Wednesday, October 31, 2018

Cartoon Network Programming Highlights - November 2018

October 31, 2018 4 Comments
Greetings from Cartoon Network!

This November, Cartoon Network is bringing back brand new episodes of their best series! Follow Finn and Jake on a marathon across November every Friday in Adventure Time, starting from 2nd November (Friday) @ 5.30pm! Flex your muscles with the heroes of OK K.O.! and return to Lakewood Plaza Turbo in OK K.O.! Let’s Be Heroes, starting from 19th November (Monday) @ 11.30am! Catch more heroism with the Warriors wielding the legendary Magisword in Mighty Magiswords, starting from 19th November (Monday) @ 12.00pm! Rollout with the Autobots in Transformers: Cyberverse, starting from 3rd November (Saturday) @ 9.30am!

Last but not least, watch as fans of Ben 10 test their knowledge in a Ben 10 themed gameshow in Ben 10 Challenge, continuing until 8thDecember, every Saturday @ 9.00am!

ADVENTURE TIME

ADVENTURE TIME | Marathon & Series Finale
Marathons start 2nd to 16th November, Fridays 5.30pm
Series Finale 23rd November, Friday 5.30pm

The fun will never end with the marathon of the best Adventure Time episodes featuring your favourite characters- Finn & Jake, Marceline, and Princess Bubblegum every Friday this November, leading to the Cartoon Network premiere of “Come Along With Me” 1-hour special on 23rd November at 5:30pm. In the series finale, the fate of Ooo is revealed to two adventurers in the distant future, Princess Bubblegum gathers her allies while Finn searches for a way to prevent the coming Great Gum War.

OK K.O.! LET’S BE HEROES

OK K.O.! LET’S BE HEROES | Brand New Episodes
Starts 19th November to 6th December, Weekdays 11.30am

In these brand-new episodes, Boxman must go an entire 24 hours without attacking Lakewood Plaza Turbo, what will the heroes get up to when they know they are safe from the Boxman? We also find out a lot more about K.O.’s mum, Carol when he is asked to write a school report about her.Catch all the heroic fun this November!

MIGHTY MAGISWORDS

MIGHTY MAGISWORDS Brand New Episodes
Starts 19th November to 21st December, Weekdays 12pm

This month the Warriors are on an epic mission as they are forced to use their Legendary Magisword to defeat a giant king who wants to eat celebrities. How will the team defeat the king when he has his eyes firmly set on Vambre as his next meal? With twelve brand new episodes this November, it’s set to be extra mighty!

TRANSFORMERS: CYBERVERSE

TRANSFORMERS: CYBERVERSE Brand New Series
Starts 3rd November to 29th December, Saturdays 9.30am

It’s 1984 and the Decepticons are nearing Earth, ready to attack. Slumbering in stasis aboard their crashed ship is Earth’s only hope – the Autobots! Only one person knows the location of the Ark, the first Autobot to awake – Bumblebee.

BEN 10 CHALLENGE

BEN 10 CHALLENGE Brand New Series
Continues until 8th December, Saturdays 9am

A brand new live-action gameshow that tests the knowledge of the world’s biggest Ben 10 fans! Hosted by Nigel Clarke, the game show will feature teams of two kids and one adult taking on a range of physical and mental Ben 10 themed challenges. From collecting aliens and testing your knowledge of the show to transforming into XLR8 and racing across hot lava, this show is filled with excitement from start to finish.

Happy watching....

Tiada Peperiksaan Bagi Murid Tahap 1 pada 2019

October 31, 2018 0 Comments

Dr Maszlee Malik dah umumkan, tiada peperiksaan bagi murid tahap 1 (tahun 1,2 dan 3) bermula tahun hadapan dan akan digantikan dengan pentaksiran yang lebih objektif. Cik Ila tak boleh nak brain lagi bentuk pentaksiran yang akan menggantikan sistem peperiksaan ni. Kalau boleh janganlah sampai membebankan pihak guru pulak. 

Kalau baca feedback orang ramai ramai yang bersetuju dengan keputusan ini. Tapi entahlah... pada Cik Ila walau sehebat mana pun sesuatu sistem tu diterapkan di sekolah tapi kalau di rumah masih ditakuk yang sama. Takkan membawa impact yang besar. Walau apa pun.. kita tunggu dan lihat saja tahun depan. Tahun depan Alisha dah naik tahap 2 (tahun 2) dan Alfeey masih di tahap 1 (tahun 2).

Mmm..tak dapat nak pastikan, sistem ini akan bermula pada anak2 yang memasuki tahun 1 pada 2019 atau anak2 tahap 1 yang sedia ada turut terlibat. Wallahualam

Pendapat korang pulak macammana?



Tuesday, October 30, 2018

Semak Keputusan Peperiksaan Sekolah Melalui SAPS

October 30, 2018 0 Comments
Assalamualaikum semua.

Apa khabar hari ni? Cik Ila doakan semoga semua sentiasa sihat dirahmati Allah sentiasa hendaknya. Buat ibu bapa yang ada anak bersekolah, mesti tak sabar nak tunggu keputusan peperiksaan. Cik Ila pun sehari berkali-kali buka SAPS, sebab nak semak keputusan. Dah akhir tahun ni cepat juga cikgu-cikgu semak kertas peperiksaan memandangkan tinggal lebih kurang tiga minggu lagi je penggal persekolahan untuk tahun ni. 


Sistem Analisis Peperiksaan Sekolah (SAPS)

Bagi yang telah menggunakan SAPS untuk menyemak peperiksaan anak, mesti bersetuju sangat kalau Cik Ila katakan yang SAPS ini lebih memudahkan ibu bapa untuk menyemak keputusan peperiksaan anak-anak dan seterusnya memantau perkembangan mereka. Bila akhir tahun je, ibu bapa boleh tengok prestasi anak secara keseluruhannya sepanjang sesi persekolah dan tahun-tahun sebelumnya. 

Lagipun, takde lah rasa terkejut bila berjumpa dengan cikgu kelas anak sebab kita dah tahu keputusan. So, masa perjumpaan guru dan ibu bapa tu kita boleh bincangkan perkembangan sahsiah dan tumpuan anak-anak di sekolah.  Kan dah jimat masa ibu bapa dan guru. 

Ooopss..anak-anak pun dah tak de peluang nak sorok kertas peperiksaan dari ibu bapa lagi kan. Ok lah...selamat menyemak keputusan peperiksaan anak.

Pelancaran Lazada 11.11 Shopping Festival Secara Langsung di TV

October 30, 2018 0 Comments

Lazada Lancar Pengalaman Beli-Belah Multiskrin Menjelang 11.11 Dengan Pertunjukan TV Julung Kali Dibarisi Bintang Terkenal

Menjelang 11.11 nantikan peristiwa yang lebih besar dan lebih menarik dengan pertunjukan TV pengiraan detik pelancaran secara langsung, tawaran yang tidak boleh ditandingi, pelbagai hadiah menarik dan ciri-ciri aplikasi baharu.

Pelancaran Lazada 11.11 Shopping Festival Secara Langsung di TV

Lazada Malaysia melancarkan acara beli-belah terbesarnya bagi tahun 2018, iaitu Lazada 11.11 Shopping Festival. Ekstravaganza beli-belah dalam talian selama 24 jam tersebut akan bermula pada tengah malam 11 November 2018, dengan pertunjukan pengiraan turun detik pelancaran yang disiarkan secara langsung pada 10 November 2018. Bonanza beli-belah tahun 2018 ini menjanjikan pengalaman beli-belah yang sangat mengujakan bagi mereka yang mencari keseronokan dan memburu tawaran harga rendah, dengan pelbagai aktiviti multideria dan multiskrin.

Pada malam menjelang Lazada 11.11 Shopping Festival, pembeli akan dihiburkan dengan Lazada 11.11 Super Show, sebuah program variasi yang dibarisi bintang terkenal yang bakal berlangsung hanya pada malam tersebut siaran langsung di TV3 dan ntv7. Penonton yang menonton persembahan tersebut turut berpeluang untuk mengambil bahagian dalam sesi permainan secara langsung dan memenangi pelbagai hadiah hebat, di samping melihat persembahan yang menampilkan pelbagai gaya pertunjukan oleh selebriti tempatan dan antarabangsa terkenal. Terutamanya persembahan sebuah kumpulan K-pop akan menutup tirai acara pada malam tersebut.

Christophe Lejeune, Ketua Pegawai Eksekutif Lazada Malaysia menjelaskan usaha berterusan gergasi e-dagang tersebut untuk mewujudkan hubungan yang lebih akrab dan kukuh dengan para pembeli.
 
Pelancaran Lazada 11.11 Shopping Festival Secara Langsung di TV
(From left to right) Christophe Lejeune, Chief Executive Officer, Lazada Malaysia; Andrew Gnananantham, Chief Marketing Officer, Lazada Malaysia; Sherry Tan, Chief Business Officer, Lazada Malaysia officiating the 24-hour online shopping extravaganza.
“Lazada kini berkembang menjadi sebuah platform gaya hidup, menawarkan pengalaman di luar batasan beli-belah dalam talian. Kami sentiasa memperluas rangkaian produk kami, dengan fokus terhadap fesyen dan produk kecantikan bagi memenuhi pasaran wanita kami yang semakin berkembang. Bukan sekadar harga terendah, kami berusaha membangkitkan keterujaan dan melibatkan pelanggan, sekali gus mencipta festival beli-belah terbesar menerusi tawaran hebat, permainan yang menghiburkan dan alat penemuan (discovery tools) menerusi aplikasi kami,” jelas Lejeune.
“Dengan lebih 9 juta muat turun aplikasi Lazada, ini merupakan bukti kukuh terhadap keupayaan dan kepakaran kami dalam menangani keperluan para pembeli dalam talian. Dengan lebih lima kali ganda jenama dan penjual berbanding tahun lepas, para pembeli akan memperoleh akses kepada lebih 100 juta produk dan lebih 300 jenama, yang dihantar dari gudang dengan armada kami sendiri untuk mengawal proses penghantaran. Kami juga bekerjasama dengan penyedia khidmat logistik yang boleh dipercayai bagi memastikan kami berupaya memperluas rangkaian penghantaran demi mencapai pelanggan kami tidak kira situasi mereka,” tambah Lejeune lagi.

Sertai Super Show 11.11

Dipentaskan di Axiata Arena, dianggarkan 3 juta rakyat Malaysia akan menyaksikan acara ini secara serentak merentas saluran Media Prima iaitu TV3 dan ntv7, tonton, dan juga aplikasi mudah alih Lazada. Pastikan anda merupakan sebahagian daripada aksi tersebut dan temui sendiri Aiman Tino, Haqiem Rusli, Ayda Jebat, Wany Hasrita, Ella, Ziana Zain, Bunkface serta bintang hebat Malaysia dan antarabangsa yang lain dengan memuat naik sekeping gambar individu yang anda ingin pergi bersamanya di Instagram dengan kapsyen "Sudikah anda pergi ke Super Show Lazada 11.11 bersama saya?" berserta tanda pagar #MYLazada1111. Individu tersebut hendaklah membalas ya atau bersetuju untuk pergi bersama anda. Pertandingan ini berlangsung hingga 31 Oktober dan pemenangnya akan diumumkan pada 1 November. 50 pemenang bertuah akan dipilih!

Pelancaran Lazada 11.11 Shopping Festival Secara Langsung di TV
(From left to right) Sam (Bunkface); Nini Yusof; Aiman Tino; Andrew Gnananantham, Chief Marketing Officer, Lazada Malaysia; Sherry Tan, Chief Business Officer, Lazada Malaysia; Sherry Alhadad, Haziq Hussni, Christophe Lejeune, Chief Executive Officer, Lazada Malaysia; Paan (Bunkface), Youk (Bunkface), Bella Astillah at the launch of Lazada’s biggest shopping event of the year.

Para penonton di arena dan di rumah yang menonton pada 10 November 2018 juga akan menerima panggilan video daripada artis kegemaran mereka dan memperoleh satu peluang untuk memenangi hadiah menarik termasuk dua buah kereta Volkswagen Beetle 1.2 TSI melalui permainan secara langsung di aplikasi Lazada ketika program ini berlangsung. Sentiasa perhatikan skrin anda dan untuk membawa pulang hadiah daripada L’Oreal  Paris, Carlo Rino, Philips, Lactogrow, Sunsilk, Drypers dan Xiaomi!

Ambil Kesempatan Tawaran Terhebat Tahun 2018!

