MUNAFIK...macam best je.

February 26, 2016 ILA shafila 0 Comments

Pagi tadi semasa dalam perjalanan ke tempat kerja, dengar Shuib bercerita tentang filem terbaru Syamsul Yusof - MUNAFIK. Shuib kata macam tengok cerita seram Korea. Baru sekejap CIM layan trailer MUNAFIK. Macam best je....macam best je.

Korang dah tengok? Semalam (25 Februari 2016) mula tayang kat pawagam kan.
Meh CIM belanja trailer (dari youtube je)


SERAM tak?
Citer lah sikit...

CIM nak tengok kena tunggu keluar kat Astro First dulu.
Hehehe

0 comments:

Petua Asas Membaca

February 25, 2016 ILA shafila 1 Comments

Assalamualaikum semua.

Hari ni CIM nak kongsi dengan ibu bapa kat luar sana yang runsing anak tak boleh mengenal huruf dan membaca lagi. Gara-gara Alfeey lah ni. Hahaha....sejak tahun lepas sebenarnya CIM masukkan Alfeey ke tadika yang sama dengan kakak. Dalam pemikiran ibu ni, 4 tahun untuk menggalakkan perkembangan sosial dia saja. 

Berbeza dengan kakak, masa kakak masuk tadika 4 tahun dulu, dia dah kenal semua huruf dan nombor. Dan tak de masalah untuk membaca bahasa dan english, sebab kat rumah pun dia cukup rajin main dengan buku. Jadi bila masuk tadika cikgu cuma nak polish je lagi. CIM guna flash card dan koleksi bacalah anakku dan read easy. Mudah sangat.

Tapi dengan Alfeey (sebab anak lelaki ke?) flash card dia buat main saja. Buku bacalah anakku dan read easy tu jadi macam pameran kat rak buku je. Pening haih... sebab masuk 5 tahun memang silibus kat tadika dia memang dah kena membaca. Lagi lah ibu pening kepala. 


Tengok tu.... kalau dapat telefon ibu atau abah, memang tak peduli benda lain dah. Tapi Alhamdulillah, habit ni dah berjaya di atasi.

Risau juga, kalau CIM leka, dia ketinggalan pula di tadika. Sudah lah sistem pendidikan sekarang ni, nak masuk tahun 1 akan ada ujian saringan. Masalah pula nanti. Nasib baik lah, kat fb tu ramai parents yang rajin berkongsi maklumat. CIM terjumpa dokumen - Petua Asas Membaca ni. Katanya kaedah penyelesaian kepada LINUS dan PEMULIHAN. Tulisan yang berwarna dan banyak gambar menarik. Kena ajar Alfeey membaca dengan cara tradisional. Kaedah phonics tak jalan lah kat dia :)


Kalau ada yang nak dapatkan file untuk dokumen ni untuk anak-anak. Boleh  dowload kat link ni http://www.slideshare.net/elishasofiya/2petua-asas-membaca

Selamat mencuba ye.

1 comments:

Puan Tee

February 19, 2016 ILA shafila 1 Comments

Sejak Alisha sekolah darjah 1 ni.
Asal CIM duduk dengan dia untuk semak buku/ kerja sekolah dia,
mesti dia bercerita pasal Puan Tee.
Hari-hari mesti Puan Tee.

Puan Tee itu lah...
Puan Tee ini lah...
Puan Tee said ...
Puan Tee asked to bring...
Puan Tee tu kelakar lah...

Kalau apa-apa pesanan dari Puan Tee
Hari-hari dia akan ingatkan ibu dia ni takut ibu dia lupa.

Bila suruh baca buku teks Bahasa Inggeris pulak.
Dia akan bangun dan baca ikut gaya yang Puan Tee tunjuk.
Siap menari-nari lagi.
Ibu dia pun terpaksa lah melayan dengar sampai habis.

Best aaaa....jadi cikgu yang murid-murid suka ni.
Tapi kalau CIM jadi cikgu mesti jadi cikgu yang garang...hahaha
Apa tak nya...mengajar Alisha dan Alfeey kat rumah pun depa kata 'ibu garang'



Puan Tee suruh buat mask


Dan biasa lah.... apa kakak buat dia pun nak juga.

1 comments:

Salam Februari

February 02, 2016 ILA shafila 5 Comments

Assalamualaikum.
Salam Februari.
Lama betul CIM tak tulis blog kan. 
Sampaikan takde entri langsung tentang new year.
Cuma sekali sekala saja update di insta dan fb.
Ampun ye...


Lepas ni CIM akan merajinkan diri semula.



Rindu tak??

Nak maklumkan juga kat sini, hadiah GA dari jindrisska.blogspot.my dan Segmen Kembara Misteri Burung Hantu  pun dah sampai. Maaf lah tuan blog....lambat pulak bagi taunya.


1. Poskad dari Germany (jindriska.blogspot.my)


Translation dari tuan blog:
We should sometimes just do, what makes us happy, even when, it is not the best.

2. Souvenir dari Segmen Kembara Misteri Burung Hantu (merosnordn.blogspot.my)


:)

Terima kasih tuan-tuan blog.

Psst..hari ni juga first time CIM merempit ke tempat kerja. Biasanya nya keluar dari rumah dengan kereta pukul 6.30 pagi. Ngam2 saja sampai tempat kerja pukul 8. kadang-kadang terbabas lewat. Tapi hari ni... pukul 7.15 MR start motor, 7.50 pagi dah sampai. Tapi memang seriau lah. Kecut perut rasa bila dia menyelit antara kereta. Dari Puchong ke UM, memang dah terkenal dengan sesak nya. Yang bestnya si Hero lah. Tak sudah-sudah tunjuk thumb up dia.

Ok lah.....sampai sini dulu. Nanti cerita lagi ye.

Bye...bye...bye...





5 comments: