Follow Me @noorshafila

Tuesday, February 28, 2017

Belajar Buat Blog

February 28, 2017 12 Comments


Belajar buat blog ... Kalau ditanya kenapa nak buat blog pun nak kena belajar. Benda mudah saja tu, adik-adik kat sekolah pun boleh buat. Hohoho..... Jangan sesekali berfikir macam tu. Kalau dah ada dalam mindset macam tu, baik buangkan saja. Banyak yang korang tak tahu lagi sebenarnya. Cik Ila sendiri pun baru belajar lebih mendalam tentang selok belok blog, walaupun blog ni dah lebih 10 tahun umurnya. Sebelum ni tak pernah pun nak ambil tahu tentang kepentingan google analytics, sitemap, SEO dan lain-lain. 

Sebab tu, Cik Ila nak perkenalkan ebook percuma Belajar Buat Blog pada korang yang baru nak berjinak-jinak dengan blog. Korang klik saja kat banner kat bawah ni. Ambil masa untuk baca dan faham, baru bina blog :)  Best ebook ni, sebab ada panduan untuk buat duit dengan blog. Mana tahu nanti, minat korang dalam penulisan boleh menghasilkan sesuatu yang lumayan iaitu dengan buat duit dari blog.

Belajar Buat Blog


Mudahnya nak belajar buat blog dengan Ebook Belajar Buat Blog yang setebal 119 muka surat ini. Ia terbahagi kepada 7 bab kesemuanya iaitu:

  • Bab 1 : Nak buat blog tentang apa?
  • Bab 2 : Langkah-langkah buat blog dengan blogspot
  • Bab 3 : SEO Nadi Kekuatan Blog
  • Bab 4 : Buat duit dengan blog
  • Bab 5 : Rahsia Buat Duit Dengan Affiliate
  • Bab 6 : Rahsia buat duit melebihi 4 angka diinternet
  • Bab 7 : Rumusan dan penutup
Tengok... free je boleh dapat semua ilmu ni. 

Ada orang pernah bagi tahu Cik Ila, jangan ingat hari ni buat blog, esok lusa terus boleh dapat
duit melalui blog. Blogger-blogger yang sudah pakar pun terpaksa ambil masa setahun atau dua
tahun baru boleh jadikan blog sebagai mesin membuat duit. Jadi, janganlah nak bermimpi nak dapat duit segera dengan blog. Banyak lagi yang korang kena belajar untuk sampai ke tahap tu. Jadi jangan gopoh-gopoh ye. Make sure kita jadi blogger yang beretika. Kena belajar buat blog dulu. Jangan jadi copycat blogger.

Kalau korang tengok layout blog Cik Ila ni, sudah diletakkan MENU yang perlu ada dalam setiap blog iaitu about me, disclaimer, sitemap dan contact. Kalau korang nak kekalkan sebagai anonymous pun boleh tapi rasanya readers sekarang lebih suka mengenali pemilik blog yang depa baca. Disclaimer tu pulak dapat menyelamatkan korang kalau content yang ada dalam blog disalah gunakan oleh pihak luar.

Dalam blog Cik Ila juga ada iklan dari Nuffnang dan Adsense. Ini antara cara untuk jana duit dari dari blog. Selain tu Cik Ila ada join Affiliate dengan LAZADA, Tudung Si Comel, Admitad InvolveAsia dan beberapa lagi. Affiliate marketing adalah strategi yang paling bagus untuk buat duit di blog. Dalam ebook Belajar Buat Blog tu ada bab tentang Affiliate. Korang boleh baca.

Kalau dah ada blog, rajin kan lah diri korang untuk join contest SEO. Contest macam ni dapat polish skill penulisan kita. Siapa yang tak nak entri blog dia muncul di page 1 pencarian google? Hahaha... dah habis baca ni, jom join contest SEO Belajar Buat Blog. Klik saja kat banner bawah ni.



Contest SEO Belajar Buat Blog

Contest ini turut disertai oleh:

  1. calrasepatrick.blogspot.com 
  2. nonasani.blogspot.my 
  3. missobsesi.blogspot.my 
  4. sayidahnapisah.com 
  5. mommyfiqa.com 
  6. bloggerlelaki.com 
  7. ciklapunyabelog.blogspot.my 
  8. dianarashid.com 
  9. susahsenangblogger.com 
  10. at-tarmizi.blogspot.my 
  11. myideakini.com 
  12. amirkhalis.blogspot.my 
  13. sayabukancikgu.com 
  14. messarah.blogspot.my 
  15. jangan-bukak.blogspot.my 
  16. fadzirazak.com 
  17. heroborneo.com 
  18. nikkhazami.com 
  19. misztrex.blogspot.my 
  20. ummizarra.com 
  21. infopelajar2u.com
  22. sabreehussin.com
  23. topseofriendly.blogspot.my
  24. ummiseri.com
  25. saidila.com
  26. qiyasaad.com
  27. kataubaid.com
  28. belajarbuatblogpercuma.wordpress.com
  29. iuzira.com
  30. hiburansabah.com
  31. heroborneo.com
  32. nasitambah.com
  33. aynorablogs.com
  34. ohtiptop.com
  35. jebengotai.com
  36. sensasi2020.com
  37. sayaazieera.blogspot.my
  38. jambubatublog.com
  39. adibsite.com
  40. sishawa.blogspot.my

Saturday, February 25, 2017

Merawat Penyakit Kulit Ekzema Pada Bayi dan Psoriasis

February 25, 2017 0 Comments


Bedak Asmak | Cara merawat ekzema dan psoriasis yang mudah. Ini merupakan satu berita baik bagi ibu bapa yang bayi mereka mengidap penyakit kulit ekzema dan anda yang mengidap psoriasis. Tentu anda gusar dan tak senang duduk setiap hari bila melihat orang tersayang menderita masalah kulit, terutamanya ekzema pada bayi. Manakala psoriasis pula boleh menyebabkan penghidap hilang keyakinan diri.

Sebelum bercerita tentang Bedak Asmak, jom Cik Ila cerita tentang ekzema pada bayi dan psoriasis dulu. Pernah dengar tak tentang dua masalah kulit ini?

ekzema pada bayi, penyakit kulit ekzema, psoriasis


Penyakit kulit ekzema merupakan keadaan di mana kulit menjadi kering, gatal, merah dan merekah, yang kadangkala berair dan berdarah. Bahagian badan yang sering terkena ekzema adalah muka, leher, tangan, siku dan belakang lutut. Ekzema biasanya berlaku pada kanak-kanak di bawah usia dua tahun. Ekzema pada bayi akan membuatkan kulit bayi lebih mudah mendapat infeksi dan alergi. Apabila ekzema menyerang, kulit bayi akan kelihatan bertompok-tompoh merah dan gatal. Ekzema yang tidak dirawat akan menjadi lebih teruk dan mungkin memerlukan rawatan yang lebih rapi.

Psoriasis merupakan salah satu penyakit kulit yang terjadi akibat Pertumbuhan Abnormal Sel Kulit. Biasanya kulit penghidap psoriasis akan menjadi berbintik atau bertompok merah, membengkak dan kulit pada bahagaian berkenaan akan menebal dan mengeras. Adakalanya tompokan sel yang mati ini berubah menjadi hitam akibat kehadiran melanin. Bagaimanapun, penyakit yang dicirikan dengan kulit kering dan mengelupas ini menyebabkan ia kelihatan hodoh sehingga para pesakit merasa malu dan rendah diri.

Sebelum kita tengok cara merawat ekzema dan psoriasis, jom kita tonton video di bawah dulu.




cara merawat ekzema dan psoriasis


Bedak Asmak yang merawat ekzema pada bayi dan psoriasis diperbuat dari bahan 100% semulajadi adalah merupakan bedak tanah liat putih berkualiti tinggi. Ia selamat digunakan untuk semua peringkat umur. Bedak dari tanah liat telah digunakan sejak berzaman lagi dan menepati saranan Rasulullah saw berkenaan penawar dari tanah untuk masalah kulit. Cara penggunaan Bedak Asmak untuk masalah kulit adalah dengan memakai sekerap yang mungkin.


Selain merawat masalah kulit di atas, ia juga mampu mengecutkan jerawat,mencantikkan dan mencerahkan kulit jika diguna selalu. Boleh dipakai setiap malam sebelum tidur 

Mempunyai kadar UVA ratio yang tertinggi iaitu 0.88 di dalam Boot Star Rating untuk perlindungan UVA,jadi ia mempunyai kadar perlindungan MAKSIMUM terhadap UVA yang mengelakkan kedutan. Tidak menyumbat liang pori dan mampu merawat masalah kulit.

Penggunaan berterusan mampu merawat masalah kulit, mengelakkan kedutan, menghilangkan jerawat, melicinkan dan menjadikan kulit wajah lebih halus. Teksturnya lebih halus,mudah serap,dan sejuk bila dipakai.

Bedak ini telah terbukti merawat ekzema,psoriasis,ruam,kudis buta,kurap,panau dan lain-lain. Boleh dimakan untuk masalah Cirit-birit dan gout. Selamat dan suci.

Testimoni Pengguna

cara merawat ekzemacara merawat ekzema


Sekiranya berminat nak mencuba atau nak menjadi agen, boleh ke link di bawah atau hubungi terus  :

Hotline HQ : 019 - 970 8897

Website rasmi syarikat : Minyak Herba Asma Mujarab Sdn Bhd
Instagram: mham.sdnbhd

Fb Page Produk :


Info Bedak Asmak juga boleh didapati di fb page :



Monday, February 20, 2017

Cara Buat String Ball

February 20, 2017 6 Comments


String ball


String ball atau bola tali ni mesti ramai yang pernah tengok. Lagi cantik kalau dijadikan pendant lamp. Cantik je sebagai hiasan kan. Berbalik kepada cerita tentang tentang string ball ni. Cuti hujung minggu yang lepas, teacher Alfeey maklumkan yang dia tak bagi homework pada anak-anak, sebaliknya dia bagi task untuk anak-anak lakukan dengan ibu bapa di rumah. Siap provide video untuk ibu bapa tengok sebelum buat. Alfeey baru sembuh dari demam, mood ke laut sikit bila nak membuatnya. Tapi omma nak dia cuba juga walaupun hanya 30% usaha dia. 

String ball

Bahan yang diperlukan untuk buat string ball ini adalah:

Belon
Gam PVA
Tali 

Tengok dari bahan, mudah sangat. Tapi kerja yang renyah. Lagi pulak nak kena pegang tali yang basah dengan gam tu. Untuk beginner, baik tiup belon kecil je. 

String ball

Tengok tu macam terpaksa je muka dia.

String ball

Bila dah siap lilit tali ke belon, biarkan saja tali tu kering (semalaman kalau boleh). Nak bagi dia kering betul-betul. Barulah bentuk bulat tu kukuh dan keras. Lepas tu boleh pecahkan belon untuk dapatkan hasilnya. Nanti Cik Ila update hasil string ball Alfeey ye.




