Tuesday, November 13, 2018

Pengalaman Shopping di CJ WOW Shop

November 13, 2018 4 Comments
Assalamualaikum

Selalunya Cik Ila shopping online di Lazada dan Shopee je. Tapi hari ni, buka web CJ WOW Shop dan membeli di sana. Bukan untuk Cik Ila tapi untuk mak kesayangan di kampung. Eh... pandai dah mak i ni layan CJ WOW Shop.

Alkisahnya, mak whatsapp kan gambar ni. 



Mak cakap, dia tengah tengok CJ WOW Shop tadi. Masa tu dok tengah promot ELBA 5L Multi cooker ni. Banyak kali call tapi tak dapat. Bila dah dapat, operator tu suruh dia tunggu pulak. Hehehe...tu yang dia buka talian hayat kat Cik Ila. Lucu tau Mak i tu, kalau tak dapat call abah, dia akan call anak2 dia kat KL ni untuk call abah. Selalunya sebab kambing terlepas keluar kandang lah.

Ni ha product feature ELBA 5L Multi cooker. Ada 6 in 1 cooking function iaitu hot pot, stir fry, slow cook, frying, warming dan steaming. Harga sekarang RM129. Ok lah kan. Harap berbaloi lah. Lagi pun ELBA adalah antara jenama yang boleh dipercayai. CJ WOW Shop stated yang penghantaran dalam tempoh 3-5 hari bekerja. InsyaAllah, harap sampailah sebelum hujung minggu ni.

Lepas bagi tau Mak dah settle semua, Mak bagi tau, kat kampung sekarang..... kalau sembang kat kedai mesti ada yang bercerita pasal beli barang kat CJ WOW Shop dan Go Shop. Lagi murah dari kat kedai. Hehehe...... ni membawang shopping namanya. Jangan lah Cik Ila terpengaruh pulak nanti.

Nanti Cik Ila suruh mak buat review ELBA 5L Multi cooker ni. Love you Mak.

Thanks for reading ye.



Friday, November 09, 2018

Resepi Daging Goreng Kunyit

November 09, 2018 1 Comments
Assalamualaikum. 

Selepas musim korban hari tu, banyak betul daging kat rumah. Ada yang dapat dan ada juga yang mak abah kirimkan dari kampung. Semoga murah rezeki orang2 yang ber'korban'. Ambil masa juga nak habiskan daging-daging tu dan macam-macam menu daging yang cik suami masak (hehehe....). 

Teringat pulak, sebelum-sebelum ni, Cik Ila ada beli nasi daging goreng kunyit dari food truck. Siapa yang suka makan daging mesti suka menu daging goreng kunyit. Menu daging yang paling mudah dan cukup menyelerakan. Mesti tak best kalau makan, dapat daging yang liat. Jenuh nak kunyah, boleh sampai penat rahang mulut. Tapi daging goreng kunyit yang Cik Ila beli tu, MasyaAllah...lembut sungguh. Tiga empat kali kunyah dah hancur. Exaggerated tak kalau Cik Ila katakan...cair di mulut? Hahaha....whatever :) Ok.. back to daging goreng kunyit. Cik Ila pun browse lah resepi untuk daging goreng kunyit. Lupa dari blog yang mana, tapi hampir sama saja. Jom masak.


Resepi Daging Goreng Kunyit
Bahan-bahan Daging Goreng Kunyit:

Daging
Garam
Kunyit hidup yang ditumbuk
Serbuk kunyit 
Halia - hiris nipis
Bawang besar 
Sayur - kacang panjang dan lobak merah
Cili merah/cili padi - Cik Ila tak masukkan

Mula-mula, perap daging bersama garam, kunyit dan halia selama 15-30 minit. Lepas tu rebus bersama sedikit air di dalam kuali. Masak sehingga daging jadi lembut. Kalau daging masih belum lembut bila air kering, tambah saja lagi air. Angkat. Sebenarnya, part ni boleh sediakan awal-awal. 

Panaskan minyak di dalam kuali. Goreng daging tadi sehingga nampak perang. Jangan terlebih goreng, nanti daging kita keras/liat pula. Masukkan sayuran dan bawang. Kacau rata dan masukkan perasa. Bila dah masak semuanya, angkat dan hidangkan bersama nasi panas, kicap dan sambal belacan.

Bahan-bahan Sambal Daging Goreng Kunyit: 
- blend semua sekali

Cili padi - mix merah dan hijau (segenggam)
Belacan bakar (sebesar ibu jari)
Cuka (3 sudu besar)
Garam
Gula
Perahan limau nipis

Resepi Daging Goreng Kunyit

Senang hati bila tengok anak-anak makan dengan penuh selera. Sambal belacan tu memang pedas gila. Tapi Alhamdulillah...semuanya perfect. Selamat mencuba ye.

Thanks for reading :)

Thursday, November 08, 2018

Lazada 11.11 Shopping Festival

November 08, 2018 1 Comments
Lazada 11.11 Shopping Festival




Hi semua. LAZADA 11.11 Shopping Festival is approaching guys. Kalau korang tonton video kat atas, mesti korang terasa keterujaannya. Kenapa teruja? Sebab... ini lah satu hari di mana Lazada akan mengada jualan sehari terbesarnya melibatkan 11,111+ pelbagai produk dan jenama dengan diskaun sehingga 90%. Apa yang menariknya, korang dah boleh memulakan previu harga 11.11 dan menambahkan barangan tersebut ke troli bermula sekarang. So nanti, bila sampai 11.11 festival berlangsung dah boleh check out dan bayar. Kan mudah. Nak lagi menarik... Jangan ketinggalan mendapatkan Baucar Kolektibel sehingga RM11,000,000, tawaran serendah RM0.99 dan hadiah percuma bernilai RM200,000! 

OK...jom sama-sama berkongsi keterujaan 11.11 Shopping Festival yang akan berlangsung pada ahad ini iaitu 11 November 2018 on Lazada Malaysia. Jangan lupa tau. Nak lagi mudah, install saja Lazada Apps. Boleh browse Lazada kat mana-mana saja.

Alright... since last week, Cik Ila dah mula browse beberapa item dan masuk dalam wishlist iaitu:

1. Lenovo MIIX 320 -10ICR 80XFO0GBMJ Silver


Laptop Acer yang Cik Ila gunakan sekarang dah mula meragam. Tengah berangan nak ganti baru. Menarikkan. Laptop yang act macam tablet. Hopefully function better than tablet. Kita tengok nanti berapa harga laptop Lenovo MIIX 320 -10ICR 80XFO0GBMJ Silver ni semasa 11.11 Shopping Festival .


2. Samsung Galaxy S9 64GB - Black



3. Samsung POWERstick PRO



So, ini lah tiga item yang Cik Ila inginkan sangat sekarang ni. Harap tercapailah impian nak beli semasa 11.11 Shopping Festival nanti. Anda pulak macam mana? Visit mana-mana brand flagship  store di Lazada pilihan dan shopping item yang anda mahu.







Wednesday, November 07, 2018

Planner 2019 Giveaway by Lullabyssz

November 07, 2018 4 Comments
Planner 2019 Giveaway by Lullabyssz


Agak lama Cik Ila tak join mana-mana GA. Terima kasih Lullabyssz invite Cik Ila join. Salam perkenalan dari Cik Ila Menari untuk Lullabyssz. Semoga terus maju jaya dalam dunia blog. Dan selamat berjaya for those yang turut sama join GA Lullabyssz.


Untuk Join KLIK banner di atas ye.