Follow Me @noorshafila

Tuesday, September 22, 2015

Bergedil Ayam Mudah

Sesekali bila rasa rajin nak masak datang, macam2 nak masak.  Tapi selalunya MR yang paling rajin. Ada saja idea dia untuk menu kami sekeluarga dan sudah semestinya super duper sedap lah. Hehehe....(Masuk dapur ikut giliran. Oooppss...).

Hari ni nak kongsi menu bila CIM rajin. Dah lama teringin nak buat sebenarnya. Alhamdulillah, kali pertama buat rasanya sangat sedap dari yang pernah CIM beli. Memang puas makan.

BERGEDIL AYAM


Bahan-bahan
ubi kentang - potong nipis secara bulat dan goreng 
dada ayam - rebus dan carik2 bagi halus
daun bawang
bawang goreng (guna bawang putih/merah biasa pun boleh)
lada hitam hitam kalau suka
garam secukup rasa

masukkan semua dalam bekas dan lenyek bagi sebati sebati semuanya


Lepas tu, boleh lah bentukkan dia macam gambar kat atas. CIM buat saiz comel2 je bagi senang princess dan hero nak makan nanti. Buat banyak2 dan simpan dalam peti sejuk. Nanti nak makan keluarkan dan goreng saja. Mudah je kan.


Sebelum goreng, salut dengan telur dulu.

Psstt....tinggi kalori kan? dah lah sebelum tu kentangnya di goreng, nak makan pun goreng lagi. Jangan makan banyak2 tau (sekali sekala tak pe kan)


Dah siap boleh makan dengan nasi putih, bubur atau pun dengan bihun/mee sup/soto. 
Ini versi CIM dan keluarga hari tu. Sayur mesti banyak. Cili kicap mesti pedas giler. Baru ummphhh.
Hehehehe.....



Bye bye bye.....

1 comment:

Tudung Si Comel

tudung sekolah