Meroti di malam hari

MR duk perli-perli kat CIM - bila lah nak merasa roti buat sendiri.
Dulu tergedik-gedik nak beli breadmaker.
Dah beli, breadmaker tu duk bertapa je.

CIM cakap aura tak datang lagi.
Sebenarnya malas. Huhuhu....

Dua malam lepas, dia suruh buat juga. Roti putih biasa jadi lah.
Dengan paksa rela CIM cari resepi.

Kononnya nak buat ala roti gardenia.
Tapi guna resepi roti paun.
Sudah lah menderhaka kat resepi tu.
Mana taknya...
Resepi minta susu putih, CIM guna susu perasa coklat.
Hehehe..pau susu Alfeey.
Siap tambah kismis pulak.

Resepi yang CIM ikut guna bahan-bahan:

1½ cawan air
2 camca besar minyak
2 camca besar gula
2 camca teh garam
2 camca besar susu kering
4 cawan tepung roti
1½ camca teh yis

CARA:

Guna BM senang je.
Sukat semua bahan. Pastu masukkan dulu air dan minyak. 
Pastu masukkan semua bahan kering kecuali yis. 
Yis tu letak kat atas tepung bahagian atas sekali. 
Sebab tak nak bagi kena air atau minyak.
Pilih menu untuk doh....tunggu je sampai siap.
Dah siap keluarkan dan tumbuk (nak bagi angin keluar)
Best main tumbuk2. Hehehe..
Pastu tunggu doh naik sekali ganda lagi.
Baru bakar.

CIM bulatkan doh kecik2 senang nak makan.
Hasilnya....



Sedap lah untuk first timer macam CIM.
Kami makan panas-panas sambil cicah air teh.


InsyaAllah nanti boleh cuba lagi.


Bye...Bye...Bye...

Post a Comment

1 Comments