Bagus juga teacher bagi task ni pada anak-anak murid dia. Selain daripada anak-anak dapat merangsang motor skill, dapat juga bagi depa berseronok dengan parents. Tak de lah anak-anak terkongkong dengan buku-buku je. Kalau hasilnya memuaskan hati, boleh terus jadi salah satu peralatan dekorasi di rumah.

Ada tak yang nak mencuba aktiviti ni dengan anak2?

Sunday, February 19, 2017

Bila anak demam.

February 19, 2017 4 Comments
Bila anak demam | Kadar demam denggi di kawasan perumahan Cik Ila memang tinggi. Tahun lepas, MR pun terkena wabak demam denggi ni. Jadi, memang tak boleh ambil mudah. Bila anak-anak demam, mulalah Cik Ila risau, takut terkena pada anak-anak. Kebiasaannya, sehari dua hari demam akan kebah selepas diberi ubat. PCM memang sentiasa ada  saja di rumah. Tapi kalau demam dah melarat sampai 3 hari memang akan bawa ke klinik. Sebagai ibu bapa, kita kena ambil berat bila anak demam kerana ia menunjukkan perubahan status klinikal anak dan kehadiran sesuatu penyakit terutamanya jangkitan kuman. Demam sebagai pertahanan badan jika ada serangan bakteria atau virus.

Petang isnin lepas, teacher tadika Alfeey telefon untuk maklumkan Cik Ila yang Alfeey demam. Suhu masa tu 38.2°C. Tinggi sangat jika nak dibandingkan dengan suhu pagi dalam 36°C. Untuk makluman, purata suhu badan yang normal adalah 36.7°C (julat  36.0 - 37.5°C). Petang tu juga Cik Ila dan MR bawa ke klinik panel sebab bekalan ubat di rumah sudah habis. Doktor check suhu dan periksa pernafasan semua kemudian bagi PCM dan antibiotik.


Ambil ubat sampai hari khamis, demam Alfeey on off saja. Pagi ke tengah hari ok, petang melarat ke malam demam balik. Hari jumaat ubat pun habis, malam nya suhu naik tinggi balik. Adoi....pening kepala omma dia. Pagi tadi (sabtu) bawa ke KK pula. Pukul 7 kami dah keluar, takut ramai orang sebab KK buka sampai pukul 12 tengah hari saja.

nombor giliran KK

Nurse yang bertugas di kaunter saringan tu membebel sebab katanya anak dah demam 5 hari baru nak bawa ke klinik. Aik...dia tak dengar ke apa yang 'aku' cakap ni. Tak pe lah, dia cuma jalankan tugas. Alfeey kena ambil darah untuk FBC. Lepas keputusan keluar, Alhamdulillah, tak de tanda-tanda denggi. Doktor cuma prescibed uphamol saja. Kalau isnin tak sihat juga, terus ke hospital. Balik rumah, lepas dua kali makan ubat, baru mood nak makan dan main datang balik. Harapnya terus kebah lah demam dia.

ubat demam uphamol

Cik Ila draft entri ni lepas bagi dia ubat (pukul 2 pagi). Panas badan ada lagi. Tapi kurang dah. Bagi basah dahi dia sikit dengan kain lembab. Ni slowly turun dah panas tadi. Tak boleh nak lena bila anak tak sihat. MR pula kerja malam ni. Asyik tidur dan jaga berkali-kali malam semalam, seharian omma dia sakit leher. Risau lah dengan demam ni. Takut tak sedar suhu naik tinggi. Boleh kena 'Febrile Fit'. Nauzubillah. Cepat sembuh ye HERO.

Cara turunkan panas badan anak.

Gunakan tuala kecil dan basahkan dengan air suam (tapid sponge). Letak di dahi, leher, perut, ketiak dan celah peha. Air yang suam ini membantu pembuluh darah dikulit mengembang dan membuka pori-pori kulit untuk mengeluarkan haba panas dari dalam badan

Thursday, February 16, 2017

Bihun Goreng Daging

February 16, 2017 5 Comments

Bihun goreng adalah menu yang paling Cik Ila susah nak buat. Bukan susah dari segi bahan dan cara nak buat tetapi susah dari segi nak dapatkan hasilnya. Sudah berkali-kali Cik Ila cuba sampai timbul rasa fed up dan tak nak buat lagi sampai bila-bila. Tapi bila anak-anak berdua tu dah minta nak makan juga, kena lah masakkan juga. Lagi pulak, siap demand tak nak sayur. Jadi taugeh memang NO lah. Nanti jadi kerja pulak nak kutip satu-satu letak tepi. 

Bihun goreng daging

Selalunya, bila bab makanan goreng-goreng macam ni, MR yang akan masuk dapur. Tapi sebab hujung minggu dan MR pula kerja hari tu, omma lah kena buat. Sebab nak ikut citarasa anak-anak kesayangan tu yang tak nak pedas dan tak nak sayur..... jadilah bihun goreng daging yang simple tapi sedap.

Bahan-bahan

1. Bihun - rendam dengan air panas
2. Bawang merah
3. Bawang putih
4. Sos tiram
5. Sos Cili
6. Kicap manis
7. Daging (potong kecil)
8. Lobak merah - potong panjang dan nipis (nasib baik depa makan lobak)
9. Telur - goreng hancur untuk hiasan.