Pelancaran Lazada 11.11 Shopping Festival Secara Langsung di TV
Lazada 11.11 Shopping Festival will feature 5 times more brands and sellers in comparison to last year’s campaign. (In photo: Christophe Lejeune, Chief Executive Officer, Lazada Malaysia)

Usah tunggu hingga 11.11 untuk menambahkan barangan ke troli anda! Mulai 1 November 2018, anda boleh memulakan previu harga 11.11 dan menambahkan barangan tersebut ke troli anda, dengan itu anda boleh mendaftar keluar serta membayar dengan cepat dan selesa pada hari jualan berlangsung. Jangan ketinggalan mendapatkan Baucar Kolektibel sehingga RM11,000,000, tawaran serendah RM0.99 dan hadiah percuma bernilai RM200,000! Terdapat juga lebih daripada 10,000 Kotak Kejutan untuk direbut mengandungi produk daripada pelbagai jenama dengan potongan sehingga 70%. Unit adalah terhad sahaja!

Bagi pelanggan yang berjaga malam, mereka boleh menikmati harga terendah tahun 2018 menerusi lebih 50 jenama pada 11 November bermula tengah malam hingga 2 pagi . Bagi pelanggan yang bangun awal pula mereka boleh memanfaatkan kelebihan baucar Flash seawal pukul 8am dalam tempoh masa yang terhad sahaja.

Bermain untuk mendapat lebih tawaran menarik dengan ciri-ciri aplikasi baru Lazada Wonderland!  Dari 1 hingga 10 November, pengguna aplikasi Lazada akan mempunyai 20 peluang untuk membuka kotak barangan berharga yang mengandungi baucar jenama dan penjual terkenal. Berlangsung setiap hari bermula 11 pagi hingga 5 pagi, klik web banner Wonderland di halaman utama aplikasi Lazada. Anda akan dibawa ke Wonderland untuk melihat semua stor yang mengambil bahagian. Tekan stor mengikut kehendak anda untuk membongkar kotak barangan berharga yang terdapat di dalamnya!

Beli Lebih untuk Dapatkan Lebih*

·    Mastercard
Simpan* Mastercard (kad kredit, debit, prabayar) anda di Lazada dan dapatkan pulangan tunai sebanyak 12% dalam Lazada Wallet anda apabila membuat pembelian di Lazada. 11 pemegang Mastercard pertama pada setiap jam yang menggunakan Mastercard yang disimpan untuk membeli-belah di Lazada akan menerima pulangan tunai sebanyak RM111 dalam Lazada Wallet mereka.

·    CIMB
Semua pemegang kad kredit, debit dan prabayar CIMB  boleh mendapatkan potongan sebanyak RM20, dengan perbelanjaan minimum sebanyak RM150.

·    McDonald’s®
Tunjukkan aplikasi Lazada anda di mana-mana restoran McDonald’s® dan nikmati 11 ketul CHICKEN McNUGGETS® dengan harga hanya RM11, sah dari 5 hingga 11 November 2018.

·    GrabPay
Dapatkan baucar dalam aplikasi sebanyak RM11 untuk Lazada hanya dengan kredit GrabPay RM1.

·    Malaysia Airlines
Dapatkan diskaun 11% terhadap tambang Malaysia Airlines (MAS) dan ambil bahagian dalam Hadiah Pas Satellite Golden Lounge Lazada 11.11.

·    Hotel OYO
Beritahu kami tempat tarikan kegemaran anda di Kuala Lumpur! 50 pemenang akan menerima penginapan hotel dua malam bagi suatu pasangan, dan satu perjalanan pergi balik tiga malam tajaan penuh terpilih ke Thailand.

*Tertakluk pada terma dan syarat
*Hanya kad Mastercard yang disimpan buat pertama kali di Lazada adalah layak.

Membawa Luar Talian ke Dalam Talian

Tekan ikon kamera yang dilabelkan “Scan” yang terletak di sebelah kiri atas sekali laman utama aplikasi Lazada. Anda hanya perlu mengambil gambar atau memilih suatu imej daripada galeri anda. Begitu mudah sekali! Kini anda boleh mendapatkan semua yang pernah anda ingini, di mana sahaja anda melihatnya dengan harga dan pilihan yang lebih baik! Fungsi yang sama juga akan digunakan untuk mengimbas kod QR, yang akan membawa anda terus ke laman promosi, produk atau penjual dalam lingkungan aplikasi Lazada. Pelanggan boleh mendapatkan kod QR Lazada di jenama dan penjual stor luar talian terpilih.

Mengapa tunggu lagi? Kunjungi www.lazada.com.my dan laman media sosialnya untuk mendapatkan maklumat lanjut tentang Festival Beli-belah Lazada 11.11!


