In

Raya kat Puchong je

Ramai yang dah mula pulang ke kampung, memandangkan sekolah mula bercuti hari ini. Jalan raya pun lengang je. Bayangkan 25 minit saya dah boleh sampai ke tempat kerja. Kebiasaannya sejam lebih. Bahagia betul kalau sepanjang tahun macam ni....bukan bila cuti persekolahan atau perayaan saja.

Saya pulak, tahun ni nak tergesa-gesa sangat nak balik raya sebab cik suami kena kerja sehari sebelum raya sehingga raya kedua. Lepas raya kedua baru gerak balik ke kampung..... Pahang dulu kemudian baru Perak. Dah mula terbayang kepenatannya :) Jadi kita beraya di Puchong dulu lah tahun ni. Jemputlah datang rumah (Psst...malam ni baru nak mula cari baju raya untuk anak-anak. Hehehehe...)

Untuk persiapan biskut raya, tak de beli pun. Cubaan membuat biskut menjadi tahun ni. Dah ada dua jenis :) Bergantung pada kerajinan..ingat nak tambah satu lagi. Malam raya nanti baru nak bakar kek.


Red Pearl Cookies kata resepinya yang saya ambil dari blog kak Azlita. Resepi yang mudah dan senang faham. Ceri merah tu basau-besau sebab princess yang potong. Sibuk je dia nak menolong.


Satu lagi Red Velvet Cookies. Ok lah kan dari tak de langsung. Kot kot ada tetamu yang datang. Tapi nampak gaya macam depa berdua je yang akan habiskan. 

Okeylah....pada yang dah mula bercuti dan gerak balik ke kampung halaman. Pandu dengan selamat. Pastikan anda berhenti dan rehat secukupnya sekiranya penat. Selamat Hari Raya :)

video



Read More

Share Tweet Pin It +1

1 Comments

In Doa dan Amalan

Laa Haula Wa Laa Quwwata Illaa Billah



Ucapkan lah zikir ini selalu kerana banyak manfaat dan kelebihannya:

1. Sebagai simpanan kekayaan yang berlimpah di Syurga dan pengaruhnya sangat menakjubkan.
2. Penawar bagi segala penyakit dan penderitaan seperti rasa bimbang.
3. Pencegah bahaya dan bahaya yang paling rendah adalah bahaya kemiskinan.

Read More

Share Tweet Pin It +1

0 Comments

In Doa dan Amalan

Jagalah anak-anak perempuan kita

Saya copy paste nasihat yang cukup bernas dari Dr Ariza Mohamed dalam mendidik anak perempuan, menghindari anak-anak perempuan kita menjadi mangsa lelaki jahat sebagai panduan kepada ibu bapa.

Beberapa ingatan yang melintas di kepala sebagai peringatan buat ibubapa.

1. Bila anak meningkat remaja - perhati-perhatikan dia. Dia ada keperluan/needs. Jadilah temannya. Bersembang dengannya.

2. Jangan mengutuk anak sendiri. Berilah pujian. Terutama bapa dan abang. Puaskan dia dengan pujian dari lelaki dari keluarganya, supaya dia tak layu lentok dengan pujian lelaki jahat. Ingat wahai bapa, kalau berat sangat mulut dan memuji, tangan berat sangat nak membelai, ada orang lain yang akan mengisi kekosongan itu nanti

3. Keterlaluan dalam kesibukan - walaupun untuk tujuan dakwah. Wahai ibu, tempatmu di rumah. Perhatikan dulu anak daramu sebelum kamu ingin berdakwah.

4. Pendidikan - berikan sedikit pendidikan seksual bila tiba masanya. Biarkan dia mendengar dari mulut kita bukan dari mulut gatal lelaki jahat. Terkadang kerana ‘soleh’nya kita, nak menyebut seks pun kita tak tersebut. Bahkan dalam program reproduksi pun ada yang tak senang bila diajar tentang alat reproduktif kepada kanak-kanak - tak sesuai katanya.

5. Anak-anak perlu diberi pendidikan dan tanggungjawab. Jangan jadikan dia ‘pets’. Yang kita manjakan dan belai-belai selalu tanpa kita beri didikan. Jangan sesekali menyangka anak kita tak akan melakukannya…….ia akan memberikan kita rasa selamat yang palsu.

6. Bila anak kita telah jadi anak dara, seolah-olah ada bauan atau haruman yang tersebar keluar dari rumah kita - lalu menarik banyak ‘bugs’. Fahamkan dia tentang nilai dirinya. Banyak anak gadis hari ini, termasuk anak gadis kita juga, kadang tergedik-gedik dihadapan kamera. Fahamilah wahai ibu, wanita itu seluruhnya adalah aurat. Sangat menarik perhatian. Sangat menggoda. Beritahulah pada anak kita. Tanamkan sifat malu pada dirinya.

Perbetulkan pakaiannya.
Jagalah dia.

Sedikit nukilan dan ibrah untuk dikongsi bersama.

Yang ada anak lelaki tolonglah ajarkan supaya menghormati perempuan, belas dan kasih padanya dan sentiasa melindunginya.

Ya Allah lindungilah anak-anak gadis kami!

Oleh :
Dr Ariza Mohamed
Pakar O&G Hospital Pakar Ampang Puteri
AJK Wanita Ikram WP


Read More

Share Tweet Pin It +1

0 Comments

In Giveaway/Blogger/Segmen

GIVEAWAY EFG MEGA RAYA 2015 RM3100

GIVEAWAY EFG MEGA RAYA 2015 RM3100

Bersempena dengan sambutan Hari Raya Aidilfitri pada tahun 2015, EFG buat julung kalinya akan menambah 'havoc' suasana raya anda dengan GIVEAWAY EFG MEGA RAYA 2015 RM3100.

Istimewanya, GIVEAWAY EFG MEGA RAYA ini turut menyediakan hadiah lumayan buat pemenang SEO yang berjaya menempatkan halaman web peserta di kedudukan teratas dalam senarai engine carian Google Malaysia (Google.com.my) menggunakan kata carian "Giveaway EFG Mega Raya".

Melalui giveaway ini, para peserta berpeluang untuk saling kenal-mengenali, seterusnya mengeratkan silaturrahim sesama blogger dalam meraikan hari raya pada tahun ini.




{ Click banner di atas untuk sertai }

Hadiah :

SEO
RM300 x 1 pemenang
RM200 x 1 pemenang
RM100 x 1 pemenang

RM100 Cash x 25 pemenang


Mula : 10 Jun 2015 | Tamat :9 Julai 2015


Syarat-syarat wajib :

1. Tulis entry yang bertajuk GIVEAWAY EFG MEGA RAYA 2015 RM3100

2. Follow blog sponsor
irrayyan.com ,akupenghibur, Mek Zumbie , Khalid Kyle , Bahejabella , Nota Purba , Blog Bingkisan Hati , sayidahnapisah.com , Wayne Harraz

3. Masukkan ke dalam Bloglist
http://www.irrayyan.com
http://mekzumbie.blogspot.com
http://www.bahejabella.com
http://www.notapurba.com
http://www.maisarahsidi.com
http://www.sayidahnapisah.com
http://www.wayneharraz.com
http://www.kisahpondokkecil.com

4. Follow Instagram
@helenzofficial@irrayyandotcom @acik21 @mek_zumbie @haslinazamri @khalidkyle @fndrocka @maisarah_humaira @sayidahlurvechoc @nurulazida @wayne_harraz

5. Add facebook
Qaseh Zamri , Nurul Azida Ahmad , Aiezza Sue , Parizan Mohd Zain

6. Follow G+
Khalid Kyle

7. Like facebook page

Helenz Signature Official 
K.Rogers Butter Cookies by Zida dan Arif 
Exchangefeedgroup
irrayyan.com Official FB
Arzmoha
Nik Ainaa 
Amy Si Gadis Weird
Rahim Aim Channel 

AIN Dramatic Uniq Blog 

ShamieraOsment.com 
CikGu NoraZimah
YanieYusuf
syirasophie.blogspot.com
Chenta Hati Saya
Diari Jejaka Hangat
Kumahuitu.blogspot.com 
Official Pages "Qaseh Ku"
Shahira's blog
Akif Imtiyaz Official Blog
Isolabellaz 
Eny Abdullah Cooking & Photography
PowergolD.BiZ
Papaglamz 
MMD One Stop Centre
P.C.L 
Blog BingkisanHati 
Cikk mimin mera 
Shaklee House Pantai TIMUR 
Zulls Grill N Spices
Nota Purba 
Nukilan Reena 
Mia Zain 
Kanvaskehidupanku
Mommy Yoorin
Sayidahnapisahdotcom 
safuraonlinediary 
Anajingga 
Bicara Mummy 
Aku Penghibur [dot] com 
SIpanjangkata Likers 


GIVEAWAY EFG MEGA RAYA 2015 RM3100

di sponsor oleh 



dan



EFG MENGUCAPKAN SELAMAT MENYAMBUT BULAN RAMADHAN ALMUBARAK

Menangi duit raya dengan sertai Giveaway EFG Mega Raya !

Read More

Share Tweet Pin It +1

1 Comments