka fungsi sel juga akan menjadi lemah.

Kandungan Vivix menggalakkan biogenesis mitokondria.

4. Pengumpulan Protein AGE
Pengumpulan Advanced Glycation End Products (AGE) Protein yang berlebihan di dalam badan boleh menyebabkan kerosakan sel yang boleh menjejaskan integriti serta daya tahan sel.

Kandungan Vivix adalah 10 kali ganda lebih kuat daripada resveratrol dalam memperlahan pembentukan Protein AGE






Vivix™ adalah minuman campuran botani merupakan revolusi terbaru di dalam pemakanan polifenol.
Mengandungi campuran unik botani Polygonum Cuspidatum, Anggur Muscadine, Elderberi Eropah dan Lobak Ungu yang kaya dengan polifenol menjadikan Vivix begitu unik. Polifenol adalah kumpulan fitokimia yang terdiri daripada sebatian tanaman yang mengandungi khasiat antioksidan dan sel anti-penuaan semulajadi. Vivix juga mengandungi resveratrol. Malah Vivix terbukti 10 kali lebih bertenaga daripada resveratrol, disamping tidak mengandungi alkohol, sebaliknya hanya menggunakan bahan semula jadi, tanpa pewarna tiruan serta perasa tambahan dan HALAL!

Resveratrol adalah antioksidan yang sangat berkesan yang dihasilkan oleh tumbuhan. Resveratrol juga merupakan sejenis polifenol yang biasa ditemui dalam wain merah. Satu kajian yang dijalankan oleh Jabatan Sains dan Teknologi, Universiti Ohio, AS, pada tahun 1997 membuktikan kejayaan resveratrol menyekat pembahagian sel-sel kanser di peringkat selular.

Vivix cukup bagus untuk memperbaiki sel, menghapuskan radikal bebas dan memperbaiki DNA.

✿ Memperbaiki DNA. Setiap hari, tubuh kita mengalami kerosakan DNA (salah satunya akibat radikal bebas) yang menyebabkan proses penuaan terjadi begitu cepat. Vivix membantu melambatkan dan melindungi DNA sel tubuh kita dan melambatkan proses tersebut.Vivix sesuai diambil oleh mereka yang selesai menjalani rawatan pemulihan kanser, misalnya kimoterapi, bagi mengembalikan sel tubuhnya kepada keadaan asal.

✿ Memperbaiki tenaga sel. Semakin tubuh kita terdedah kepada penuaan, semakin cepat sel tubuh kita kehilangan tenaga. Ini akan menurunkan fungsi sel. Vivix membantu menguatkan sel tubuh.

✿ Membantu meningkatkan fungsi otak, kardiovaskular, imuniti dan sendi. Semakin tua, semakin kita rasa sakit sana sini, ingatan pun makin pudar. Vivix membantu mengembalikan keremajaan.

DIJAMIN HALAL & DILULUSKAN KKM
TIADA KESAN SAMPINGAN

VIVIX is the best choice.


ILA / 0129264020




0 comments:

Dah dapat keputusan UPSR

November 15, 2013 ILA shafila 0 Comments

Bismillah...

Salam Jumaat buat semua.

Hari ni hari terakhir sesi persekolahan 2013. Selamat bercuti panjang dan Kita enjoy!!

Terlebih dahulu saya nak ucapkan tahniah kepada kembar AIDA FARHANA dan AIDA FARHANI yang berjaya memperolehi keputusan UPSR dengan cemerlang. Masing-masing mendapat 5A. Alhamdulillah.... Semoga adik dan kakak terus cemerlang dalam pelajaran dan peribadi diri.


Pada yang tak berjaya memperoleh semua A. Jangan sedih dan patah semangat. Perjalanan persekolahan adik-adik masih jauh lagi. Dengan usaha yang lebih kuat pasti adik-adik akan berjaya juga.


Well..well..well.. esok Majlis `Concert & Graduation Day` tadika Alisha. I wish the BEST for my dear daughter. Entah apa lah persembahan dia esok. Costume untuk esok pun teacher dah bagi semalam.

Alfeey pulak sekarang ni fanatik dengan dinosaur. Hari-hari nak tengok movie dinosaur. ICE AGE dan JURASSIC PARK lah yang dia asyik tengok sekarang. Siap buat gaya dinosaur lagi.



Budak 2 Tahun yang makin cheeky.

Oklah....cukup sampai sini untuk entri kali ini. See ya next time.

Bye bye

0 comments:

Main taman jer.