Semuanya Cik Ila agak-agak saja. Ikut kuantiti bihun yang kita guna. Bila dah masuk bihun dan sebati dengan perencah, kena perlahankan api, untuk bagi bihun tu lembut (Cik Ila baru tahu.... patutlah selama ni, masak bihun keras macam dawai). Kemudian rasa masin dan manis bihun tu dan tabur telur hancur sebagai hiasan. Tutup api dan hidang kan.

Cik Ila Menari

Alhamdulillah, bihun goreng menjadi kali ni. Tengok tu Alfeey, habis dalam pinggan dia, kacau pula pinggan kakak. MR pun makan bertambah. Kena pula dengan cili jeruk. Memang menjilat sudu lah. Lagi pulak bila kita masak dengan penuh keikhlasan. Bertambah-tambah sedapnya.

Monday, February 13, 2017

Ajar anak agar tidak mengganggu ketika kita sedang bercakap

February 13, 2017 6 Comments
Anak suka mengganggu ketika sedang bercakap | Siapa alami perkara yang serupa?


See these three munchkins?

Omma dan abah pening kepala bila depa mengganggu @ interrupt bila kami sedang bercakap sesuatu perkara yang penting atau pun sedang bercakap di telefon. Masa itu lah, banyak sangat benda yang nak diberitahu atau minta. Bila usia makin menginjak (Alisha 8 tahun dan Alfeey 6 tahun), tabiat ni dah macam tak elok pula. 

Macammana nak hadapi situasi ni?

Cik Ila ada terjumpa satu cara yang agak mudah untuk dipraktikkan dari blog INI

I was chatting with her one day when her (then 3-year-old) son wanted to say something. Instead of interrupting though, he simply placed his hand on her wrist and waited. My friend placed her hand over his to acknowledge him and we continued chatting.
After she had finished what she was saying, she turned to him. I was in awe! So simple. So gentle. So respectful of both the child and the adult. Her son only needed to wait a few seconds for my friend to finish her sentence. Then she gave him her complete attention.

Nampak mudah tapi mungkin perlukan masa untuk depa adapt dengan cara ni. Tapi tak salah untuk kita cuba daripada kita marah atau menjerit pada mereka. Semoga anak tidak lagi mengganggu ketika ibubapa sedang bercakap.

Korang ada cara lain yang boleh dikongsi dengan Cik Ila. Jom share.

Hari Radio Sedunia

February 13, 2017 0 Comments
Hari Radio Sedunia 2017 | 13 Februari

Hari Radio Sedunia


Pada 2011, UNESCO ( United State Educational, Scientific, Cultural Organization) telah menetapkan tarikh hari ini, iaitu 13 Februari sebagai Hari Radio Sedunia. Ia merupakan tanda untuk memperingati lahirnya United Nations Radio pada tahun 1946 susulan daripada cadangan Spanish Academi of Radio yang menganggap bahawa radio merupakan salah satu instrumen penting yang terlibat dalam perubahan sosial dunia.

Guglielmo Marconi

Sejarah awal komunikasi radio bermula pada awal tahun 1890-an, di mana Guglielmo Marconi, seorang warga Itali telah mencipta inovasi-inovasi baru dari peralatan yang diciptakan oleh Heinrich Herts yang meningkatkan jarak pancaran gelombang eletromagnetik serta mengisinya dengan informasi terhasil. Kemudian, Marconi  mencipta peralatan transmitter dan receiver yang mampu memindahkan informasi dari satu tempat ke tempat lain.

Pada tahun 1895, Marconi mengkombinasikan teori-teori yang sedia ada mengenai elektromagnetik dengan ideanya sendiri, dan berjaya mengirimkan signal radio melalui udara dengan menggunakan gelombang elektromagnetik untuk mengirimkan kod signal dengan jangkauan jarak lebih dari 1.5 km.

Pada tahun 1901, radio penemuan Marconi telah mengirim kod signal menyeberangi Samudera Atlantik dari Inggeris ke Newfoundland. Sehingga tahun 1912, Marconi telah mematenkan penemuan-penemuanya untuk menyempurnakan sistem radio ciptaannya. Beliau mendapat anugerah nobel dalam bidang fizik dan dunia inovasi radio seterusnya mencatatkan nama sebagai orang pertama yang memperkenalkan radio. Marconi menghembuskan nafas terakhirnya pada tahun 1937.

Pada tahun 1933, Edwin Howard Armstrong memperkenalkan sistem radio FM (Frequency Modulation) yang telah mendominasikan sistem radio dan digunakan untuk komunikasi antara bumi dan luar angkasa oleh NASA.

World Radio Day 2017


http://www.diamundialradio.org/

Tahun ini, merupakan tahun ke 6 sambutan Hari Radio Sedunia. Radio masih lagi medium yang dinamik, reaktif dan menarik sesuai dengan perubahan di abad ke-21. Setiap hari kita masih mendengar radio. Korang pun mesti ada noltalgia dan kenangan dengan radio kan. Tipu lah kalau tak de.

Cik Ila dengar radio dalam kereta je. Total sehari dengar lebih kurang 3 jam (pergi balik kerja). Kalau jalan jem, lagi lama lah dengar radio. Mak Cik Ila pulak time memasak di dapur mesti 'ON' radio. Dulu-dulu kalau ada lagu best mesti rakam guna kaset. Cukup marah bila DJ radio sibuk nak bercakap masa tengah ada lagu. Semua tu kenangan. 

Korang ada kenangan best dengan radio. Citer lah sikit.

Friday, February 10, 2017

Reply 1988

February 10, 2017 2 Comments
Sejak drama GOBLIN tamat, mood Cik Ila nak menonton drama korea tetiba hilang. Banyak cerita lain yang sedang di tayangkan sekarang ni macam Saimdang, Hwarang dan etc. Tapi aura tak sampai lagi. Ni gara-gara tonton gabungan dua pelakon kegemaran Cik Ila iaitu Gong Yoo dan Lee Dong Wook kot. Drama melayu pun sama. Lepas drama Sayang Papa Saya Tak? tamat, macam dah tak de cerita lain yang best.

Eh... Cik Ila ni dah kenapa? Penangan hari-hari TERPAKSA tengok Zootopia, Norm of the North dan Zombi Kilang Biskut kah. Cuti Thaipusam semalam memang anak-anak tengok 3 cerita tu saja. Sampai boleh hafal scene dan dialog. Nasib baik cuti sekolah. Psstt....cuti sekolah memang Cik Ila bagi depa berdua tu rehat tak pegang buku sangat. Kesian lah pagi petang sekolah.

Tapi semalam, selepas anak-anak semua dah tidur. MR pula kerja. Mata Cik Ila tak boleh lelap, saja nak restkan badan sambil lepak atas sofa depan tv tertekan channel tvN yang tengah tayang drama Reply 1988. Macam menarik pulak, terus je layan sampai habis. Episod yang Cik Ila tengok ni episod 6/8. Macam best je. Nak kena tengok lah. Yay... ada cerita baru. (Oopss...drama ni released pada tahun 2015-2016 sebenarnya). Jom tengok sinopsis drama Reply 1988 ni.


Reply 1988

Reply 1988 ni mengisahkan persahabatan 4 pelajar sekolah tinggi iaitu Duk-Sun (Hyeri), Jung-Hwan (Ryoo Joon-Yeol), Sun-Woo (Ko Gyung-Pyo) and Dong-Ryong (Lee Dong-Hwi) dan seorang pemain Go yang terkenak iaitu Taek (Park Bo Gum). Diorang ni dah berkawan dari kecil lagi. Taek ni dah berhenti sekolah. Jadi hanya empat orang tu je lah kawan dia. Tempat melepak depa kat bilik si Taek tu lah. Dah anak-anak rapat, family depa pun rapat juga lah. Lagi pulak depa ni berjiran. Nak tau cerita selanjutnya kenalah tengok sendiri ye.

Korang yang peminat drama Korea ni, boleh lah cuba tengok. Mana tahu, kot tersuka juga macam Cik Ila.


Thursday, February 09, 2017

Medic Serum & Bio Active Serum : Lovely February Giveaway

February 09, 2017 5 Comments
Medic Serum & Bio Active Serum : Lovely February Giveaway | Jom join GA dari blog Eca ni. Cepat2. Tinggal 3 hari saja lagi. Klik Banner ye.







Apabila mengalami masalah kulit, adalah digalakkan untuk menggunakan SERUM kerana serum mudah menyerap ke dalam kulit berbanding jika kita menggunakan losyen dan bedak. Oleh yang demikian, RenoSkin memperkenalkan dua serum khas untuk masalah kulit seperti eczema mahupun  
*****************************************************************
MEDIC SERUM
*****************************************************************
Masalah kulit sensitif, eczema, psoriasis, gatal-gatal, luka kecil, kudis dan banyak lagi boleh membawa kepada pelbagai masalah. Apa yang lebih teruk jika ia tidak dirawat segera akan merebak ke segenap tubuh badan. Bayangkan jika bayi yang mempunyai ekzema tentu sahaja tidur mereka tidak akan lena, sebagai orang tua mesti masalah ini mengusarkan kita. Namun, Medic Serum sedia membantu dalam permasalahan ini. Malah, sebotol Medic Serum bukan boleh digunakan oleh bayi tapi ia boleh digunakan oleh seisi keluarga.

Menarik mengenai Medic Serum, tentu sahaja ianya satu serum yang BEBAS TOKSIK malahan ianya mengunakan 100% bahan semulajadi iaitu ia terhasil daripada ekstrak minyak kastor, minyak kelapa dara, herba rosemary dan ianya kaya dengan vitamins.


Nampak tak dalam gambar di atas, pelbagai kegunaan Medic Serum!!!. Amat berbaloi untuk seisi rumah dan tak salah untuk membeli kerana harganya amat berpatutan di samping keberkesanan penggunaan sudah terbukti dengan pelbagai testimoni pelanggan.


*****************************************************************
BIO ACTIVE SERUM
*****************************************************************

Bagi masalah kulit dibahagian muka, kita boleh je gunakan Medic Serum tapi kalau nak lebih berkesan, adalah lebih baik gunakan Bio Active terutamanya pada waktu malam sebelum kita tidur. Banyak kegunaan Bio Active Serum antaranya ialah sebagai anti-penuaan, base make-up, memperbaiki tisu kulit yang rosak, melembabkan kulit muka dan macam-macam lagi sehingga muka akan tampak lebih halus, bebas jerawat & lebih cerah. Apa yang menarik tentang Bio Active, tentu sahaja BEBAS BAHAN KIMIA kerana bahan semulajadi digunakan antaranya ialah Autralian Tea Tree, Rosa Canina & Virgin Coconut Oil.



HARGA bagi kedua-dua SERUM ini amat berpatutan kerana setiap serum keluaran RenoSkin mampu bertahan sehingga enam bulan. Apatah lagi jika ianya sesuai digunakan oleh seisi keluarga.
Ohya, lagi menarik...kalau korang join Medic Serum & Bio Active Serum : Lovely February Giveaway oleh Blogger Eca Dwinky Asha, korang akan mendapat hadiah istimewa berupa diskaun bagi setiap pembelian....So, jom sertai Medic Serum & Bio Active Serum : Lovely February Giveaway sekarang.









Wednesday, February 08, 2017

GIVEAWAY : INI BLOG SIAPA?

February 08, 2017 12 Comments


Ini Blog Siapa? | Tercengang muka Goblin dan Malaikat Maut tengok blog Cik Ila. Hehehe....

Ini blog kesayangan Cik Ila lah. Sebenarnya blog ni dah berumur 7 tahun. Tapi baru 2 tahun kebelakangan ni saja baru betul-betul aktif. Nama asal blog ni adalah me-hachi. Tapi dah tak relevan lagi nak guna nama tu, makanya Cik Ila pun tukar lah kepada Cik Ila Menari.

Cik Ila anak sulung kepada 5 adik beradik, sudah berkahwin dan ibu kepada 3 orang cahaya mata. Kalau nak tahu lebih lanjut boleh baca di SINI. Selamat berkenalan ye

Harap anda yang singgah ke blog Cik Ila ni terus menyokong blog ni.

Bye bye 💗

Perkara-perkara yang perlu dijaga oleh wanita

February 08, 2017 5 Comments
Perkara-perkara yang perlu dijaga oleh wanita | Cik Ila jumpa ni dalam FB dan nak kongsi dengan semua.



1. Bulu kening

Menurut Bukhari, Rasullulah melaknat perempuan yang mencukur atau menipiskan bulu kening atau meminta supaya dicukurkan bulu kening (Hadis Riwayat Abu Daud Fi Fathil Bari).

2. Kaki 

Dan janganlah mereka (perempuan) membentakkan kaki (atau mengangkatnya) agar diketahui perhiasan yang mereka sembunyikan (Surah An-Nur Ayat 31). Menampakkan kaki dan menghayunkan/ melenggokkan badan mengikut hentakan kaki terutamanya pada mereka yang mengikatnya dengan loceng, sama juga seperti pelacur dizaman jahiliyah.

3. Wangian

Siapa sahaja wanita yang memakai wangi-wangian kemudian melewati suatu kaum supaya mereka itu mencium baunya, maka wanita itu telah dianggap melakukan zina dan tiap-tiap mata ada zinanya terutamanya hidung yang berserombong (Hadis Riwayat Nasaii, Ibn Khuzaimah dan Hibban).

4. Dada

Hendaklah mereka (perempuan) melabuhkan kain tudung hingga menutupi bahagian hadapan dada-dada mereka (Surah An-Nur Ayat 31).

5. Gigi

Rasullulah melaknat perempuan yang mengikir gigi atau meminta supaya dikikirkan giginya (Hadis Riwayat At-Thabrani) Dilaknat perempuan yang menjarangkan giginya supaya menjadi cantik, yang merubah ciptaan Allah. (Petikan dari Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim.)

6. Muka dan leher

Dan tinggallah kamu (perempuan) di rumah kamu dan janganlah kamu menampakkan perhiasan mu seperti orang jahilliah yang dahulu. Bersolek (make-up) dan menurut Maqatil sengaja membiarkan ikatan tudung yang menampakkan leher seperti orang Jahilliyah.


7. Pakaian yang nipis (jarang)

Asma Binte Abu Bakar telah menemui Rasullulah dengan memakai pakaian yang tipis. Sabda Rasullulah: Wahai Asma! Sesungguhnya seorang gadis yang telah berhaid tidak boleh baginya menzahirkan anggota badan kecuali pergelangan tangan dan wajah saja (Hadis Riwayat Muslim dan Bukhari).

8. Tangan

Sesungguhnya kepala yang ditusuk dengan besi itu lebih baik daripada menyentuh kaum yang bukan sejenis yang tidak halal baginya (Hadis Riwayat At Tabrani dan Baihaqi)

9. Mata

Dan katakanlah kepada perempuan mukmin hendaklah mereka menundukkan sebahagian dari pemandangannya (Surah An Nur Ayat 31). Sabda Nabi Muhamad SAW, Jangan sampai pandangan yang satu mengikuti pandangan lainnya. Kamu hanya boleh pandangan yang pertama sahaja manakala pandangan seterusnya tidak dibenarkan hukumnya haram (Hadis Riwayat Ahmad, Abu Daud dan Tirmidzi).

10. Mulut (suara)

Janganlah perempuan-perempuan itu terlalu lunak dalam berbicara sehingga berkeinginan orang yang ada perasaan serong dalam hatinya, tetapi ucapkanlah perkataan-perkataan yang baik (Surah Al Ahzab Ayat 32.) Sabda SAW, Sesungguhnya akan ada umat ku yang minum arak yang mereka namakan dengan yang lain, iaitu kepala mereka dilalaikan oleh bunyi-bunyian (muzik) dan penyanyi perempuan, maka Allah akan tenggelamkan mereka itu dalam bumi (Hadis Riwayat Ibn Majah).

11. Kemaluan

Dan katakanlah kepada perempuan-perempuan mukmin, hendaklah mereka menundukkan pandangan mereka dan menjaga kehormatan mereka (Surah An Nur Ayat 31). Apabila seorang perempuan itu solat lima waktu, puasa di bulan Ramadan, menjaga kehormatannya dan mentaati suaminya, maka masuklah ia ke dalam Syurga daripada pintu-pintu yang ia kehendakinya (Hadis Riwayat Riwayat Al Bazzar.) Tiada seorang perempuan pun yang membuka pakaiannya bukan di rumah suaminya, melainkan dia telah membinasakan tabir antaranya dengan Allah (Hadis Riwayat Tirmidzi, Abu Daud dan Ibn Majah).