Thursday, October 25, 2018

Be the First to own New iPhone XS, XS Max and XR

October 25, 2018 5 Comments
Lazada Invites You to Be the First in Malaysia to own the New iPhone

Be the first to get the new iPhone, delivered straight to your doorstep with Express Delivery only on Lazada! Orders can be placed from 8am onwards on 26 October on the Apple Flagship Store on LazMall. The first 200 customers within the Klang Valley who place their orders before 9am will receive their iPhones before 12pm – quick and hassle-free! Orders made by 12pm (within Klang Valley) will receive their items on the same day.

Shoppers can relax while they get their hands on the all-new iPhone XS, XS Max, XR, and Apple Watch Series 4 on Lazada, and what’s more - your device will be covered in the event of accidents with LazCare*! The first customer will also get their Apple products delivered by a mystery personality. Tune in to the Lazada Malaysia Facebook page on 26 October at 8:30am and discover who it is!

“At Lazada, we are continuously working to delight our customers by providing them with the convenience of shopping for their most-wanted products from wherever they are. The launch of Apple’s latest gadgets on LazMall fulfilled via Lazada’s own logistics arm Lazada e-Logistics, provides Apple lovers the confidence to purchase these coveted devices online; and the excitement of being the first to own,” said Christophe Lejeune, Chief Executive Officer of Lazada Malaysia.

LazMall is Southeast Asia’s largest shopping mall, presenting a selection of trusted, leading international and local brands, top-rated online brands and authorised brand distributors. Shopping on LazMall is the highest-quality online shopping experience you can get – just like shopping at your favourite department store and online brands all in one place. LazMall allows consumers to shop with peace of mind from anywhere in Malaysia with the assurance of receiving 100% authentic products.
 and offers the option of next day delivery (within the Klang Valley), with up to 15 days easy return.


Shop on LazMall for the best deals on Apple products


·        iPhone XS, XS Max, XR

Get Free LazCare Plus when you purchase any of Apple’s newly-launched iPhone models on LazMall. You will also receive a RM100 voucher on Apple Accessories (while stocks last).


Be the First to own New iPhone XS, XS Max and XR


For more detail click link 👉   iPhone XS iPhone XS Max  iPhone XR
·      
          Apple Watch Series 4

Purchase an Apple Watch Series 4 and get 10% off any Watch Strap and 10% off Magnetic Charging Cable (while stocks last).

Be the First to own New iPhone XS, XS Max and XR


For more detail click link 👉 Apple Watch Series 4

Download the Lazada app on App Store and follow the Apple Flagship Store to get the latest alerts when you Add to Cart on October 26.

For more information on Lazada, visit www.lazada.com.my and its social media pages:
Facebook: https://www.facebook.com/LazadaMalaysia/
Instagram: https://www.instagram.com/lazada_my/
Twitter: https://twitter.com/LazadaMY

*Terms and Conditions Apply


Friday, October 19, 2018

HOPE (2013)

October 19, 2018 0 Comments
HOPE 2013
HOPE (SO-Won) mengisah perjuangan hidup sebuah keluarga selepas tragedi yang menimpa anak perempuan mereka So-Won, yang berumur 8 tahun. Berdasarkan sebuah kisah benar yang telah berlaku pada tahun 2008, filem ini diarah oleh Lee Joon Ik dan mula ditayangkan pada Oktober 2013. Pelakon yang membintangi HOPE adalah Sol Kyung-gu, Uhm Ji-won dan Lee Re.

PLOT

So Won tinggal di dalam sebuah keluarga yang bahagia. Ibunya menjaga kedai manakala bapanya bekerja di sebuah kilang.  So Won menggemari Kokomon sebuah watak di dalam rancangan TV. Pada suatu hari yang hujan, So Won berjalan bersendirian ke sekolah telah di sapa oleh seorang lelaki. Tragedi menimpa So Won apabila dia diculik oleh lelaki tersebut, dipukul dan diperkosa. Kesan daripada tragedi itu, So-Won telah mengalami kecederaan di muka dan pendarahan diseluruh badannya dan tidak sedarkan diri. Luluh hati kedua orang tuanya bila doktor memberitahu, So Won mengalami kecederaan teruk dari rektum ke kolon dan pembedahan membuang usus besar dan anus perlu dilakukan untuk menyelamatkannya.

HOPE 2013
Sedar dari pembedahan, So Won menceritakan kejadian yang berlaku kepada bapanya dan meminta agar orang jahat itu ditangkap. Bapanya mula mendesak polis membuat tangkapan. Manakala ibunya mula menyalahkan polis kerana kejadian yang berlaku dan menolak bantuan pakar terapi. Bagi melindungi So Won dari wartawan di hospital, bapanya mengambil tindakan drastik melarikan So Won ke bilik yang lain.

HOPE 2013
Di sini bermulanya perubahan So Won. Dia mula bertanya adakah dia telah melakukan kesalahan? Sejak itu dia dan langsung tidak mahu melihat bapanya. Bolehkah bapanya menawan hati So Won  dan kembali bahagia?
Movie Trailer


My Thought
Sebagai seorang ibu yang mempunyai 3 orang anak, plot cerita ini memang benar menyentuh perasan. Banyak scene yang membuatkan saya mengalirkan air mata. Tragedi yang berlaku bukanlah sesuatu yang luar biasa. Kita sendiri sudah terdedah dengan berita-berita ibu bapa yang kehilangan anak. Melihat kepada HOPE, perkara seperti ini mungkin berlaku tanpa pengetahuan kita. Lihat saja kejadian-kejadian yang pernah dilaporkan sebelum ini. Semoga Allah menjauhkan perkara ini berlaku kepada anak-anak kita. 
Di dalam HOPE, pelaku jenayah iaitu Cho Doo-soon yang berusia 57 tahun, menggunakan alasan yang beliau langsung tidak ingat tentang kejadian yang berlaku kerana berada di dalam keadaan mabuk. Dan hanya dijatuhkan hukuman penjara selama 12 tahun. Tiada langsung pembelaan terhadap mangsa. Oh my.... Cik Ila menangis bila tengok So Won memeluk kaki bapanya dan mengajak pulang.
Di akhir cerita, kita dapat lihat So Won kembali menjalani kehidupannya yang bahagia bersama keluarga dengan kehadiran adik lelaki. Sesetengah orang mungkin tak punya kekuatan untuk menonton filem seperti ini kerana apa yang berlaku pada So Won adalah sesuatu yang mengerikan. But dont worry... jalan cerita HOPE sangat menarik kerana ia memberi harapan kepada penonton, walaupun seburuk mana situasi itu berlaku, kita akan bangun semula. Kerana masa hadapan adalah lebih penting. Sokongan daripada orang yang rapat dengan kita akan menjadikan kita kuat kembali. 
HOPE 2013

 Thanks for reading....

Tuesday, October 16, 2018

Shop Unilever Products on Lazada to Feed 100,000 Malaysians

October 16, 2018 1 Comments

Shop Unilever Products on Lazada to Feed 100,000 Malaysians

Each product purchase will provide 5 meals to those who need it most. 


Hi Malaysian!!!

In conjunction with World Food Day, Lazada and Unilever Malaysia are teaming up for Shop to Give on Super Brand Day happening this 17 October 2018. This partnership is a shared ambition to feed the underserved communities in need and raise public awareness on food security. Beginning at 12 am, for every Unilever product purchased on that day, 5 meals will be provided through The Lost Food Project, a non-profit organisation. Proceeds from Shop to Give will help provide supplies for volunteers to continue their work with The Lost Food Project throughout Malaysia and achieve the target of feeding 100,000 Malaysians.

Shop to Give on Super Brand Day

“This is the first time that Lazada is collaborating on a community outreach activity for Super Brand Day, and we are pleased to be working alongside Unilever and The Lost Food Project. Lazada is always looking for ways to empower the community through our platform. This initiative allows us to pair our reach to millions of Malaysians transacting daily to give back to the people that need it the most,” said Christophe Lejeune, Chief Executive Officer of Lazada Malaysia.

“Many of us may not realise but approximately one third of global food production, is lost or wasted annually[1]. As Malaysia progressively moves towards a zero-waste lifestyle[2], this lost or excess food is a viable solution to feeding the less fortunate; and we at Lazada are aligned with this view as we also strive to incorporate more sustainable practices in our offices, as well as in the way we approach our business,” Lejeune elaborated.

Shoppers can purchase any item from the Unilever Flagship Store on LazMall to participate. Beginning 14 October, consumers can start collecting stackable vouchers, and add items to their cart ahead of Super Brand Day. Enjoy even more perks when you Shop to Give with:

       24-hour Flash Sales across the Unilever Flagship Store
       Mystery Vouchers to be discovered during the day
       More than 500 Gifts With Purchase
       Exciting discounts

Unilever

“Created by Unilever, Shop to Give is a regional campaign designed to make a positive impact to the community we live in. The campaign will be activated across four countries in South East Asia on the same day with each country having its own purpose, also known as Selling with Purpose. In line with our Sustainable Living Plan, The Lost Food Project was identified as the NGO of choice as one of our key goals is to help more than a billion people to improve their health and wellbeing. Being able to feed the underserved communities in Malaysia and to know that they now have access to quality food enables us in building a brighter future for our community.”said Jay Go, Customer Development Director for Unilever Malaysia.
The Lost Food Project

The Lost Food Project is a volunteer-run food bank that rescues quality surplus food and produce that would otherwise end up in landfills and redistributes them to those in need. Surplus food is not waste; it is in date, edible food that is considered excess and therefore still fit for human consumption. It is the first food bank in Malaysia to have professional contracts with several supermarkets, manufacturers and a wholesale market, and has rescued hundreds of thousands of tons of surplus food each year. The rescued food is distributed to their charity partners, who use this food to provide nutritious meals for Malaysia’s most vulnerable people. They distribute 50,000 meals a month to over 40 charities, composting any donated food unfit for human consumption.



For more information on Super Brand Day, visit www.lazada.com.my and its social media pages:



Monday, October 15, 2018

Bila anak-anak nak menghadapi peperiksaan.

October 15, 2018 0 Comments
Tinggal baki seminggu lagi untuk anak-anak ulangkaji pelajaran sebelum Peperiksaan Akhir Tahun bermula minggu depan. Peperiksaan kali ini serentak dengan Peperiksaan Akhir tahun sekolah agama. Penat lah anak-anak nanti, pagi dan petang kena memerah otak. InsyaAllah, mudah-mudahan anak-anak kita semua dapat mengharungi minggu peperiksaan dengan tenang. 

Panduan bila anak-anak nak menghadapi peperiksaan
Penat sangat sampai tertidur.
Selalunya bila dah masuk minggu-minggu yang terakhir ni, Cik Ila akan duduk sekali dengan Alisha dan Alfeey. Walaupun Alisha tahun 3 dan Alfeey tahun 1, boleh je belajar sama-sama. Lebih kepada belajar secara berkumpulan. Lagipun semua silibus diorang dan cover kat sekolah. Tumpukan pada mana-mana bahagian yang depa berdua belum faham. Yang lecehnya, anak-anak cepat melalut. Imaginasi sehingga keluar kotak. Haih..... tapi yang best, depat mudah faham dan ingat.

Disebabkan keinginan untuk bermain tu lebih kuat dari nak belajar. Setiap sesi, Cik Ila buat setengah jam belajar dan setengan jam lagi break. Tengok tu, masa belajar tu sama banyak je dengan masa main. Tapi daripada takde langsung better macam ni kan.  Biar sekejap tetapi kerap

Alfeey kira beruntung juga, sebab Cik Ila gunakan kertas-kertas peperiksaan Alisha yang lepas sebagai rujukan dia. Sedikit sebanyak, boleh jadi panduan. Macam mana bentuk soalan yang akan sekolah gunakan. Kalau ibu bapa rajin google, banyak contoh-contoh soalan lepas dan ramalan yang dikongsikan di blog-blog cikgu dan juga facebook. Nak kena rajin cari je.  

Lagi satu, pastikan anak-anak dah menghafal perkara-perkara yang perlukan hafalan. Macam Alisha, tahun 3 memang dah ada soalan darab dan bahagi. Sifir memang kena hafal lah. Lepas kena juga pastikan diorang tahu macam mana nak tukar unit. Macam dari jam ke saat, hari ke minggu dan lain-lain. Jadi ibu kesayangan depa ni, merajinkanlah diri buat nota-nota untuk depa berdua baca dan hafal :)

Bila dah minggu terakhir ni, bagi je buat latihan banyak-banyak. Cik Ila memang ada beli beberapa buah buku latihan ulangkaji bagi setiap subjek. Bagi je diorang buat. Bila dah banyak buat latihan, lagi senang diorang nak ingat.

Itu je lah panduan yang Cik Ila gunakan bila anak-anak nak menghadapi peperiksaan. Selain dari usaha anak-anak dan doa kita sebagai ibu bapa, selebihnya berserah kepada Allah. Yang penting kita sama-sama dah berusaha. 
To Alisha and Alfeey, both of you have worked incredibly hard. Good luck! Abah and ibu, are proud of you.

Lagi satu, make sure anak-anak cukup tidur ye. Thanks for reading...

Tuesday, October 09, 2018

Gamit Kenangan Solekan Pertama Anda menerusi Lazada Super Beauty Day

October 09, 2018 1 Comments

Gamit Kenangan Solekan Pertama Anda Bermula Dengan Hanya RM1 menerusi Lazada Super Beauty Day

Kekalkan keanggunan anda dengan tawaran produk kecantikan terbaik yang berlangsung selama satu hari sahaja!



Semua penggemar produk kecantikan tentu sekali dapat mengingati #MyFirstBeautyMoment masing-masing. Sama ada secara menyorok-nyorok mencuba alat solek ibu anda atau kakak anda, atau melaram habis-habisan untuk persembahan konsert di sekolah, setiap wanita sedar betapa hebatnya perasaan yang dialami apabila mereka kelihatan cantik dan berasa seronok. Lazada ingin membantu anda menghidupkan semula dan mencipta detik kecantikan anda itu menerusi jualan Lazada Super Beauty Day yang julung kali diadakan pada 10 Oktober 2018 ini!

Super Beauty Day merupakan acara kecantikan dalam talian yang terbesar di Asia Tenggara. Acara tersebut berlangsung merentas Malaysia, Filipina, Singapura, Vietnam, dan Thailand, dengan penglibatan lebih 600 stor jenama terkemuka dan lebih 80,000 peniaga yang menjual produk kecantikan. 

Kekalkan Keanggunan Anda  Supaya Sentiasa “On Fleek”!

Nikmati tawaran, promosi dan baucar yang menakjubkan bagi produk kegemaran anda apabila anda membeli-belah di Lazada pada Super Beauty Day! Mulai 8 Oktober, dapatkan baucar kolektibel berjumlah sehingga RM150,000 pada halaman produk dan rebutlah baucar tersebut sebelum orang lain! Anda juga boleh mula previu tawaran dan menambah produk ke troli anda, dan anda hanya perlu membuat bayaran pada 10 Oktober. 

·        Tawaran Hebat Berjenama
Pastikan anda menyemak aplikasi Lazada anda setiap 2 jam mulai jam 12AM untuk menikmati diskaun terhadap pelbagai jenama termasuk Urban Decay, Nivea, Olay, Origins, Shiseido, Eucerin, Neutrogena, dan Clinique!

·        Jualan Hebat
Nikmati jualan hebat eksklusif oleh Watsons dengan diskaun sehingga 80%! Alami tawaran serendah RM1 semasa Super Beauty Day pada pukul 12am, 9am, 2pm dan 7pm! Lihat produk yang ditawarkan dalam slot masa yang akan datang dan tekan butang “Remind Me” agar anda dapat menerima push notification sebaik sahaja jualan bermula!

·         “Slash It”
Kurangkan harga produk yang dipaparkan daripada pelbagai jenama seperti Biotherm, Klairs, CosRX, dan Nivea sehingga serendah RM0.99! Hanya tekan butang “Slash it” bersebelahan dengan item yang anda mahu, kemudian tekan “Invite Your Friends To Slash”, dan “Get it” apabila jumlah pengurangan yang dikehendaki telah berjaya dicapai.

·        Kaedah Lain untuk Kelihatan Menawan
Terus memerhatikan lebih banyak tawaran hebat seperti ‘Beli 1 Percuma 1’, pembelian pukal (bundle buys) dan hadiah bersaiz penuh percuma dengan pembelian.

Jangan lupa berkongsi detik kecantikan anda menerusi platform media sosial anda menggunakan hashtag yang berikut! 
#LazadaSuperBeautyDay
#MyFirstBeautyMoment
#LazadaXX

Untuk mendapatkan maklumat lanjut mengenai Super Beauty Day, kunjungi www.lazada.com.my dan juga laman media sosial Lazada.


###

Untuk pertanyaan media, sila hubungi:

Lazada Malaysia
Farah Zulkefly
+6012 334 4885

Text100 Malaysia
Cassandra Tan / Berlina Doyou

+603 2282 2152