November 07, 2013 ILA shafila 0 Comments

Bismillah :)

Minggu ni rasa sekejap je berlalu  kan.... Hari ni dah pun hari khamis. Tak sabar nak tunggu hujung minggu. Hehehe...tak de lah apa yang menarik pun. Saja tak sabar nak habiskan masa dengan dua orang budak kecil kat rumah tu.

Sebenarnya 2 November lepas, birthday Alfeey yang kedua. Sekejap je budak manja ni membesar.


 "Selamat ulang tahun kelahiran yang kedua anak ibu."

Tak de sambutan meriah pun. Sebab tak sempat nak buat semua tu memandangkan ibu dan anak-anak semuanya selsema. Dah hampir seminggu sebenarnya. Mungkin sebab cuaca kot. Ye lah... asyik hujan je kebelakangan ni. Jadi, kita celebrate bila abah balik disember nanti ye. InsyaAllah, nak celebrate banyak bulan 12 ni (birthday Alfeey, birthday Alisha, birthday ibu dan juga wedding anniversary ke 5). 

Disebabkan petang ayik hujan je, pagi ahad tu saya bawa diorang ke taman sekejap. Bahagia je diorang sebab tak de orang lain main sama. Tak payah nak tunggu turn. Lari sana...lari sini....


Her happy face


Peace ibu.... 


Entah apa lah yang dia tengok tu. 


Buai laju-laju
Mari anak-anakku
Maju terus maju 
Capai cita yang satu




Tolong la abaikan plastik sampah kat belakang tu. (Sedih betul pandangan macam ni. Padahal, tong samapah bersepah kat taman tu)

 Cubaan - wall climbing

Lama juga saya tak bawa anak-anak pergi taman sebenarnya. Jadi bila dah dapat peluang pergi ni, memang bagi diorang main sampai penat :)

Okeylah, sampai sini dulu cerita kali ini.

 Bye.




0 comments:

Shaklee lah pulak

November 01, 2013 ILA shafila 0 Comments

Bismillah dan Assalamualaikum.

Salam jumaat yang penuh keberkatan. Agak lama saya tak update blog ni. Sibuk dengan kerja sikit di pejabat dan juga Shaklee. Hehehe...baru berjinak-jinak menjual :) So, Kalau ada yang nak beli, meh la beli dari saya. InsyaAllah, saya jual dengan harga kawan-kawan.

So, entri hari ni nak cakap pasal Shaklee lah ye. Jangan bosan baca tau.

Saya mula kenal dengan Shaklee lepas lahirkan Alisha. Lepas masuk balik kerja, pengeluaran susu agak menurun sikit. Masa ni risau sangat. Saya salahkan pump Spectra saya. Hehehehe..ada ke patut. Terus beli medela swing. Dan pada masa yang sama saya ambil Set Ibu Menyusu. Alhamdulillah...susu semakin bertambah dah kualiti susu bertambah baik (susu lebih pekat). Dan syukur sangat Alisha dapat susu ibu selama setahun lebih (Saya stop kerana hamilkan Alfeey).

Alhamdulillah, lepas lahirkan Alfeey, saya terus ambil set Ibu Menyusu @ Set Berpantang. Stok susu memang gila banyak (Saya beli Medela Free Style). Breast asyik engorge je. Tiga bulan saya berpantang di kampung sampai penuh fridge. Sudahnya terpaksa menumpang dalam freezer di masjid (Abah saya Tok Siak di kampung). Jadi kerja pulak nak bawak balik ke Puchong. Beli container ais, load dengan ais. Ada yang kena tinggal pun ada. Sebab nak habiskan stok siang malam Alfeey minum EBM. Sudahnya dia tak mau direct feed langsung.

Biasalah, bila dah kerja, sibuk, pastu stress. Masa pump pun tak teratur. Dengan Alfeey yang tak mau direct feed lagi. Hahahaha..ibu pun jadi malas. Sudahnya...stop gitu je...rugi tau Alfeey ni (Ibu dia rasa bersalah sampai sekarang tau).

So..sekarang ni saya amalkan Alfalfa dan Lecithin. Dalam proses menurunkan berat badan. InsyaAllah, manalah tau kot-kot Alfeey nak dapat adik (Ada kena-mengena tak kuruskan badan dengan Alfeey dapat adik). Abah dia bila cakap hal ni..OK je :)

Untuk Alisha dan Alfeey, saya amalkan Meal Shake dan Chewable Vita C.