12. Pakaian

Barangsiapa memakai pakaian yang berlebih-lebihan terutama yang menjolok mata , maka Allah akan memberikan pakaian kehinaan di hari akhirat nanti (Hadis Riwayat Ahmad, Abu D , An Nasaii dan Ibn Majah). Dari petikan Surah Al Ahzab Ayat 59 yang bermaksud : Hai nabi-nabi katakanlah kepada isteri-isterimu, anak perempuanmu dan isteri-isteri orang mukmin, hendaklah mereka memakai baju jilbab (baju labuh dan longgar) yang demikian itu supaya mereka mudah diken ali. Lantaran itu mereka tidak diganggu. Allah maha pengampun lagi maha penyayang. Sesungguhnya sebilangan ahli Neraka ialah perempuan-perempuan yang berpakaian tetapi telanjang yang condong pada maksiat dan menarik orang lain untuk melakukan maksiat. Mereka tidak akan masuk Syurga dan tidak akan mencium baunya (Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim) Keterangan : Wanita yang berpakaian tipis/jarang, ketat/ membentuk dan berbelah/membuka bahagian-bahagian tertentu.

13. Rambut

Wahai anakku Fatimah! Adapun perempuan-perempuan yang akan digantung rambutnya hingga mendidih otaknya dalam Neraka adalah mereka itu di dunia tidak mahu menutup rambutnya daripada dilihat oleh lelaki yang bukan mahramnya (Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim).  Riwayat Imran bin Hushain ra.: Bahwa Rasulullah saw. bersabda: Sesungguhnya penghuni syurga yang paling sedikit adalah kaum wanita. (Shahih Muslim No.4921)

Wallahualam

Tuesday, February 07, 2017

Doa Agar Barang Yang Dicuri Dikembalikan

February 07, 2017 0 Comments
Semakin teruk agaknya situasi negara kita yang tercinta ni. Pencuri sudah semakin berani mencuri di siang hari. Bukannya benda yang kecil. Motosikal tau. Dan bukannya di tempat yang terlindung. Di tempat orang ramai yang sedang lalu lalang.  Tak sampai pun setengah jam tinggalkan motorsikal tu untuk beli santan dan timun. Kejadian ni berlaku pada hari ahad baru ni.

Kata MR..... Alhamdulillah. Rezeki si pencuri.

Walaupun perit. Terpaksa terima juga. Baru setahun pakai motor LC tu. Dah habis bayar pulak tu. Kebetulan pulak roadtax dah tamat tempoh 1 Februari lepas. Tak sempat nak renew lagi. Report pun dah submit. Memang tak de peluang nak claim insurans lagi. Itu lah, cuai lagi tak nak renew awal-awal. Masa buat report, pegawai yang bertugas tu maklumkan, ini kejadian pertama yang dilaporkan berlaku kat tempat kejadian. Kebiasaannya di waktu malam di kawasan perumahan.

Doa Agar Barang Yang Dicuri Dikembalikan

Terpaksa lah guna motor lama balik. MR kata, pedih hati bila penunggang yang bawa LC potong dia kat jalan. Nak beli baru pun kena fikir dua tiga kali dulu. Adu du du. Kalau ada jodoh, harap jumpa balik lah motor tu. Itu pun kalau tak dibaraikan. Tapi kata pegawai polis tu lagi, biasanya diorang akan guna seketul balik. Kena doa banyak-banyak ni.

Sebagai ikhtiar agar barang yang dicuri dikembalikan, ada doa yang boleh diamalkan. Lafaz doa tersebut adalah dari Surah Ar Ra'd, Ayat 31.


Doa Agar Barang Yang Dicuri Dikembalikan

Doa Agar Barang Yang Dicuri Dikembalikan
1. Sebelum membaca doa, bayangkan wajah orang yang mengambil barang tersebut. Kalau tidak pasti, bayangkan saja wajah orang secara umum. 

2. Baca ayat dari surah Ar-Ra’d ayat 31 sebanyak 31 kali pada waktu tengah malam sebelum tidur. Sebelumnya, maafkanlah semua orang termasuk si pencuri tersebut dan niat kita hanya memohon agar barang tersebut dikembalikan. Dengan izin Allah barang tersebut akan kembali dipulangkan secara diam-diam.

Moga doa ini bermanfaat kepada kita semua. Walaupun dah 3 hari berlalu, moga Si Pencuri diberi kesedaran. Semuanya kuasa Allah.


Saturday, February 04, 2017

Pertama kali shopping di Zalora

February 04, 2017 3 Comments
Pertama kali shopping di Zalora | Rezeki dapat voucher

ZALORA

Sebenarnya voucher ni hasil dari entri collaboration dengan Zalora. Siapa yang tak kenal dengan nama Zalora. Alhamdulillah, dapat juga Cik Ila berbelanja untuk diri sendiri. Selalu bila shopping online ni lebih kepada barang anak-anak ataupun keperluan rumah. Terfikir juga nak beli apa kat Zalora ni. Cik Ila ni buta fesyen sikit. Dah masuk website dia, mula tergedik-gedik tak tahu nak pilih barang. Lagi pulak ada diskaun yang lumayan. Lagi lah rambang mata.

