Follow Me @noorshafila

Wednesday, August 30, 2017

Selamat Hari Merdeka ke-60

August 30, 2017 1 Comments


Tanggal 31
Bulan lapan lima puluh tujuh
Merdeka! Merdeka!
Tetaplah merdeka

Tanggal 31
Bulan lapan lima puluh tujuh
Hari yang mulia
Hari yang bahagia
Sambut dengan jiwa yang merdeka

Mari kita seluruh warga negara
Ramai-ramai menyambut hari merdeka
MERDEKA!

Tiga satu bulan lapan lima puluh tujuh
Hari mulia negaraku merdeka

Merdeka... merdeka... merdeka
MERDEKA!


Ingat tak lagu ni? Alfeey suka sangat menyanyi lagu ni dalam kereta. Zaman Cik Ila sekolah dulu, setiap kali tiba tarikh hari kemerdekaan, mesti meriah sekolah dengan lagu ni. Banyak aktiviti sekolah diadakan. Dengan bendera Malaysia yang berkibar. Paling best bila ada acara perbarisan di padang. Suka tengok kadet-kadet berkawad. Lagi pulak bila depa buat gerak perlahan jalan. Itu sebab Cik Ila cari suami yang pakai baju beruniform kot. Minat sangat. Hahaha kengkonon la.

Tadi pula masa balik kerja, Cik Ila dengar ikrar rukun negara dalam radio. Lagi semangat pulak nak sambut hari kemerdekaan. Korang ingat tak rukun negara kita.

RUKUN NEGARA

Kepercayaan kepada Tuhan
Kesetiaan kepada Raja dan Negara
Keluhuran Perlembagaan
Kedaulatan Undang-undang
Kesopanan dan Kesusilaan

Kepada semua rakyat Malaysia, Selamat Hari Merdeka yang ke 60. 
Semoga negara kita terus aman demi masa hadapan.

Tahniah kepada atlet-atlet sukan SEA 2017 yang berjaya melebihi sasaran emas.
Tahniah juga kepada pasukan bola sepak negara. Anda HEBAT.

MERDEKA
MERDEKA
MERDEKA





Tuesday, August 22, 2017

Petronas National and Malaysia Day 2017

August 22, 2017 8 Comments
Iklan Petronas sememangnya tak pernah mengecewakan. 

Tiap-tiap tahun bila ada perayaan atau hari-hari istimewa Malaysia, Cik Ila memang tertunggu-tunggu iklan dari Petronas. Tahun ni Petronal tampilkan Rashid Sidek dan Foo Kok Keong, dua lagenda badminton negara. 

Cuba korang tengok iklan merdeka dan hari Malaysia untuk tahun ini. 



Ambil yang baik saja ye dari video ini. Mana mungkin kanak-kanak riang tu kalahkan lagenda. Nilai tidak mudah putus asa itu yang penting. Semoga kita dan anak-anak generasi yang bakal ini tidak mudah putus asa dan terus berjaya.

Monday, August 21, 2017

Larian Sukan Sea 2017

August 21, 2017 4 Comments
Larian Sukan Sea 2017 | 19 Ogos 2017


Larian Sukan SEA 2017 ini adalah dua larian khas dengan jarak 5km dan 15km yang diadakan untuk orang awam bersempena dengan larian Marathon Sukan SEA ke-29 (42.195km). Cik Ila register untuk 5km Fun Run saja. Tak mampu lagi rasanya nak lari 15 km dan ke atas.

Race Kit Collection

Pengambilan Race Kit dibuat di Wisma OCM dari 11-13 Ogos. Tapi untuk Cik Ila punya, running partner yang tolong ambilkan. Cantik lah lah running shirt dia. Bib No: 13646. 

Race Day

Pagi tu, kami sampai di Putrajaya dalam pukul 6.50 pagi. Jalan jauh jugalah nak ke Istana Kehakiman dari tempat parking. Tak payah nak warm-up dah sebab dah mula berpeluh. Alahai, ramai gila orang. Untuk peserta larian 15 km, diorang dah masuk start area sebab diorang akan lari slot pukul 7 pagi. Untuk 5 km, akan start pada pukul 7.30 pagi. 

Masuk je dalam kawasan start area, dah mula nak rasa semput sebab crowded sangat Dah lah laluan tu sempit. Lagi pulak masuk bahagian tengah. Peluh tak selesa mula keluar. Lepas tu, kat belakang memang tak dengar langsung announcement kat depan. Cik Ila start lari bila orang depan gerak.

Tapi mana marshal yang bertugas? Ramai runner yang ambil short cut. Hello...tak baik tau. Semua orang pun nak habis cepat. Tapi kena follow route yang di tetapkan lah. Tentang route pula, penganjur sepatutnya buat proper sinage lah. State lah berapa km yang runner dah lari. Kot blank je dengan gambar harimau yang seekor tu.

Lagi satu, awat yang hampa semua tangkap gambar sebelum finishing line tu. Mana orang yang bertugas kat situ. Kita yang lari ni pulak kena mengelak depa yang sibuk nak bergambar. Awat hampa baru first time lari ka? Ini la kali pertama Cik Ila nampak runner sibuk bergambar sebelum finishing line. Haih....

Selesai lari, kami ambil goodie-bag dulu. Beratur sekejap saja dah dapat. Apa-apa ambil makan pisang dulu. Recover balik energy. Pastu 'kita minum milo dulu'. Tengok medal. Cantik giler. 


Hopefully, kalau ada lagi larian macam ni selepas ni, yang memang ramai peserta, penganjur akan lebih alert dengan kekurangan yang ada dalam event kali ni. Nama larian dah gempak. Sepatutnya semua gempaklah. Kata #bangkitbersama. Tahniah kepada pemenang-pemenang Marathon Sukan Sea 2017.


 Bye Bye Bye




Saturday, August 19, 2017

ZooMoo premieres "Leo the Wildlife Ranger", a new Animated Series to Raise Wildlife Awareness

August 19, 2017 0 Comments
ZooMoo premieres "Leo the Wildlife Ranger", a new Animated Series to Raise Wildlife Awareness

Join Leo the Wildlife Ranger for adventures on ZooMoo, Astro ch 619

LEO the Wildlife Ranger

This August, ZooMoo (Astro channel 619), is taking your pre-schoolers on a wildlife adventure with a brand new animated TV series, Leo the Wildlife Ranger.

Bringing kids closer to the wildlife

The series was created to increase awareness and encourage appreciation of wildlife's diversity, from a koala home in Australia to an electric eel's base in South America. Episodes are set around the main theme of helping animals in need, and the importance of taking care of the environment.

"At ZooMoo, we carefully curate high-quality educational programmes for pre-school children. It's important that each generation has an understanding of the animal kingdom and has an appreciation of our world's natural habitats. With this at the forefront of our strategy, Leo the Wildlife Ranger was a natural fit for the channel. In addition, this award winning series from producer Chi-Sim Tang, showcases the talent from the region." said Catherine Nebauer, ZooMoo Networks General Manager for Australasia.
Winner of the 'Best Preschool Programme' at the 2016 Asian TV Awards, Leo the Wildlife Ranger is produced by Omens Studios, a Singapore based company. One of its key team members is Malaysian talent Kelvin Chow who is the Producer of the series.

"At Omens Studios, we are always trying to excite and inspire every child we come across and Leo the Wildlife Ranger was created to precisely do that. We're very excited to be part of the ZooMoo family and looking forward to develop more Junior Rangers all over Asia." said Chi-Sim Tang, Executive Producer of Omens Studios

Leo the Wildlife Ranger will premiere in Malaysia on ZooMoo (Astro ch 619), on Saturday 19 August at 12.05pm (repeats 4.05pm and 8.05am)

Meet Leo the Wildlife Ranger Crew

For more information, please visit: