Showing posts from February, 2017Show All
Belajar Buat Blog

Belajar buat blog ... Kalau ditanya kenapa nak buat blog pun nak kena belajar. Benda mudah saja tu, adik-adik kat sekolah pun boleh buat. Hohoho..... Jangan sesekali berfikir macam tu. Kalau dah ada dalam mindset macam tu, baik buangkan saja. Banyak yang korang ta…

Read more
Merawat Penyakit Kulit Ekzema Pada Bayi dan Psoriasis

Bedak Asmak |  Cara merawat ekzema dan psoriasis yang mudah.   Ini merupakan satu berita baik bagi ibu bapa yang bayi mereka mengidap  penyakit kulit ekzema  dan anda yang mengidap psoriasis . Tentu anda gusar dan tak senang duduk setiap hari bila melihat orang t…

Read more
Cara Buat String Ball

String ball atau bola tali ni mesti ramai yang pernah tengok. Lagi cantik kalau dijadikan pendant lamp. Cantik je sebagai hiasan kan. Berbalik kepada cerita tentang tentang string ball ni. Cuti hujung minggu yang lepas, teacher Alfeey maklumkan yang dia tak …

Read more
Bila anak demam.

Bila anak demam | Kadar demam denggi di kawasan perumahan Cik Ila memang tinggi. Tahun lepas, MR pun terkena wabak demam denggi ni. Jadi, memang tak boleh ambil mudah. Bila anak-anak demam , mulalah Cik Ila risau, takut terkena pada anak-anak. Kebiasaannya, sehari du…

Read more
Bihun Goreng Daging

Bihun goreng adalah menu yang paling Cik Ila susah nak buat. Bukan susah dari segi bahan dan cara nak buat tetapi susah dari segi nak dapatkan hasilnya. Sudah berkali-kali Cik Ila cuba sampai timbul rasa fed up dan tak nak buat lagi sampai bila-bila. Tapi bila anak…

Read more
Life in 2 Acts.

It is your choice. Original illustration by Mari Andrew

Read more
Ajar anak agar tidak mengganggu ketika kita sedang bercakap

Anak suka mengganggu ketika sedang bercakap | Siapa alami perkara yang serupa? See these three munchkins? Omma dan abah pening kepala bila depa mengganggu @ interrupt bila kami sedang bercakap sesuatu perkara yang penting atau pun sedang bercakap di telefon…

Read more
Hari Radio Sedunia

Hari Radio Sedunia 2017 | 13 Februari Pada 2011, UNESCO ( United State Educational, Scientific, Cultural Organization) telah menetapkan tarikh hari ini, iaitu 13 Februari sebagai Hari Radio Sedunia . Ia merupakan tanda untuk memperingati lahirnya United Nat…

Read more
Reply 1988

Sejak drama GOBLIN tamat, mood Cik Ila nak menonton drama korea tetiba hilang. Banyak cerita lain yang sedang di tayangkan sekarang ni macam Saimdang, Hwarang dan etc. Tapi aura tak sampai lagi. Ni gara-gara tonton gabungan dua pelakon kegemaran Cik Ila iaitu Gong Yoo…

Read more
Medic Serum & Bio Active Serum : Lovely February Giveaway

Medic Serum & Bio Active Serum : Lovely February Giveaway | Jom join GA dari blog Eca ni. Cepat2. Tinggal 3 hari saja lagi. Klik Banner ye. Apabila mengalami masalah kulit, adalah digalakkan untuk menggunakan SERUM kerana serum mudah men…

Read more
GIVEAWAY : INI BLOG SIAPA?

Ini Blog Siapa?  | Tercengang muka Goblin dan Malaikat Maut tengok blog Cik Ila. Hehehe.... Ini blog kesayangan Cik Ila lah. Sebenarnya blog ni dah berumur 7 tahun. Tapi baru 2 tahun kebelakangan ni saja baru betul-betul aktif. Nama asal blog ni adalah me-hac…

Read more
Perkara-perkara yang perlu dijaga oleh wanita

Perkara-perkara yang perlu dijaga oleh wanita |  Cik Ila jumpa ni dalam FB dan nak kongsi dengan semua. 1. Bulu kening Menurut Bukhari, Rasullulah melaknat perempuan yang mencukur atau menipiskan bulu kening atau meminta supaya dicukurkan bulu kening (Hadis Riw…

Read more
Doa Agar Barang Yang Dicuri Dikembalikan

Semakin teruk agaknya situasi negara kita yang tercinta ni. Pencuri sudah semakin berani mencuri di siang hari. Bukannya benda yang kecil. Motosikal tau. Dan bukannya di tempat yang terlindung. Di tempat orang ramai yang sedang lalu lalang.  Tak sampai pun setengah jam…

Read more
Pertama kali shopping di Zalora

Pertama kali shopping di Zalora | Rezeki dapat voucher Sebenarnya voucher ni hasil dari entri collaboration dengan Zalora. Siapa yang tak kenal dengan nama Zalora. Alhamdulillah, dapat juga Cik Ila berbelanja untuk diri sendiri. Selalu bila shopping online n…

Read more
GIVEAWAY SEPHIA BY NIK AINAA

GIVEAWAY SEPHIA BY NIK AINAA  | Jom ramai-ramai join Klik sajer banner di atas untuk join

Read more
Tanda-tanda kecacingan dan ubat cacing.

Tanda-tanda kecacingan dan ubat cacing | Ada bagi ubat cacing kepada anak anda? Lepas umur setahun saja, sudah jadi rutin tahunan untuk anak-anak Cik Ila mengambil ubat cacing . Untung juga Alisha dan Alfeey lahir hujung tahun ni, senang nak ingat bila perlu di b…

Read more