Disebabkan sekarang memang tengah cari flats, dengan tanpa segan silu lagi, Cik Ila meng-order SOMETHING BORROWED Laceless Slip On Espadrille Flats. Takut juga tersalah saiz bila kita beli kasut/baju secara online ni. Tapi size chart yang disediakan sangat membantu.

SOMETHING BORROWED Laceless Slip On Espadrille Flats

Ada dua pilihan warna. Tapi kebetulan memang Cik Ila cari warna ni. Dapat je terus cuba. Alhamdulillah, muat elok je di kaki. Semalam order hari ni dah dapat. Pantas betul Encik Ninja Van. Disebabkan ini pertama kali Cik Ila di Zalora, dapat pulak welcome gift voucher RM25 untuk next pembelian. Nanti kita shopping lagi.

Nak shopping juga? 
Klik sini  ⏩ ZALORA




Thursday, February 02, 2017

Tanda-tanda kecacingan dan ubat cacing.

February 02, 2017 2 Comments
Tanda-tanda kecacingan dan ubat cacing | Ada bagi ubat cacing kepada anak anda?

Lepas umur setahun saja, sudah jadi rutin tahunan untuk anak-anak Cik Ila mengambil ubat cacing. Untung juga Alisha dan Alfeey lahir hujung tahun ni, senang nak ingat bila perlu di bagi ubat cacing. Disebabkan rutin Cik Ila dah berubah sejak Aleena lahir tahun lepas, makanya Cik Ila pun terlupa nak bagi ubat cacing kepada anak-anak berdua tu.



Nak jadi cerita, di akhir-akhir bulan januari, anak-anak macam cepat letih dan lesu. Makan banyak tapi berat badan tak naik-naik. Muka pulak nampak cengkung dan ada dark circle dan pucat saja. Alisha pula yang memang cepat dapat alahan jadi gatal-gatal dan bengkak pada jari kaki dia. Bila dah gatal, mestilah asyik bergaru. Sampai luka. Yang ni memang ibu terlepas pandang sebab dia dah pandai potong kuku sendiri, tak de lah kita nak perhati sangat. Lepas tu selalu lah pulak mengadu sakit perut dan kadang-kadang sakit kepala. Kesian lah anak saya ni sebab semua itu macam tanda-tanda kecacingan.

Tanda-tanda kecacingan

Jangkitan cacing yang kronik akan mendatangkan bahaya kerana cacing-cacing ini telah berada lama di dalam badan dan akan mengambil nutrien makanan yang diserap ketika kita makan dan menyebabkan badan mengalami kekurangan zat makanan.

Bila tengok condition anak-anak yang berlarutan ni, baru teringat yang diorang tak makan ubat cacing lagi. Terus beli ubat cacing yang selalu Cik Ila bagi iaitu Zentel Tablet. Untuk kanak-kanak dua tahun ke atas dos yang dicadangkan adalah 2 biji tablet. Suruh diorang kunyah dan minum air. Kalau beli yang suspension, Alisha sure akan muntah balik.

ubat cacing Zentel

Kenapa memilih Zentel?

Zentel mengandungi  Albendazole yang mampu untuk:
  • Zentel boleh membunuh cacing cambuk yang sukar dirawat. Bukan semua ubat cacing boleh menghapuskannya.
  • Zentel juga boleh membunuh 4 jenis cacing biasa yang lain. Jadi tak perlu untuk mengambil lebih daripada satu ubat cacing.
  • Zentel membunuh setiap peringkat hidup cacing iaitu dari telur, larva dan cacing dewasa. 
  • Zentel telah digunakan dengan jayanya oleh lebih daripada 5 juta pesakit di seluruh dunia. 
  • Zentel boleh dimakan pada bila-bila masa sahaja.
Di malaysia, jangkitan yang paling biasa merebak ialah jangkitan cacing cambuk diikuti oleh cacing gelang, cacing kait, cacing kerawit / cacing benang dan Strongyloides. Cacing cambuk juga adalah salah satu daripada cacing yang sukar dihapuskan.

Kesan-kesan daripada jangkitan cacing
  • Cacing pita - boleh menyebabkan kerosakan pada otak
  • Cacing kerambit - boleh menyebabkan luka pada usus
  • Cacing gelang - boleh menyebabkan usus tersumbat, sembelit dan kembung abdomen

Jadi, parents kat luar sana, perhatikanlah anak-anak kita selalu ye. Mana tau ada tanda-tanda kecacingan yang kita terlepas pandang. Antara tanda-tanda kecacingan adalah:

  • Alahan kulit yang teruk – bengkak atau ruam & gatal terutama pada waktu malam
  • Gatal sekitar lubang najis (dubur)
  • Alahan terhadap makanan
  • Sakit perut – cirit-birit, kembung, sembelit
  • Anemia – kurang darah (ada cacing yang menghisap darah)
  • Keletihan luar biasa – lesu, kurang tumpuan, kemurungan, gelisah, demam
  • Tiada selera makan, pucat,
  • Kurang berat badan walaupun selera makan ada
  • Mengetap gigi ketika tidur malam (grinding of the teeth at night)
  • Kedutan dan lingkaran hitam pada kelopak mata
  • Hiperaktif
  • Sakit kepala
  • Sensitif terhadap cahaya
  • Gusi & hidung berdarah
  • Batuk-batuk teruk yang berpanjangan, batuk berdarah, asthma (cacing di paru-paru)
  • Keluar cacing daripada lubang najis, atau nampak cacing pada najis

Untuk lebih jelas, jumpa doktor ye :)