Follow Me @noorshafila

Wednesday, September 13, 2017

GIVEAWAY FM FROM CANADA

September 13, 2017 2 Comments


Untuk join klik banner di atas.
Tarikh tutup GA ini pada 30 September 2017

 ❤Sosial Media❤

Twitter: https://twitter.com/cikila_menari


Psst.... Cik Ila bila sebut atau dengar nama Kanada ni, terus teringat cerita GOBLIN. 
Tak jemu menonton sebab 2 favorite actor Cik Ila tu berlakon.

Wednesday, August 30, 2017

Selamat Hari Merdeka ke-60

August 30, 2017 1 Comments


Tanggal 31
Bulan lapan lima puluh tujuh
Merdeka! Merdeka!
Tetaplah merdeka

Tanggal 31
Bulan lapan lima puluh tujuh
Hari yang mulia
Hari yang bahagia
Sambut dengan jiwa yang merdeka

Mari kita seluruh warga negara
Ramai-ramai menyambut hari merdeka
MERDEKA!

Tiga satu bulan lapan lima puluh tujuh
Hari mulia negaraku merdeka

Merdeka... merdeka... merdeka
MERDEKA!


Ingat tak lagu ni? Alfeey suka sangat menyanyi lagu ni dalam kereta. Zaman Cik Ila sekolah dulu, setiap kali tiba tarikh hari kemerdekaan, mesti meriah sekolah dengan lagu ni. Banyak aktiviti sekolah diadakan. Dengan bendera Malaysia yang berkibar. Paling best bila ada acara perbarisan di padang. Suka tengok kadet-kadet berkawad. Lagi pulak bila depa buat gerak perlahan jalan. Itu sebab Cik Ila cari suami yang pakai baju beruniform kot. Minat sangat. Hahaha kengkonon la.

Tadi pula masa balik kerja, Cik Ila dengar ikrar rukun negara dalam radio. Lagi semangat pulak nak sambut hari kemerdekaan. Korang ingat tak rukun negara kita.

RUKUN NEGARA

Kepercayaan kepada Tuhan
Kesetiaan kepada Raja dan Negara
Keluhuran Perlembagaan
Kedaulatan Undang-undang
Kesopanan dan Kesusilaan

Kepada semua rakyat Malaysia, Selamat Hari Merdeka yang ke 60. 
Semoga negara kita terus aman demi masa hadapan.

Tahniah kepada atlet-atlet sukan SEA 2017 yang berjaya melebihi sasaran emas.
Tahniah juga kepada pasukan bola sepak negara. Anda HEBAT.

MERDEKA
MERDEKA
MERDEKA





Tuesday, August 22, 2017

Petronas National and Malaysia Day 2017

August 22, 2017 7 Comments
Iklan Petronas sememangnya tak pernah mengecewakan. 

Tiap-tiap tahun bila ada perayaan atau hari-hari istimewa Malaysia, Cik Ila memang tertunggu-tunggu iklan dari Petronas. Tahun ni Petronal tampilkan Rashid Sidek dan Foo Kok Keong, dua lagenda badminton negara. 

Cuba korang tengok iklan merdeka dan hari Malaysia untuk tahun ini. 



Ambil yang baik saja ye dari video ini. Mana mungkin kanak-kanak riang tu kalahkan lagenda. Nilai tidak mudah putus asa itu yang penting. Semoga kita dan anak-anak generasi yang bakal ini tidak mudah putus asa dan terus berjaya.

Monday, August 21, 2017

Larian Sukan Sea 2017

August 21, 2017 4 Comments
Larian Sukan Sea 2017 | 19 Ogos 2017


Larian Sukan SEA 2017 ini adalah dua larian khas dengan jarak 5km dan 15km yang diadakan untuk orang awam bersempena dengan larian Marathon Sukan SEA ke-29 (42.195km). Cik Ila register untuk 5km Fun Run saja. Tak mampu lagi rasanya nak lari 15 km dan ke atas.

Race Kit Collection

Pengambilan Race Kit dibuat di Wisma OCM dari 11-13 Ogos. Tapi untuk Cik Ila punya, running partner yang tolong ambilkan. Cantik lah lah running shirt dia. Bib No: 13646. 

Race Day

Pagi tu, kami sampai di Putrajaya dalam pukul 6.50 pagi. Jalan jauh jugalah nak ke Istana Kehakiman dari tempat parking. Tak payah nak warm-up dah sebab dah mula berpeluh. Alahai, ramai gila orang. Untuk peserta larian 15 km, diorang dah masuk start area sebab diorang akan lari slot pukul 7 pagi. Untuk 5 km, akan start pada pukul 7.30 pagi. 

Masuk je dalam kawasan start area, dah mula nak rasa semput sebab crowded sangat Dah lah laluan tu sempit. Lagi pulak masuk bahagian tengah. Peluh tak selesa mula keluar. Lepas tu, kat belakang memang tak dengar langsung announcement kat depan. Cik Ila start lari bila orang depan gerak.

Tapi mana marshal yang bertugas? Ramai runner yang ambil short cut. Hello...tak baik tau. Semua orang pun nak habis cepat. Tapi kena follow route yang di tetapkan lah. Tentang route pula, penganjur sepatutnya buat proper sinage lah. State lah berapa km yang runner dah lari. Kot blank je dengan gambar harimau yang seekor tu.

Lagi satu, awat yang hampa semua tangkap gambar sebelum finishing line tu. Mana orang yang bertugas kat situ. Kita yang lari ni pulak kena mengelak depa yang sibuk nak bergambar. Awat hampa baru first time lari ka? Ini la kali pertama Cik Ila nampak runner sibuk bergambar sebelum finishing line. Haih....

Selesai lari, kami ambil goodie-bag dulu. Beratur sekejap saja dah dapat. Apa-apa ambil makan pisang dulu. Recover balik energy. Pastu 'kita minum milo dulu'. Tengok medal. Cantik giler. 


Hopefully, kalau ada lagi larian macam ni selepas ni, yang memang ramai peserta, penganjur akan lebih alert dengan kekurangan yang ada dalam event kali ni. Nama larian dah gempak. Sepatutnya semua gempaklah. Kata #bangkitbersama. Tahniah kepada pemenang-pemenang Marathon Sukan Sea 2017.


 Bye Bye Bye




Saturday, August 19, 2017

ZooMoo premieres "Leo the Wildlife Ranger", a new Animated Series to Raise Wildlife Awareness

August 19, 2017 0 Comments
ZooMoo premieres "Leo the Wildlife Ranger", a new Animated Series to Raise Wildlife Awareness

Join Leo the Wildlife Ranger for adventures on ZooMoo, Astro ch 619

LEO the Wildlife Ranger

This August, ZooMoo (Astro channel 619), is taking your pre-schoolers on a wildlife adventure with a brand new animated TV series, Leo the Wildlife Ranger.

Bringing kids closer to the wildlife

The series was created to increase awareness and encourage appreciation of wildlife's diversity, from a koala home in Australia to an electric eel's base in South America. Episodes are set around the main theme of helping animals in need, and the importance of taking care of the environment.

"At ZooMoo, we carefully curate high-quality educational programmes for pre-school children. It's important that each generation has an understanding of the animal kingdom and has an appreciation of our world's natural habitats. With this at the forefront of our strategy, Leo the Wildlife Ranger was a natural fit for the channel. In addition, this award winning series from producer Chi-Sim Tang, showcases the talent from the region." said Catherine Nebauer, ZooMoo Networks General Manager for Australasia.
Winner of the 'Best Preschool Programme' at the 2016 Asian TV Awards, Leo the Wildlife Ranger is produced by Omens Studios, a Singapore based company. One of its key team members is Malaysian talent Kelvin Chow who is the Producer of the series.

"At Omens Studios, we are always trying to excite and inspire every child we come across and Leo the Wildlife Ranger was created to precisely do that. We're very excited to be part of the ZooMoo family and looking forward to develop more Junior Rangers all over Asia." said Chi-Sim Tang, Executive Producer of Omens Studios

Leo the Wildlife Ranger will premiere in Malaysia on ZooMoo (Astro ch 619), on Saturday 19 August at 12.05pm (repeats 4.05pm and 8.05am)

Meet Leo the Wildlife Ranger Crew

For more information, please visit:


Tuesday, July 18, 2017

Semakan Status Penempatan Murid Tahun 1

July 18, 2017 0 Comments
Semakan Status Penempatan Murid Tahun 1 | Assalamualaikum semua. Status penempatan murid tahun 1 bagi sesi persekolahan 2018 tahun 1 sudah boleh disemak dari 16 Julai 2017. Log in ke Modul Pendaftaran Murid (SPATKPM) dengan  no kad pengenalan dan kata laluan yang digunakan sebelum ni. 


Bila dah masuk, klik pada pendaftaran/penyemakan permohonan. Selepas itu klik pada semak permohonan. Page seperti di bawah akan keluar. Klik pada SEMAKAN.


Korang akan nampak page seperti ini. (1) Kena sah kan pengesahan sekolah (arrow merah). Bila dah disahkan dia akan bagi tahu kita telah buat pengesahan sekolah pada tarikh hari tu. (2) Cetak surat. 


Tak nak cetak sekarang pun tak pe, Seingat Cik Ila, masa kakak Alfeey dulu, surat tawaran ni kena bawa ke sekolah masa pendaftaran dan ujian diagnostik. Baik cetak sekarang dan kumpulkan semua yang nak kena di bawa kesekolah masa hari pendaftaran nanti seperti rekod imunisasi anak, sijil kelahiran dan lain-lain.

Alhamdulillah, Alfeey dapat sekolah yang Cik Ila mohon. Pada yang tak berjaya korang masih boleh buat permohanan rayuan sekolah. Good Luck :)



Wednesday, May 31, 2017

Salam Ramadan 1438H

May 31, 2017 1 Comments
Alhamdulillah bertemu lagi kita dengan bulan mulia dan bulan yang penuh keberkatan. Hari ini sudah masuk hari ke 5 kita menunaikan puasa. Macammana dengan puasa korang? InsyaAllah semoga semuanya dapat menjalani rukun islam ke 3 ini dengan sempurna hendaknya.


Agak sedih Ramadhan Cik Ila tahun ni. Kejadian yang sedih berlaku dalam keluarga Cik Ila. Ingatkan semua syaitan dan iblis dah dirantai sepanjang ramadhan. Rupanya masih ada lagi yang boleh menghasut manusia melakukan perkara-perkara yang tidak elok. Tengok mak dan abah sedih memilukan rasa hati Cik Ila sebagai anak. Semoga Allah memberi ketenangan kepada mak dan abah sepanjang Ramadhan ini dan hari-hari selepasnya.

Begitu juga dengan abah mertua yang sedang warded dari Ramadhan pertama. Semoga Allah mengurniakan kesihatan yang baik kepada abah.

Begitu juga dengan semua yang sedang membaca entri ini, semoga Ramadhan kalian diberkati Allah.

Amin.


Segmen : Pencarian Bloglist Jun 2017 Blog kasihjuju.com

May 31, 2017 6 Comments
Salam Ramadhan semua. 
Alhamdulillah, dah masuk 5 hari kita berpuasa.
Dah lama Cik Ila tak join segment macam ni.
Korang yang berminat, boleh je klik banner di bawah ni.
Hari ni hari terakhir untuk join segmen ni tau.

Segmen ini berlangsung dari 25 Mei 2017 hingga 31 Mei 2017


Wednesday, May 24, 2017

Motherhood, melengkapkan keperluan anak dan ibu

May 24, 2017 2 Comments

Nampak tak banner di atas? Pernah dengar tentang Motherhood.com.my? Cik Ila rasa kebanyakan ibubapa ataupun ibu-ibu yang sedang hamil mesti pernah dengar portal membeli belah Motherhood.com.my. Bagi yang baru tahu, kita sekapal ye. 

Motherhood.com.my merupakan portal membeli belah bagi produk-produk bayi seawal kelahiran sehinggalah kanak-kanak dan juga untuk ibu-ibu hamil. Pelbagai produk bayi terdapat di dalam portal ini yang meliputi pelbagai kategori seperti lampin, produk penyusuan bayi, makanan bayi, aksesori mandian, car seat, peralatan tempat tidur dan barangan nurseri, pakaian bayi, baju hamil, pelbagai mainan dan bahan pendidikan anak. Terdapat pelbagai jenama yang popular seperti pigeon, Philip Avent, Pureen, Huggies, Chicco dan banyak lagi.

Selain itu motherhood,com.my menyediakan panduan keibubapaan dan tips untuk ibu-ibu baru dan bapa seperti panduan penyusuan, panduan dalam memilih produk yang betul. Permintaan sampel percuma juga boleh dibuat oleh ibu bapa dan terdapat testimoni ibu bagi membantu pasangan baru melalui perjalanan keibubapaan mereka. Korang boleh baca semua maklumat ini dalam BLOG motherhood.com.my. Blog ini disediakan dalam dual bahasa iaitu bahasa melayu dan english. Pelbagai artikel menarik dan maklumat untuk ibu bapa dan anak terdapat di dalam blog ini.



Kalau korang nak tahu lagi, motherhood.com.my merupakan portal membeli belah produk bayi dan bersalin No.1 di Malaysia berdasarkan analisis google dan survey yang telah dijalankan. Ia sentiasa berusaha memenuhi pasaran Malaysia dengan menawarkan harga yang sangat kompetitif melalui tawaran dan promo yang menarik ke atas pelbagai produk dan jenama.

Bercakap tentang tawaran dan promo menarik, Jom kita tengok apa yang menarik sedang berlangsung di motherhood.com.my sekarang ini.


Mother's Day deals



Pigeon Online Sale



Best Seller Campaign


Motherhood.com.my First Anniversary Grand Sale
10 super deal everyday from 29th May 2017 to 3rd June 2017


Dan pelbagai lagi tawaran menarik untuk semua amazing moms di Malaysia.

Menarikkan tak? Cik Ila pun tak nak lepaskan peluang ni. Kalau korang pun macam Cik Ila, jom kita ke motherhood.com.my sekarang. Jangan tungu-tunggu lagi ye. Sebab semua yang anak-anak perlukan ada di motherhood.com.my. 



Tuesday, May 23, 2017

Powercat The Meow Fun Run

May 23, 2017 0 Comments

Powercat The Meow Fun Run | Ini merupakan larian 5km yang ketiga untuk tahun ni tak termasuk 1 VR yang Cik Ila dah buat awal bulan hari tu. Tujuan larian ini adalah untuk membantu mengumpul dana untuk rumah perlindungan kucing yang memerlukan yang dianjurkan oleh Powercat dengan kerjasama Majalah Haimeow. Terdapat dua kategori iaitu 5 km Fun Run dan 1.5 km Cat Walk. Bagi kategori Cat Walk peserta kan berjalan sambil membawa kucing masing-masing. 

Race-Kit Collection (RKC)

RKC bagi larian ini diadakan di Outlet Ultron di NU Central. Bagi Cik Ila yang tak pernah ke NU Central jadi jakun sekejap. Melilau juga mencari parking masuk ke situ. Sampai di Ultron, tak ramai orang masa tu. Dalam 4 atau 5 orang saja. Event Tee dan Bib pun dimasukkan dalam beg plastik saja. So tak de goodies bag.

Race Day

Awal pagi lagi hujan dan turun. Disebabkan MR kerja, dia sepatutnya balik pagi tu. Hehehe...nak kena tinggalkan 3AA tu dengan abah lah. Dalam 6.20 pagi baru MR sampai. Angkat semua anak-anak masuk dalam kereta. MR hantar Cik Ila ke UPM dulu dan bawa anak-anak ke pejabat di di Putrajaya. Masa sampai di UPM, hujan renyai baru je berhenti dan peserta larian dan makin ramai yang sampai. 

Sesi warmup diadakan selama lebih kurang 15-20 minit. Flag off untuk kategori 5km fun run pada pukul 7.30 pagi. Dan ikuti dengan kategori 1.5 km catwalk. Adoi..keluar je dari stadium terus naik bukit. Keseluruhannya ada 3 laluan bukit hari tu. Memang berjalan je masa mendaki bukit. Patah kaki rasa. Station air hanya selepas 3 km berlari baru ada. Itu pun hanya air mineral dan bukannya air isotonik. Huh...ok juga lah daripada takde langsung. 

Event Route
Sampai je garisan penamat terus diberi finisher medal dan sijil. Untuk larian kali ini, Cik Ila berjaya pecahkan PR larian 5km sebelum ni. InsyaAllah kena training hard lagi selepas ni. 

The Medal
Aktiviti sampingan selepas event

Face painting
Best cat costume
Cat adoption
Gerai jualan - kebanyakan produk untuk kucing
Cabutan bertuah - Cik Ila menang dapat makanan kucing





Akhir sekali,




Wednesday, May 17, 2017

Simon Yam Memperkenalkan Kerusi Urut GINTELL De' Space U.F.O Sebagai Hadiah Untuk Ibu Tersayang

May 17, 2017 2 Comments
Bersempena dengan Hari Ibu, pelakon terkenal Hong Kong, Simon Yam membuat penampilan khas sebagai duta GINTELL di IOI Mall Puchong dan IOI City Mall Putrajaya pada 14hb Mei 2017 untuk bertemu dengan para peminat dan pelanggan GINTEL bersama-sama menyambut hari yang bermakna ini.


"Ibu adalah guru pertama dan utama bagi anak-anaknya sejak awal kehidupan mereka. Tiada sebarang perkataan yang mampu menggambarkan betapa besarnya pengorbanan seorang ibu kepada keluarganya dan masyarakat. Sebagai seorang anak, mengambil berat kesihatan ibu dan menjaga kehidupan seharian mereka adalah sangat penting. Bersempena dengan Hari Ibu ini, kini saatnya untuk menghadiahi ibu kami sebuah kerusi urut yang dapat melegakan keletihan dan tekanan mereka pada bila-bila masa dan di mana-mana sahaja!" Kata Simon Yam

Simon Yam juga menyatakan bahawa ramai orang semakin sibuk mengejar kehidupan dan mengalami tekanan yang semakin tinggi. Oleh itu, sebuah kerusi urut yang menjanjikan kesihatan secara menyeluruh dengan ciri-ciri teknologi yang unik dan inovatif adalah diperlukan untuk merehatkan badan dan menenangkan diri sendiri. Simon Yam memperkenalkan Kerusi Urut GINTELL De' Space U.F.O yang direka secara ergonomik dengan ciri-ciri teknologi urutan yang canggih kepada orang ramai. Ia memenuhi keperluan setiap orang dengan menawarkan urutan yang terbaik untuk melegakan keletihan dan tekanan melalui urutan yang selesa setiap hari. Dengan ini, Kerusi Urut GINTELL De' Space U.F.O adalah hari Ibu Bapa yang paling sesuai untuk ibu bapa tersayang kita.


GINTELL

GINTELL yang ditubuhkan pada 1996 merupakan pembekal yang terkemuka dalam pasaran produk penjagaan kesihatan di Malaysia. Kini, GINTELL mempunyai lebih daripada 100 cawangan di seluruh negara dan dianugerahkan "Rangkaian Produk Penjagaan Kesihatan Terbesar" oleh Malaysia Book of Records. Dengan prinsip misinya yang menggalakkan 'Kesihatan, Kasih Sayang, Kehidupan', GINTELL sentiasa berada di sisi anda untuk membina kehidupan rakyat Malaysia yang lebih sihat sejahtera melalui produk penjagaan kesihatan mereka.


Kerusi Urut GINTELL De' Space U.F.O

Kerusi Urut GINTELL De' Space U.F.O adalah kerusi urut yang memenuhi keperluan untuk semua. Dengan adanya Kerusi Urut GINTELL De' Space U.F.O segala kepenatan akan hilang dan keseronokan dan kepuasan urutan yang selesa.