Bila dah amalkan Shaklee ni, ada lah terasa perbezaan dengan ketika saya ambil vitamin yang saya beli di farmasi dulu :) Adalah 3 brand yang selalu saya beli. Kita hanya merancang dan berusaha. Allah yang menentukannya. Dan nak makan atau tak nak makan vitamin ni terserah kepada individu. Perubahan tu memang kita tak boleh perolehi on the spot (sesetengah orang semua nak cepat), yang penting kita berusaha dan percaya.



Ini lah perkenalan saya dengan Shaklee dan saya menjadi member Shaklee sejak Oktober yang lalu :)
Kalau nak boleh order je ye...

0 comments:

Balik kampung @ AidilAdha

October 17, 2013 ILA shafila 0 Comments

Bismillah...

Hari ini kembali bekerja selepas 5 hari bercuti. Patutlah sekejap saja rasanya, cuti tak sampai seminggu rupanya. Saya balik kampung bersama dengan adik lelaki, memandangkan cik suami yang tidak dapat balik beraya lagi (AidilAdha selalunya memang suami tak dapat balik).

Selain saya dan Alisha dan Alfeey, ada orang lain yang turut ikut sama :)


 Si Meow yang over mengalahkan anak-anak saya. Nak duduk atas riba tuan dia saja.

Yang paling best nya bila balik kampung ni adalah Alisha dan Alfeey.


Menanti hujan berhenti.


Alisha: Peace yo!
Alfeey: Tengah adjust tangan nak buat peace.


Alfeey turun padang tolong sapu sampah rumah atuk tua @ moyang (atuk saya)

Dan seperti biasa, gambar ibu mesti takde. Hehehehe...tak best sebab cik suami tak de sama. Tunggu raya tahun depan lah ye.


0 comments:

Worst day or Bad day?

October 11, 2013 ILA shafila 0 Comments

Bismillah...

Lama juga saya tak update blog ni kan. Ada yang rindu ke? Sibuk sikit dengan kerja dan ketandusan idea. Hehehe.....Semalam balik kerja pukul 9 malam baru sampai rumah. Kasihan anak-anak. Dapat layan sekejap je lah sebelum diorang tido. Itu lah... KL ni hujan lebat sikit je...sana sini sesak. Bayangkan nak lepas 1 km pun ambil masa lebih satu jam.


Jalan menghala ke Angkaspuri yang sesak. Masa ni minyak kete dah ciput sangat. Warning sign tu dah blink-blink. Ikut hati nak je saya drive naik penghadang tengah jalan tu. Station minyak kat seberang jalan tu je. Hahahaha...dalam kepala ni dah fikir macam2. Takut juga buatnya kereta stop tengah jalan. Tak pasal-pasal je. 

Lepas buat U-turn kat depan tu (satu jam lebih dari gate KL Uni Malaya) terus ke BHP. Isi full tank - RM105.00 :) Amik kau. Plan asal nak cuba minyak dari Petron, sebab ada yang kata lebih mileage. Tapi tak pe lah kita cuba BHP dulu. Sebelum ni asyik Petronas dengan Shell je yang mengisi EXO saya tu.

Dah siap isi minyak terus jalan masuk UM balik keluar ikut gate PJ (tak nak bazir masa kat jalan yang sama lagi). Jalan agak slow sehinggalah ke bangunan KWSP. Lepas tu, Alhamdulillah jalan clear sampai lah ke rumah. Ambil Alfeey di taska. Pukul 9 tepat masuk rumah.

Kesimpulannya, Worst day or Bad day? Decide lah sendiri :)


Penghibur hati saya.


0 comments:

WW: Jom makan ice cream

September 25, 2013 ILA shafila 0 Comments

Hehehe..melayan karenah budak berdua makan ice cream cow.




:)

0 comments:

Cerita masak-masak hujung minggu.

September 23, 2013 ILA shafila 1 Comments

Assalamualaikum....

Seperti selalu (sejak kebelakangan ini), hari jumaat je, saya pasti akan singgah di pasar malam. Selalunya beli nasi ayam lah untuk anak2 :) Cuti masak....hehehehe. Tak pernah pula saya ke bahagian yang menjual barang basah (ikan, ayam, daging dan sayuran).

Kebetulan pula barang basah di rumah sudah kehabisan dan fikir2 balik, kalau beli di Giant susahlah nak dapat yang masih segar. Saya pun heretlah Alisha ke bahagian tersebut. Tuan puteri yang sorang ni mintaknya macam-macam. Kakak nak sotong..kakak nak udang...kakak nak ketam...kakak nak ayam :) Dia jadi excited tengok semua yang ada kat situ. Ibu ni pun belikan lah semuanya. Ye lah stok untuk seminggu. Senang cerita. Beli pun ngam-ngam je untuk 3 orang makan.

Jadi untuk lunch hari sabtu, ibu dia terlebih rajin buatlah sup ketam atas permintaan Alisha (hehehe...first time saya masak sup ketam untuk diorang sebenarnya).



Ketam (2 ekor je) - makan pun tiga orang

Bawang merah
Bawang putih
Halia
Serai 
Tomato - Saya belah 4
Cendawan Shitake - Alfeey suka ni 

Simple je bahannya. Tak boleh nak buat pedas sebab anak2 saya ni tak makan pedas. Alhamdulillah, bila dapat bahan yang segar, rasanya pun cukup segar.

Tadaa....

Sebenarnya mood excited nak tayang apa yang saya masak untuk anak-anak saya. Kalau hari bekerja masak pun ala kadar je. Weekend je lah yang boleh masak best2 sikit. Nak tunjuk kat sini pun mestilah kena yang best sikit kan.

Spaghetti untuk dinner. 


Bihun goreng untuk sarapan pagi ahad. Alhamdulillah, menjadi pulak kali ni. Selalunya terkeras bihunnya. Sebab buat tak pedas, saya kena makan dengan cili merah tu :)

Nasi goreng untuk dinner.

Semuanya menu yang ringkas. Janji anak-anak nak makan. Sebabnya budak berdua ni, kalau nak makan jenuh kena pujuk. Kalau kena dengan selera, memang laju dan berseleranya je diorang makan. 

p/s: Rasanya lepas ni saya kena amalkan beli barang basah di pasar malam lah. Selain dapat yang fresh, harganya lebih berbaloi. Tengah cari mood nak buat cheesekut ni. Bahan2 dah beli tapi mood nya tak datang lagi. Hehehehe

:)






1 comments:

Aktiviti Alisha dan Alfeey

September 17, 2013 ILA shafila 1 Comments

Assalamualaikum.

Agak lewat untuk saya ucapkan Selamat Hari Malaysia. Semoga negara kita Malaysia ini dapat mengekalkan dan mempertahankan serta meningkatkan keamanan yang sedia ada ini. Bimbang juga bila baca di akhbar dan di internet peningkatan jenayah-jenayah yang berlaku. InsyaAllah.

Cuti tiga hari, kami tiga beranak terperap je kat rumah. Kasihan Alisha dan Alfeey :) Tapi tak pe.. sebagai balasan, ibu diorang ni biarkan saja apa yang diorang nak buat.

Punggah mainan, baca buku, tengok tv......huhuhuhuhu. Sudahnya ibu juga yang penat nak kemas balik.

Meh tengok, aktiviti budak berdua.

Kakak tengah ajar adik drawing.

Dah penat....rehat sekejap sambil tengok Oggy and the gang.

Kerja diorang dalam bilik. 

Cat boy and cat girl versi Alisha. 

:)

P/s: Siapa ikut drama Jodoh itu Milik kita.....

1 comments:

Spritzer Mini Water Dispenser

September 10, 2013 ILA shafila 1 Comments

Assalamualaikum

Mesti ramai yang kata produk ni dah lama ada kat pasaran :) Saya baru perasan baru-baru ni saja. Memang mencari pun sebenarnya, untuk kemudahan di rumah. Alisha sangat suka dan kerap minum air kosong ni. Sekejap-sekejap minta air. Saya lah kena tolong ambilkan sebab bekas air masak saya letak tinggi sikit. Dah besar sikit ni, dia dah tak nak minum/hisap guna bekas air yang ber-straw tu lagi.

Jadi nak memudahkan dia dan juga ibu dia ni, saya pun mencarilah water dispenser yang simple dan tak terlalu besar ni. Ramai yang kata boleh dapat di stesen minyak dan hypermart. Semalam kebetulan masuk giant untuk beli barang. Memang sengaja lalu di tempat susun mineral water. Taraa...dah nampak kotak-kotak Spritzer tersusun je. Senyum lebar saya. Alisha lagi lah. Nampak je warna pink terus nak...nak...nak.


Bawa balik rumah, cuci dulu dan terus guna. Mini dispenser warna pink untuk princess Alisha saya. 
Dengan harga RM27.99 dan free 6L  RO Spritzer. 


