Sebab nak guna dalam kuantiti yang banyak, rasanya membazir je kalau nak beli. Baik buat sendiri kan. Lagipun, lebih selamat rasa nya kalau ada anak2 yang gatal tangan pi colek gam tu masuk mulut. CIM yang dah banyak usia ni pun sambil tunggu sejuk, kejap-kejap coleh masuk mulut. Hahaha....
Okeh..resepi nya mudah je:
4 sudu besar tepung ubi kayu
1000 ml air
Campur kedua-dua bahan biar sebati dan panaskan atas api. Api tu biar sederhana je. Dan pastikan korang sentiasa kacau untuk elakkan dia berketul-ketul. Masak sampai jadi pekat dan bertukar warna kepada jernih.
Dah siap, pindahkan ke dalam bekas dan biar kan sejuk. Kalau nak kreatif korang boleh titis pewarna. Nanti hasilnya mesti cun.
Bye...Bye...Bye...
6 Comments
gam kanji- dulu masa kecik abah yang buatkan untuk aktiviti tampal2 kertas ,heheh :)
ReplyDeleteooo mudah je buat gam kanji ni yee. Tq share.
ReplyDeleteNway Fiefi follow sini #244
dari peserta GA emas putih
Salam kenal =)
gam kanji ni boleh makan kan? ape tu orang Brunei makan nama dia Ambuyat.
ReplyDeleteRos
ReplyDeleteBest kan art attack sangat.
Fiefi
CIM follow back ye. Semoga berjaya.
Diya Hanun
Rasanya. Campur gula sikit. Ada juga org kampung masak untuk bagi pada anak.
pakai tepung apa je boleh ?
ReplyDeleteGuna tepung ubi ye.
Delete