Kerusi Urut GINTELL De' Space U.F.O menggunakan teknologi Aero V-Trek yang memberi urutan meliputi 45% lebih kawasan daripada kerusi urut yang biasa. Penggelek QUAD 3D direka bersesuaian dengan kontur dan bentuk badan setiap orang. Ia mengikuti setiap lengkungan tubuh anda bagi menyediakan urutan persisi dan disasarkan dengan ergonomik dan keselesaan dari leher ke paha. Selain itu, 180° Space Stretch adalah program konsep kiropraktik yang membantu melegakan tekanan dan ketegangan di tulang belakang dan badan anda. 360° liputan menawarkan urutan yang lebih persisi untuk bahagian kaki mengikut keperluan setiap orang.

Kebahagiaan Berganda dengan Pakej Beli 1 Percuma 1 Sempena Hari Ibu Bapa

Bersempena dengan sambutan Hari Ibu Bapa, GINTELL menawarkan Pakej Beli 1 Percuma 1 dengan harga dari RM4,988*. Kunjungi lebih dari 100 cawangan GINTELL sekarang untuk menikmati tawaran yang hebat ini! Tertakluk kepada terma dan syarat.

Untuk maklumat lanjut mengenai produk GINTELL, kunjungi mana-mana cawangan GINTELL di seluruh negara. Anda juga bokeh hubungi talian khidmat pelanggan di 1800-88-6332 atau layari Facebook Gintell Malaysia, WeChat GINTELL MALAYSIA atau laman web rasmi GINTELL di www.gintel.com.

GINTELL berharap semoga anda sekeluarga rasa sihat dan bahagia. Selamat Hari Ibu!



Tuesday, May 16, 2017

Saps Ibu Bapa | Mudahnya ibu bapa semak keputusan peperiksaan anak

May 16, 2017 2 Comments
Mudahnya ibu bapa sekarang ni. Nak semak keputusan peperiksaan anak pun guna hujung jari saja. Tak perlu lagi nak bersusah payah sejak wujudnya SAPS Ibu Bapa. Tapi sebelum tu nak tanya, korang tahu tak apa itu SAPS Ibu Bapa?

SAPS merupakan singkatan kepada Sistem Analisis Pelajaran Sekolah merupakan inisiatif daripada Kementerian pelajaran Malaysia. Sistem ini dibangunkan untuk memudahkan ibu bapa menyemak keputusan peperiksaan dan ujian anak dari darjah satu hingga tingkatan 5.


Dengan adanya SAPS IbuBapa ini, ibu bapa akan dapat sentiasa memantau prestasi pelajaran dan kecemerlangan anak-anak secara berterusan dan semudah di hujung jari sahaja. Maklumlah sekarang zaman internet, semuanya jadi mudah dan pantas. Jangan bimbang kalau tak de komputer di rumah, ibu bapa masih boleh menggunakan telefon mudah alih yang mempunyai sambungan internet.

Cik Ila  rasa masih ramai ibu bapa yang masih belum tahu cara untuk menggunakan sistem SAPS Ibu Bapa ini. Jangan bimbang, anda masih tak ketinggalan apa-apa pun. Cik Ila kongsikan cara nak memeriksa keputusan peperiksaan atau ujian anak kita melalui sistem SAPS ibu bapa. 

Bagi memeriksa keputusan peperiksaan anak-anak secara online sila klik di sini --> SAPS Ibu Bapa.


Ibu bapa digalakkan menyemak keputusan peperiksaan melalui laman web ini bagi mengelakkan terjadinya masalah website down atau laman tidak dapat diakses. Klik sahaja link tadi dan ikut arahan untuk menyemak keputusan peperiksaan anak melalui SAPS NKRA Ibu Bapa. Paparan markah markah bagi setiap peperiksaan akan menunjukkan prestasi anak-anak kita bagi tahun berkenaan.

Apabila ibu bapa sudah boleh menyemak keputusan anak masing-masing pada bila-bila masa dan di mana jua, sila terus prihatin dan lebih ambil berat tentang pendidikan mereka. Jadikan kelebihan teknologi ini sebagai batu loncatan kepada kita dalam mendidik anak-anak dan sentiasa memantau pencapaian mereka. InsyaAllah, tidak akan berlaku lagi perkara seperti anak sorok keputusan peperiksaan, anak tipu tandatangan buku rekod, anak tercicir dalam pelajaran dan pembelajaran dan lain-lain perkara tidak baik.

Dah tahu mengenai SAPS Ibu Bapa ni, Cik Ila berbesar hati  sangat kalau korang dapat share artikel ini. Semoga ia membantu lebih ramai orang lebih tahu mengenai SAPS Ibu Bapa 2017 ini dan boleh semak keputusan peperiksaan anak-anak mereka hanya secara online.



Sunday, May 14, 2017

Ibuku Duniaku

May 14, 2017 2 Comments
2017 mother's day
Mak,
Kawan dunia akhirat.
Hanya satu di dunia.
Guru sepanjang hayat.
Tiada ganti tempatnya.

Mak,
Setiap hari sentiasa dalam ingatan.
Tak dengar suara rasa tak keruan.
Terima kasih kerana melahirkan.
Terima kasih kerana membesarkan.

Mak, 
Ku ucapkan Selamat hari ibu.
Jasamu dikenang selalu.
Rindu di hati tak siapa tahu.
Rasa ingin berdamping selalu.
Kerana kau lah duniaku.
Kerana kau lah syurgaku.

Mak,
Ketahuilah yang kau telah mendidikku dengan penuh kesempurnaan.
Menjadi insan yang seperti yang telah engkau impikan.
Menjadi anak yang engkau harapkan.
Dan engkaulah ibu yang aku banggakan.

Mak,
Sayangku setiap saat dan waktu.
Semoga rindu yang bertamu.
Bertukar doa peneman mu.
Kerana kau lah ibu kau lah duniaku

14.5.2017@Mother's day@ibuku duniaku

Win a Calvin Klein Watch this Mother's Day 2017, Check this for details: http://bit.ly/2oTqODa
#CalvinKleinFans #CalvinKleinMothersDay2017

Friday, May 12, 2017

Pigeon Newborn Pure: Penjagaan terbaik kulit bayi

May 12, 2017 1 Comments


Baru-baru ini Cik Ila telah menerima produk Pigeon dari motherhood.com.my iaitu produk dari rangkaian penjagaan kulit bayi, Pigeon Newborn Pure - Purifying Body Wash dan Moisturising Lotion. Rangkaian Newborn Pure ini merupakan produk buatan Jepun yang telah mengikut piawaian kualiti tertinggi untuk produk penjagaan kulit bayi, terbaik dan selamat untuk digunakan pada semua kulit.

Kedua-dua produk ini didatangkan dalam botol dispenser pam. Di mana sangat memudahkan. Tak perlu nak buka tutup penutup lagi. Kedua-duanya juga mempunyai  dual moisturization by Natulayer, bebas alkohol, formaldehyde dan paraben, pH yang seimbang dan telah diuji secara dermatologi. Cik Ila suka pada haruman kedua-dua produk ni. Smell really good.


Keistimewaan Pigeon Newborn Pure 

Dual Moisturising oleh Natulayer. Natulayer adalah lapisan yang  menyerupai vernix dan ceramide, iaitu lapisan yang melindungi dan melihara kulit semasa di dalam kandungan. Ia berfungsi untuk menghidrat dan melindungi kulit bayi daripada terdedah kepada kekeringan dan mengimbangi kelembapan. 

Produk yang bebas alkohol, formaldehyde dan paraben dan mana-mana bahan-bahan lain yang boleh menyebabkan kerengsaan kulit

Mengekalkan lapisan perlindungan lemak kulit dengan memastikan tahap pH yang seimbang. Telah diuji secara dermatologi menjadikan ia baik dan selamat untuk kulit bayi. Serta mempunyai haruman semulajadi yang menyegarkan.


Aleena mesti suka sangat dengan kedua-dua produk ni sebab dia macam selesa sangat ketika mandi dan sewaktu disapu dengan lotion ke seluruh badannya. Menarik? Mesti lah. 

Terima kasih kepada motherhood.com.my kerana memberi peluang untuk Aleena mencuba kedua-dua produk ini. Untuk maklumat lanjut dan pembelian rangkaian produk Newborn Pure ini, korang boleh KLIK pada link di bawah:










Thursday, May 11, 2017

Laksa Penang versi pekat melekat

May 11, 2017 0 Comments

Kat rumah Cik Ila paling kurang sebulan sekali mesti nak kena buat laksa. Maklumlah MR dan anak-anak penggemar laksa. Kalau nak beli selalu memang tak berbaloi sebab mana cukup makan seorang sebungkus. Hahaha..... Cik Ila pula kalau sekali buat laksa memang rebus terus 2 bungkus laksa tau. Padahal makannya 4 orang je. Seharian lah makan laksa namanya.

Yang terkini, masa MR cakap nak makan laksa, Cik Ila cakap dengan dia... nak buat kuah laksa guna sardin tin. Tengok Datin Iena Azman tu masak macam sedap je. Sungguh-sungguh dia cakap tak mau. Terus dia keluar pergi kedai beli 10 ekor ikan sardin gemuk dan bahan-bahan lain untuk laksa. Makanya jadilah Laksa Penang versi pekat melekat.


Laksa Penang

Bahan-bahan

Laksa - rebus sampai lembut
10 ekor ikan sardin - rebus 
2 biji bawang besar
2 inci belacan
1 senduk cili kisar - 
3 kuntum bunga kantan - belah 4
1 cekak daun kesum
15 keping asam keping

Bahan hiasan

Telur rebus
Timun - dihiris
Cili padi - dihisir
Bawang besar - dihiris
Daun salad - dihiris
Daun Selom - dihiris
Limau kasturi

Cara-cara:

Rebus laksa sampai lembut.

Rebus ikan. Lepas siap, asingkan ikan dan air rebusan. Air rebusan ni kita akan guna untuk buat kuah. Bila ikan dah sejuk, asingkan isi ikan dan kepala & tulang. Blend isi ikan tapi tak perlu hancur. Masukkan balik dalam air rebusan tadi. Blend kepala dan tulang sampai hancur dan tapis air nya ke dalam air rebusan bercampur isi ikan tadi. Yang best guna ikan sardin ni, tulang dia semua akan hancur tinggal serdak je.

Lepas tu, blend bawang besar, belacan dan cili kisar jadi pes dan masuk dalam kuah tadi. Masukkan bunga kantan, daun kesum dan asam keping. 

Masak kuah atas api dengan api sederhana sampai kuah masak. Rasa masin dan masam mesti sesuai dengan kepekatan kuah.

Dah siap masak, boleh hidang bersama dengan bahan-bahan hiasan. Kuah Cik Ila buat ni memang tak pedas sebab anak-anak tak makan pedas, jadi omma dan abah depa kena letak cili padi banyak-banyak...baru umph. Bertambah-tambah makan tau.

Tuesday, May 09, 2017

PIXY UV Whitening Two Way Cake

May 09, 2017 0 Comments

PIXY UV Whitening Two Way Cake

FREE SAMPLE | PIXY UV Whitening Two Way Cake (Natural Beige)

Siapa yang tak suka benda free kan. Sebenarnya banyak juga sampel-sampel percuma yang dah Cik Ila dapat. Hari ni kita share bedak PIXY yang Cik Ila dapat minggu lepas. Biasalah benda-benda fre macam ni paling cepat 4 minggu baru dapat. Tapi kan....Weh best lah pakai bedak ni. 

Kulit muka Cik Ila memang berminyak sikit. Jadi Cik Ila pakai Zero Sebum Etude House dulu sebelum sapu dengen bedak PIXY. Kesannya kulit jadi tak berminyak, nampak smooth dan tahan lama. Hahaha..lorat kan. Orang pakai mekap berlapis-lapis tak kisah pun. Baru cuba bedak PIXY dah lebih-lebih pulak. Kena pakai terus nampaknya lepas ni. Hehehe...maknanya kena beli lah tu. 

Produk PIXY ni katanya diasaskan untuk wanita Asia. Memang truly asian beauty lah.
Korang ada yang pakai bedak PIXY ke?



SimetriSiti Album terbaru Dato Siti

May 09, 2017 0 Comments
Dapatkan Album SimetriSiti dengan pre-order

SimetriSiti


Pisang goreng panas kot Album SimetriSiti, preorder versi ekslusif dah SOLD OUT.
Semua pakat berebut nak dapat versi exclusive cover dan poskad limited edition.
Jangan menangis ye SitiZoners.

Senarai Lagu  yang terdapat dalam album SimetriSiti adalah:

Bersandar Cinta 
Penghiburku 
Ikrar Cinta 
Segala Perasaan 
Aku Bukan Malaikat 
 Hiasi Duniaku

Meh tengok dan dengar sikit Medley lagu-lagu dalam album ni nyanyian Dato Siti


Cik Ila dah melekat dengan lagu Segala Perasaan dan Aku Bukan Malaikat ni.

Okey lah Tak dapat exclusive version, korang boleh dapatkan yang standard punya.
Pre-order dah dibuka di Lazada Malaysia. ETA adalah pada 10 May 2017.
Klik pada bannder dan link di bawah.

simetrisiti





Wednesday, May 03, 2017

THE AMERZING BLOGLIST: Being A Mother

May 03, 2017 11 Comments
Let's join this segment to support Amerzing.





Tak nak cerita panjang and i am not good in writing in english. First, I love the layout and background color. Simple dan menarik. Second, 3 words to describe AMERZING - Amazing, Captivating, Dazzling. And third,  I adore his writing skills. Walaupun baru je start blogging. November last year kan Amer? Itu sebab Cik Ila suka baca entry Amerzing. 

BEING A MOTHER
Kita write in Malay lah ye.

Alhamdulillah, bersyukur kerana berpeluang menjadi ibu kepada 3 cahaya mata. Maklumlah, Cik Ila berkahwin bila usia mencecah 30 tahun. Tambah pula kena berjauhan dengan suami sejak dari awal perkahwinan sehingga lah tahun ke 7 perkahwinan. Banyak cabaran bila kena besarkan anak-anak sendirian. Tapi bila dah jadi ibu, semua cabaran tu macam sebutir garam je. Tengok wajah anak-anak hilang segala kepayahan. Tidur lewat dan bangun seawal 4 pagi. Lagi pulak kena berjaga malah bila anak-anak tak sihat. Perasaan risau dan macam-macam lagi. Tapi bila diorang sihat dan macam-macam perangai depa tunjuk....mak ni geram tak hengat. Duduk saja kat tempat kerja pun boleh teringatkan kat depa.

Sebab itu lah, Cik Ila lebih menghargai mak (+ abah). Segala kesusahan dan keperitan yag diorang alami dulu sudah Cik Ila rasai. Walaupun tak sama, tapi status sebagai ibu adalah sama.


Love, 
Cik Ila and the AA's untuk Amerzing



Doa Untuk Anak Menghadapi Peperiksaan

May 03, 2017 2 Comments
3 Mei 2017 | Alfeey's First Semester Exams start.

Doa Untuk Anak Menghadapi Peperiksaan

Alahai baru 6 tahun kot anak Cik Ila ni, tapi omma dia dah kecut perut bila nak periksa. 3 hari tau untuk 5 subjek - Bahasa Melayu, English, Matematik, Sains dan Pendidikan Islam (+ hafazan). Masa kakak dulu, Cik Ila tak de lah risau sangat sebab yakin dia memang boleh buat. Bukan nak bandingkan antara anak berdua. Tapi banyak betul perbezaan antara  anak lelaki dan anak perempuan, Lagi pulak bila anak lelaki tu anak kedua. Manja nya melampau-lampau. Semua perkara nak kena pujuk. Nak ulangkaji untuk exam ni pun nak kena pujuk. Haih.

Alfeey masuk tadika dari umur 4 tahun, tapi masuk 6 tahun, baru dia boleh membaca dengan lancar. Bab-bab kena menghafal macam hafazan memang dia paling tak suka. Matematik dengan sains dia paling suka. Bila ingat pe'el hero seorang ni, geram ada nak tergelak pun ada.

Tak pe lah, ibu doakan Alfeey boleh jawab soalan untuk exam nanti. Kita dah ulangkaji sama-sama. Sampai kena babab dengan ibu sebab cuai bila tulis terbalik. Buat yang terbaik dan semoga Allah permudahkan segalanya.

Doa Untuk Anak Menghadapi Peperiksaan

Sebagai ibu bapa, boleh amalkan doa ini untuk anak-anak menghadapi peperiksaan. Semoga yang baik-baik saja datang kepada mereka.

Doa Untuk Anak Menghadapi Peperiksaan

Rabbi yassir wala tu'assir
Rabbi tammim bil khair

"Ya Allah, permudahkanlah urusanku, permudahkanlah jangan disulitkan"






Tuesday, May 02, 2017

Sukan Tahunan Sekolah Alisha 2017

May 02, 2017 1 Comments
29 April | Sukan tahunan sekolah Alisha

Sukan Tahunan Sekolah Alisha 2017

Hampir dua minggu jugalah, latihan sukan berlangsung di sekolah Alisha. Dah masuk tahun 2 ni, semua aktiviti sekolah dia excited nak sertai. Tahun lepas dia tak berpeluang sangat nak sertai acara sukan. Berkali-kali dia ingatkan, ibu bapa kena datang untuk sokong anak-anak. Alhamdulillah, tahun ada juga acara untuk dia sertai. 

Sukan Tahunan Sekolah Alisha 2017

Beberapa hari sebelum tu, dah ada beberapa acara sukan yang dijalankan. Sampai luka tangan dan lutut bersukan. Omma dia siap dapat panggilan dari sekolah untuk maklumkan Alisha luka sikit. Dapat juga emas bagi acara sukaneka tahun 2 sehari sebelum tu.

Sukan Tahunan Sekolah Alisha 2017

Macam biasalah, sebelum acara sukan bermula, mesti ada acara perbarisan, bacaan ikrar dan perasmian sukan. Tahun ni, ada cikgu yang ditugaskan untuk ambil kehadiran ibu dan bapa. Nak tengok penglibatan ibu bapa untuk aktiviti anak-anak di sekolah katanya. 

Cik Ila ingat lagi masa zaman sekolah dulu. Masuk atau tak acara sukan, mesti kena datang juga. Ibu bapa pun kena datang juga. Sekarang ni lain sikit. Walaupun dah dimaklumkan tarikh hari sukan ni awal-awal lagi, masih ada lagi ibu bapa yang duk tanya dalam group whatsapp sekolah, kalau anak tak datang sekolah tak pe tak pada hari tersebut.

Alasan paling win sekali, anak ada kelas tuisyen pada hari tersebut dan anak tak masuk apa-apa acara. Alahai...setahun sekali je kot. 

Sukan Tahunan Sekolah Alisha 2017

Suka sangat Alisha, bila cikgu masuk nama untuk acara 80m perempuan tahun 2. Kalau nak tahu, pagi tu baru cikgu bagi senarai nama untuk penyertaan. Maknanya, siapa yang datang akan dapat masuk acara sukan.  Alisha dapat no 2 bagi acara ni. Senyum meleret sebab dapat dua pingat untuk tahun ni. Satu emas dan satu perak.

Sukan Tahunan Sekolah Alisha 2017

Lepas je Alisha terima hadiah, jam dah pukul 11.30. Matahari memang tegak atas kepala. MR pun baru balik dari kerja pagi tu. Tak larat dah nak tunggu acara untuk ibu bapa. Kami balik je dulu. Cik Ila nak masak laksa. Big boss mengidam nak makan :)
Ad Banner