****

1 comments:

Gigitan Cinta

September 03, 2013 ILA shafila 3 Comments

Tengok tajuk tak hengat kan. Hahahaha....

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

Kasihan pada Alisha tau. Asyik jadi mangsa gigit Alfeey je. Saya pun dah tak tau nak buat apa lagi. Tengah bergelak ketawa main berdua pun sudahnya jadi macam ni juga. 

3 comments:

Kisah tiada air dan Baby Siti Nur Hadhirah

September 03, 2013 ILA shafila 0 Comments

Assalamualaikum

Salam pagi selasa. 

Hari ini saya mula kembali rutin PJJ saya. Ye lah cik Suami pun dah terbang balik ke Miri selepas dua minggu bercuti. Huwaaaa.... tak leh nak manja-manja lagi. Alisha dan Alfeey pun dah tune perangai kepada asal seperti sebelum ni. Hahahaha...ada abah diorang, menjadi-jadi perangai manjanya.

Ok...sebenarnya nak cerita pasal tak de air minggu minggu lepas. Siksa betul. 



Bangun pagi hari Jumaat tu memang dah takde air. Harapkan tangki separuh hari je dah nak habis. Dengan anak-anak lagi. Buang air kecil lah, air besar lah. Itu belum ibu ngan abah dia lagi. Air untuk wuduk pun jimat-jimat. Kain baju pun dah penuh bakul tak berbasuh. Bila dah hari sabtu, air tangki dah hidup segan mati tak mahu. Cik suami keluar beli breakfast dan balik dengan 7 botol air mineral botol besar. Kesian dia mendaki tangga 5 tingkat (nasib baik ada cik Suami masa ni).

Sambil tengah sarapan, saya ajak cik Suami balik kampung. Kampung cik suami ambil masa tak sampai 3 jam, kampung saya pula ambil masa dekat 5 jam. Maka, kemas apa yang patut termasuk bakul kain baju kotor, pukul 10.30 pagi kami gerak balik ke kampung cik suami (semua tak mandi tau. Setakat cuci muka saja). Ohhh...sangat tidak selesa. Tapi on the way tu sempat lagi singgah di Restoran Warisan pekena Coconut Shake. Heaven sekejap :)

Sampai je kampung, proses membasuh baju bermula. Seronok je tengok baju-baju tu kena air. Hehehehe....jakun pulak bila tengok air.

Balik kali ni berpeluang bertemu new addition dalam keluarga pak Megat. Welcome to the world baby Siti Nur Hadhirah, anak kepada adik ipar bongsu saya.


Alisha dan Alfeey excited tengok baby baru. Lepas tu malam tadi Alisha dok belek-belek hp saya dan cakap "Comel lah baby ni, kita minta kat maksu ye ibu," Ewah-ewah kakak...senang nya cakap. Tetiba ibu terasa nak ada baby pulak. Hehehehehe.....(ketawa sambil tepuk dahi). Share lagi gambar si kecil comel ni:








0 comments:

Selamat Hari Merdeka

August 31, 2013 ILA shafila 2 Comments

Assalamualaikum.

Salam Merdeka buat semua.

Semoga negara kita Malaysia terus maju dan aman.


2 comments:

Doa dan Zikir Perisai Mukmin

August 29, 2013 ILA shafila 1 Comments

Assalamualaikum....

Minggu ni saja sudah dua berita yang saya dengar mengenai kes rogol yang melibatkan remaja dan kanak-kanak. Yang pertama, melibatkan bapa saudara belasan tahun terhadap anak saudara yang berusia lima tahun (kalau tak silap saya) dan keduanya juga remaja belasan tahun terhadap remaja yang berusia 14 tahun (perkenalan melalui weechat). Astaghfirullah... mana letaknya keimanan dalam diri. Diusia masih belasan tahun sudah berani melakukan perkara begini. Semakin takut saya nak menghadapi keadaan persekitaran yang semakin tidak selamat ini.

Bila berbicara soal isu  ini dengan seorang pensyarah di tempat kerja saya, beliau ada memberi info mengenai doa/zikir yang bolehlah diamalkan bagi membentengi diri dari jin dan syaitan, dari makhluk yang berbisa dan dari kedengkian manusia. Malah Rasulullah saw pernah berdoa untuk Hasan dan Husin dengan doa ini.

Doa ini juga boleh dibacakan pada anak-anak kecil yang menangis bukan sebab sakit atau kembung. Dengan mengambil air segelas dan surah Al-Fatihah paling kurang kemudian disapukan pada muka dan badannya. InsyaAllah.



Semoga dengan mengamalkan doa/zikir ini anak-anak kita akan terpelihara dari perkara-perkara jahat diluar sana. Wallahualam...

1 comments:

Dah 5 Syawal baru nak wish Selamat Hari Raya :)

August 12, 2013 ILA shafila 2 Comments

Assalamualaikum :)

Sudah  lima hari kita menyambut Syawal. Saya percaya mesti ramai yang masih merindui Ramadhan. InsyaAllah, semoga diberi peluang untuk berjumpa lagi Ramdhan di tahun hadapan. Dan sudah semestinya, tentu ramai lagi yang masih bercuti hari ini. Tapi saya dah kembali bekerja, almaklumlah cuti awal sebelum raya.

Masuk pejabat hari ini, sunyi je. Ramai yang masih bercuti lagi. Saya pun ada rasa mengantuk lagi. Sampai Puchong pukul 5 pagi tadi. Belum sempat tidur lagi. Hampir 10 jam juga perjalanan dari Gerik - Puchong. Jalan jem teruk. Huaa..letihnya memandu :)

Sambutan raya saya biasa-biasa saja. Lebih kepada anak-anak sebenarnya. Warna tema raya untuk tahun ini hijau. Walaupun tak sama tone nya, janji hijau. InsyaAllah, akan bergambar sekeluarga bila cik suami balik minggu depan.

Alfeey yang tak mahu bersongkok.

Buat teman-teman alam maya ini, saya ingin mengucapkan

Selamat Hari Raya
dan
Maaf Zahir Batin



2 comments:

Iklan Raya 2013

August 02, 2013 ILA shafila 0 Comments

Assalamualaikum semua.

Nak update cepat-cepat ni :)

Hari ni hari terakhir kerja sebelum bercuti raya. Awal kan saya bercuti raya. Hehehe....

Tahun ni balik ke Gerik. Itu pun bertiga je, saya dan anak-anak. Cik suami hanya akan bercuti seminggu lepas raya. Huhuhu...sedey. Itu sebab kena awal, takut nanti jalan sesak dengan anak-anak lagi dalam kereta. First time sambut raya tanpa cik suami ni. 

Persiapan anak-anak pun tak complete lagi ni. Almaklumlah, susah nak bawa dua-dua sekali pergi shopping. Jadi, sempat lah lagi saya nak siapkan anak-anak punya termasuk lah saya. Alisha dah bising baju raya tak de lagi.

Okeylah...sebenarnya nak cakap pasal iklan raya tahun ni. Ada beberapa yang menarik perhatian saya dan saya suka sangat-sangat.

 PETRONAS:



MAXIS:



SAMSUNG



Tapi, yang ni LAWAK sangat...



Bestkan. Ala semua ni tengok kat facebook dan youtube je. Tak berpeluang tengok kat TV lagi.  Hehehe...

Akhir kata, selamat meneruskan Ramadhan dan selamat menyambut Syawal.

Esok nak balik kampung. Yay. Alisha dah nyanyi lagu Balik Kampung je bila dalam kereta :)

Drive safe.

0 comments:

You are beautiful.

August 01, 2013 ILA shafila 1 Comments

Assalamualaikum...

Salam 23 Ramadhan 1434H

This is very inspiring.

Dove Real Beauty Sketches

i cried okey...

Pandangan kita pada diri sendiri mungkin tidak sama dengan pandangan orang luar terhadap kita.

Mungkin apa yang digambarkan dalam video ini bukanlah yang sebenarnya tapi yang pasti ia membuktikan kadang-kadang kita terlalu memandang negatif terhadap diri sendiri.

So...be positive and love yourself and appreciate what you have.

You Fast.
Your body might be starving.
Yet your heart would be smiling.
If only you knew how lucky you are.
-tariq ramadan

1 comments:

When The Night Equals A Thousand

July 30, 2013 ILA shafila 0 Comments

Assalamualaikum :)

Saya nak berkongsi video sebagai peringatan untuk kita semua 

Semoga  dapat kita hayatinya.

InsyaAllah semoga dan kita beroleh keberkatan di hari-hari terakhir Ramadhan ini. 


“Whoever stands in prayer on Laylatul Qadr in faith & hoping for a reward from Allah, he will have all of his previous sins forgiven.” (Bukhari & Muslim)


Alfeey yang bangun teman ibu bersahur.



0 comments: